Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula vycestoval za hranice. Chválil cizince místo Čechů a vysvětluje roušky v metru

Autor: Sabina Dračková - 
3. července 2020
05:00

Chytrou karanténu ani protikoronavirová opatření už pod palcem nemá. Jako přední český epidemiolog však Roman Prymula nadále sleduje, jak se daří držet situaci pod kontrolou i ze své nové pozice vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Jak Blesk Zprávám prozradil, i on sám už vyjel do zahraničí - pracovně. Z epidemiologického hlediska chválil, naopak k dodržování pravidel v Česku má značné výhrady.

Češi sundali roušky v uzavřených prostorách, venku, v tramvajích i vlacích. Jediné, co zůstalo, je jejich nošení v metru. Proč? Jaký je rozdíl mezi jízdou plným vlakem a jízdou metrem, které jezdí každých pár minut?

V metru je ten důraz, protože tam může vzniknout jakýsi komínový efekt. Ten aerosol se tam může šířit na podstatně větší vzdálenost a může postihnout více lidí. To je podle mě jediný epidemiologický důvod, proč tam by to mělo být.

Je to tak zásadní rozdíl oproti povrchové MHD?

Je tam velký prostor a jsou tam rozdíly v teplotách, takže tam vznikají proudy. Když jdete do metra, je tam někdy komínový efekt - když tam přijede vlak a tlačí před sebou sloupec toho vzduchu a pak se to vyfukuje přes stanice ven, tak tím pádem je tam pak větší riziko šíření aerosolu než v té povrchové dopravě.

„Lidé by se měli chránit sami“

I přesto, neměla podle vás zůstat povinnost nosit roušky ve vlacích? Jezdí v nich lidé napříč republikou. Mohou v nich jezdit lidé z kriticky zasažených oblastí.

To je věc diskuze. Pravdou je, že se to na těch delších trasách hodně nedodržovalo. Můj názor je, že pokud budou lidi jezdit z těch teoreticky rizikových destinací, tak tam by to mohlo být uplatněno.

Je to na vlastním uvážení lidí nebo spíš na nařízení ministerstva zdravotnictví?

Já si myslím, že lidé by k tomu měli přistupovat opravdu s nějakou vnitřní zodpovědností. Pokud je možná nějaká distance, tak ji dodržovat. Není přece pointou, abych byl od někoho třicet centimetrů a nakazil se. Ti lidé by se měli chránit sami. Pokud je to nějaké rizikové nahloučení, tak ať si tu roušku vemou. Ale je to jejich věc.

Co říkáte na to, že na Karvinsku a Frýdecko-Místecku si musí cestující v autobusech nasazovat roušky v průběhu jízdy, tedy při vjezdu do rizikové oblasti?

Tam by se k tomu asi měli postavit tak, že linky, které vjíždí do toho území a zejména vyjíždí z toho území, tak tam by to mělo být na celé té lince. Tam to nedává úplně smysl, pokud to není třeba nějaká mezikrajská linka, že ti lidé si tam sednou a jedou pryč. Ale pokud jde o jízdu v jednom regionu a pokud vyjedou třeba na pár desítek kilometrů z toho regionu, tak já myslím, že by to měli mít na celé té cestě, protože tam můžou být lidé, kteří samozřejmě vjíždějí někam do bydliště a rizikoví být můžou.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na severu Moravy přitvrdit, radí Prymula

Jak si vlastně vysvětlujete ten pořád docela výrazný nárůst nakažených v této oblasti? Nebylo na čase za tu docela dlouhou dobu od toho, co se nákaza začala sířit v dole Darkov, třeba ty doly zavřít, nebo významně omezit provoz? (Blesk Zprávy se prof. Prymuly ptaly ve středu, tedy ještě před čtvrteční zprávou, že OKD uzavře kvůli koronaviru všechny doly na Karvinsku - pozn. red.)

