Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus nemáte, napsala hygiena nakaženému ajťákovi. Kolikrát už se stala chyba?

Autor: Sabina Dračková - 
6. července 2020
05:15

Ztratil čich a měl teplotu. A tak mladému ajťákovi J. udělali test na koronavirus. Výsledek mu přišel esemeskou - s negativním výsledkem. Jenže jak si potom všiml, zpráva byla pro někoho jiného a ukázalo se, že on sám nemoc má. V nemocnici mu navíc řekli, že k podobnému nedopatření občas zkrátka dojde. Systém a kapacity by ale údajně měly být na nápor připravené. To má být také důvod, proč hygienici zatím neuzavřeli oblast na Karvinsku.

Mladý ajťák J., jehož totožnost redakce zná, byl ve čtvrtek na testech na covid-19. Jak sám popsal, měl teplotu, ztratil čich a také se vrátil z Karvinska. „Teď mi přišla SMS, že jsem negativní, ale pak si všimnu, že je tam jiný jméno!!!“ napsal na twitter v sobotu s obavami, že jeho zřejmě pozitivní výsledek by tak teď mohla hygiena chybně sdělit někomu jinému.

Hygiena zaslala nakaženému zprávu, že je nemá covid19. (5. 7. 2020) Hygiena zaslala nakaženému zprávu, že je nemá covid19. (5. 7. 2020) | Twitter

J. okamžitě v sobotu kontaktoval Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze, kde mu test dělali. „Snažil jsem se pak dovolat do nemocnice, ale tam mi řekli, že tam už teď nikdo není,“ popsal Blesk Zprávám s tím, že se dovolal na recepci. Přímo do laboratoře už se nedovolal.

Chyby jsou běžné, slyšel v nemocnici

Jak J. Blesk zprávám prozradil, do telefonu mu z nemocnice řekli, že „se to občas děje“. „Řekli, že chyby se dějou běžně, že například vymění rodné číslo a telefon,“ popsal také na twitteru.

Po e-mailových a telefonických urgencích se dozvěděl, že opravdu mezi nakažené koronavirem patří. „Za několik hodin mi volala hygiena, že se omlouvá, a že mi asi poslali špatný test, a že bohužel jsem asi pozitivní,“ popsal.

„Přál bych si, aby to bylo rychlejší, ale ty hygieničky dělají, co můžou, akorát ten systém je nastavený skutečně špatně,“ myslí si. Podle ajťáka je problém v tom, že celý proces neběží na nezávislém systému. U zpracování v nemocničním informačním systému prý při ručním zadávání vznikají chyby.

Video  Čtyři hodiny, 300 metrů dlouhá fronta a chaos! Brňané trpěli ve frontě na koronatesty.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Stalo se to poprvé, brání se resort a hledá posily

Jak je možné, že nakaženému přišly výsledky testu jiného pacienta a jak často k takovému nedopatření dochází, na to se Blesk Zprávy zeptaly ministerstva zdravotnictví. „Jde o skutečně ojedinělý případ, zcela první, který jsme zaznamenali,“ sdělila vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnitcví Renata Povolná.

K chybě prý došlo v laboratoři při přepisu telefonního čísla klienta do systému, který rozesílá SMS zprávy. „Všechna čísla se zadávají manuálně. Díky vhodně nastaveným kontrolním mechanismům však byl neprodleně kontaktován hygienickou stanicí a následně již Hygienická stanice hlavního města Prahy zahájila příslušné epidemiologické šetření,“ dodala Povolná.

Co se týče posílení personálních kapacit jednotlivých hygienických stanic, jde podle Povolné o prioritu ministerstva. „V současné době navyšujeme kapacity o 134 pracovníků, hledáme epidemiology, právníky a IT pracovníky. Zároveň je naší snahou posílit i místa lékařů v hygienické službě,“ upřesnila.

Nakazil se zřejmě v Praze. „Noste roušky,“ doporučuje

Nakažený je nyní v karanténě, jak popsal redaktorce Blesk Zpráv, kromě ztráty čichu se cítí dobře. Podle trasování a dohledávání kontaktů, které nyní probíhá, J. zjistil, že se zřejmě nakazil v Praze, nikoliv Karviné. „Švagr má taky úplně stejné příznaky a s tím jsem se viděl v Praze,“ popsal Blesk Zprávám nakažený.

Vhledem k tomu, že sám pořádně neví, kde by se mohl nakazit, vzkazuje ostatním, aby se znovu vrátili k nošení roušek. „Myslím, že to, že se zrušila povinnost roušek, je úplná zbytečnost, protože to bylo také nejmíň drastické opatření a mělo asi nějaký význam,“ komentuje.

J. také popisuje další úskalí, které ho nyní v souvislosti s nakažením potkalo. „Lidi z mého okolí, kteří jsou pravděpodobně taky nakažení, teď neví, co mají dělat. Chtějí se dovolat na hygienu. Ta je obsazená nebo zaneprázdněná,“ říká s obavou, že pokud nepůjdou dotyční na test, mohla by se nákaza šířit zase dál. Obzvlášť, když už není oficiálně potřeba nosit roušky. Sám jako ajťák už v březnu neúspěšně ministerstvu nabízel systém, ve kterém by se lidé mohli online k testu zaregistrovat.

Video  Vojtěch: Virus nezmizel. Vadí mu oslavy a večírky a promluvil o rouškách nejen v Praze. V metru zůstanou, co obchody?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Maďar: Hygienici makají

Podle vyjádření epidemiologa ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara by mělo být Česko v současné době dobře připraveno. „Máme lépe zmapovanou situaci, nové testovací kapacity, dostatečné zásobení ochrannými pomůckami, postačující rezervu JIP, chytrou karanténu, mobilní týmy, propojené informační systémy a nastavené různé procesy a systémy, které v březnu prostě nebyly,“ napsal jako zdůvodnění, proč není nutné vyhlásit karanténu pro Karvinou, kde se podle hejtmana rozšířil koronavirus i dál než mezi horníky.

Objevila se však kritika, že hygiena v Karviné nestíhá, a že jednotlivé stanice málo spolupracují. Proti tomu se Maďar ohradil. „Musím se kolegů z hygienických stanic zastat. Vzájemně si pomáhají a s úspěchem makají už měsíce na ochraně zdraví všech lidí. Zatímco Vy se bavíte na sociálních sítích, oni skoro nevidí svou rodinu. Nechte si dehonestující poznámky na něco, čemu rozumíte. Oni si to fakt nezaslouží,“ vzkázal kritikovi.

vaber ( 6. července 2020 08:38 )

taky měl někdo letos obyčejnou chřipku? dříve bývala chřipková epidemie nyní se přejmenovala na koronavirovou , lidé se při chřipce chovali zcela bezohledně a klidně ji roznášeli , možná se to po koronaviru zlepší

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa