Jak je prospěšná?
◆ Snižuje krevní tlak, pečuje o cévy a udržuje cholesterol v rovnováze.
◆ Má protizánětlivé účinky a organismu dodává antioxidanty.
◆ Příznivě působí na činnost mozku.
◆ Zklidňuje nervovou soustavu. Zlepšuje náladu a a navozuje pozitivní myšlení.
◆ Bojuje proti únavě. Díky theobrominu a kofeinu má stimulační účinky.
◆ Omlazuje pokožku.
Původně kořeněný nápoj
Název má původ v aztéckém výrazu xocolātl [šokolatl], jímž bylo označováno hořké pití. Právě první čokoládu vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky Mayové a Aztékové dávno před příchodem Evropanů. Vyráběla se z kakaových bobů především v podobě nápoje, který byl na rozdíl od dnešní čokolády hořký a kořeněný. Ochucoval se např. vanilkou nebo chilli.
Přírodní afrodiziakum
Kakaové boby se dokonce používaly jako platidlo. Nejbohatší aztécký vládce Montezuma II. si v 16. století dopřával až 50 šálků čokolády denně a většinou předtím, než navštívil svůj harém. Věděl, že čokoláda působí i jako afrodiziakum – zvyšuje vzrušení a povzbuzuje sexualitu. Po dobytí aztécké říše Španěly se čokoláda dostala do Evropy a stala se velmi oblíbeným nápojem.
S hubnutím nejde dohromady?
Omyl! Němečtí vědci potvrdili, že hořká čokoláda pomáhá při hubnutí! Účastníci jejich studie drželi nízkosacharidovou dietu a ti, kteří v průběhu výzkumu denně snědli 42 gramů čokolády s 81 % kakaa, zhubli o 10 % více než ti, kteří si čokoládu nedopřávali.
Důležitý obsah kakaa
V obchodech narazíte na různá pestrobarevná balení, která sice mají v názvu čokoláda, ale obsahují i dost cukru. Jenže to, co dělá čokoládu zdraví prospěšnou, což potvrdily i vědecké studie, je vysoký obsah kakaa (alespoň 70 %). Čím víc kakaa, tím víc zdraví prospěšných látek. Rozhodně to ale neznamená, že ji můžeme jíst na kila. Na uspokojení mlsného jazýčku bohatě stačí dvě kostičky denně.
Co možná nevíte?
◆ Ve slavné scéně ve sprše v Hitchcockově černobílém filmu Psycho byl jako náhražka krve použit čokoládový sirup.
◆ Látka theobromin, která se nachází v čokoládě, je pro psy jedovatá.
◆ Bílá čokoláda, jak napovídá její barva, neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Jelikož se kakaové máslo získává z kakaových bobů, řadí se mezi čokolády.
◆ Čokoláda se vyrábí ze semen plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů). Boby se praží, zbavují slupek a poté se drtí a melou na pastovitou hmotu.