Tam určitě hygienici musí tu situaci velmi důkladně teď posoudit, protože ty nárůsty jsou velké a jsou poměrně setrvalé. Je třeba se zamyslet nad tím, jestli tam neuplatnit nějaká přísnější opatření než ta, která se tam uplatňují v tuto chvíli.

Pro srovnání - v Praze byl v karanténě takřka celý magistrát kvůli jednomu nakaženému a nemoc se tak - zdá se - nerozšířila. Nemělo by to tak být i na severu Moravy?

Tam opravdu je riziko, aby se to nešířilo mimo ty doly. Je nakaženo x rodinných příslušníků, takže je potřeba, aby se to nešířilo dál. Takže tam já si opravdu dovedu představit, že ta opatření přísnější budou.

Máte naopak třeba v Praze obavy z rozvolnění otevírací doby hospod, barů a diskoték?

Nechci opravdu nikoho strašit, to nechce nikdo, ale ta situace zatím úplně stoprocentně příznivá není. Teď musíme zvládnout tu situaci na tom Karvinsku, ta Praha zatím není tak dramatická, ty nárůsty tam jsou pod kontrolou, takže budiž, můžeme rozvolnit řadu těch opatření, ale dělat velké masové akce si myslím na místě ještě není.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Často teď říkáte, že je to o zdravém rozumu a vlastním uvážení. To, že lidé s příznaky chodí na večírky, kritizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jak se tedy třeba mladí lidé, kteří už se těší, že půjdou „zapařit“, mají v nočních klubech chovat?

Oni tohle lidé zase neradi slyší. Já už jsem to několikrát říkal a vzbudilo to povyk, protože ti lidé se chtějí bavit každý s každým, což logicky míru rizika zvyšuje. K tomu už asi není moc co dodat, z toho si každý může utvořit názor. Ty skupinky by mohly být logicky uzavřenější, ale tohle, když napíšete, tak zase všichni budou křičet... Lidé chtějí být volní, tak jim nechme tu volnost, ale mám obavu.

Prymula vycestoval a nešetřil chválou

Zmínil jste, že jste zrovna pracovně v Německu - jak tam současnou situaci zvládají? Počty nových nákaz jsou tam relativně nízké.

Je to podobné, jako jsme to dělali my, akorát tady se to stále poměrně dodržuje. Všichni jdou na pumpu třeba v roušce, když platí. Jsou tam velké odstupy. Podobně je to i v restauracích, kam lidé vstupují s rouškou, když si sednou, tak ji sundají. V hotelu víceméně komunikace celá v roušce, až když člověk přijde do hotelové restaurace, tak ji odloží.

V hotelových restauracích zavedli nějaké změny?

Nejsou tam žádné studené bufety, takže člověk nahlásí, v kolik ráno přijde na snídani, a oni mu to všechno přinesou na táce. Nemůže si dojít ani pro džus nebo pro kávu. Všechno prostě se nosí, aby tam nedocházelo ke kontaminaci. Takže docela se to tady snaží dodržovat.

mak ( 3. července 2020 13:03 )

Tohleto neni teda zrovna stastne reseni, mel by to kazdy uvazit, ale jezdit do zahraničí, to je teda poněkud nešťastné.... 🙄

jajanene ( 3. července 2020 11:00 )

Je pravda, že my češi víme většinou všechno lépe a podle toho se také mnozí z nás chovají. Je ale špatné, když předatavitelé této země, jako poslanci Feri, Němcová a další se zúčastňují debilních akcí např. na Karlově mostě a ještě z toho dělají médua slávu.

Maximilian ( 3. července 2020 10:00 )

kamia ( 3. července 2020 07:19 )

Panu Prymulovi vérim a jsem ráda že to napsal že v Némecku se to dodržuje.Tady jak to uvolnili nesouhlasím roušku by se méli nosit dál do uzavřených prostor.Nékteří lidé jsou jednoduchý a myslí si že se jich to netýká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa