Zřícenina Dívčí hrad, od které se naskytá výhled na celou plochu Novomlýnských nádrží a do širokého okolí, se hodinu po poledni stala pastí pro jednoho z turistů. Diabetik po náročném výstupu náhle upadl do bezvědomí.

„Jeho přátelé naštěstí věděli, jak při této konkrétní situaci postupovat. Podali mu kostku cukru, záhy nabyl vědomí. A přivolali záchranáře,“ řekl David Jirouš, mluvčí jihomoravských hasičů.

Záchranná služba poslala do vzduchu vrtulník s lékařem, zároveň se obrátila s žádostí o asistenci na hasiče. Na místo dorazila profesionální jednotka z Mikulova a dobrovolní hasiči z nedalekých Milovic.

Vrtulník dorazil za 19 minut

„Museli s celou výbavou podniknout náročný výstup k muži a připravit místo pro přilétající záchranářský tým na palubě vrtulníku,“ uvedl Jirouš. Ten se dostal z brněnského letiště v Tuřanech nad zříceninu za 19 minut.

„Dívčí hrad není běžnými vozidly dostupný, proto byla letecká záchrana na místě. Letečtí záchranáři byli na místě jako první. Po příchodu lékaře a záchranářů byl muž ošetřen a pomocí transportní vany a palubního jeřábu vytažen na palubu vrtulníku a transportován k sanitce,“ popsal perfektní souhru všech složek Jirouš.

Fotogalerie
6 fotografií