Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„První frajer“ Čaputové se po změně image pořádně rozčílil: „Nejsem žádný aktivista“

Autor: simao - 
5. července 2020
06:50

Nový přítel slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Juraj Rizman platil na Slovensku řadu let za aktivistu. Nyní se však při tomto označování čertí. A může za to právě i jeho nový vztah se slovenskou hlavou státu.

Jako aktivista poznal svou současnou partnerku Zuzanu Čaputovou. A vedl i slovenskou pobočku Greenpeace. Juraj Rizman však nyní radí místopředsedovi slovenského parlamentu Juraji Šeligovi a aktivistou se už být necítí. Nedávno se kvůli tomu pustil do rázné obhajoby na svém facebooku.

Rizman si totiž zapřemítal, jak dlouho musí být člověk zaměstnancem státu, aby nebyl líčen jako aktivista. „Já jsem na to působení hrdý, ale udivuje mě, že člověk dělá poradce prezidentce a poté místopředsedovi NR SR, ale stále je pro některé novináře aktivista,“ uvedl Rizman. Upřednostňoval by označení jako „poradce“ či „státní zaměstnanec“. „Na to jsi moc aktivní,“ reagovali na jeho slova diskutující.

„Ono je to takové divné - přiznám se, že mě to zarazilo v zahraničí, resp. v angličtině, že prezidentka a aktivista... přitom jsem už nějaký ten čas poradce ústavního činitele (zaměstnanec parlamentu),“ podotkl. A bylo přitom patrné, že ho označení aktivista naštvalo právě kvůli tomu, že se i mimo Slovensko začalo psát o jeho vztahu s prezidentkou, kde v roli „prvního frajera“ vystřídal expřítele Čaputové Petera Konečného

Video  Zuzana Čaputová s rodinou u voleb 2020: Doprovodily ji dcery Lea a Emma.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Ani ředitel Greenpeace není aktivista,“ stojí si však za svým dál Rizman. „Podívejte se, jak to vypadá v angličtině - aktivista vs. poradce ústavního činitele... Dost rozdíl ve vnímání partnera hlavy státu,“ podotkl.

Rizmanovou formální rolí je nyní „expert plnící úlohy pro ústavního činitele“. A v pozici tohoto experta prodělal i změnu image - z aktivisty s culíkem, tetováním a náušnicí v tričku a svetru či mikině se stal módeman v saku s kravatou a vestou. A s výrazně kratším sestřihem.

Nálepka aktivista však Rizmanovi nedává spát. „To už o mně můžou rovnou mluvit jako o dobrovolníkovi. Jako komunální dobrovolník totiž pravidelně seču trávník před naším panelákem,“ rýpl si Rizman.

„Závěrem: Jsem hrdý na roky, kdy jsem se věnoval občanskému aktivismu. Každopádně - dnes aktivistou nejsem. Stále čas od času dobrovolničím, podporuji finančně různé iniciativy a sbírky, ale na nějaký skutečný aktivismus nyní nemám ani prostor, ani čas. Jsem státní zaměstnanec - poradce ústavního činitele,“ vzkázal do světa partner Čaputové.

Video  Rok s Čaputovou: Prezidentka promluvila o koronakrizi, Kuciakovi i problémech Slovenska.  - RTVS
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 5. července 2020 14:00 )

Ty to přece musíš vědět nejlíp,jakou hovadinu tvoje strana říkala.

majojo ( 5. července 2020 13:34 )

Nejak se nám ten chlapec mění - z plážového gigola na Paroubka.

naidka ( 5. července 2020 11:14 )

Kabrhel, ty jsi ukázkový představitel současné opozice, jak mě politika nezajímá, asi nějaký zakrpatělý zakomplexovaný podvraťák, který napíše první, co mu jedovatá slina na plazyk přinese.

naidka ( 5. července 2020 10:44 )

Potrefená husa se vždycky ozve, že, ty podřadný starý aktivisto.

verasum ( 5. července 2020 09:27 )

Jsou ženy,co si na sebe můžou vzít pytel od brambor a jsou stále krásné a jsou muži,co si na sebe můžou vzít oblek od Armaniho a snažit se jak můžou,stále vypadají jako příživníci a nema­kačen­ka.Po­chopi­telně je to věc Čaputové,ale tento exot je fakt hrůza.

Zobrazit celou diskusi