Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Elegantní podvodník Viktor Lustig: Čech prodal Eiffelovku do šrotu a napálil mafiána!

Autor: Václav Suchan - 
9. ledna 2021
05:37

Češi se dostali mezi světovou elitu v řadě oborů, své zástupce mají i mezi proslulými podvodníky. Právě k nim patřil elegantní hochštapler jménem Viktor Lustig (1890–1947). Ten prodal do šrotu Eiffelovku a napálil mafiána Al Caponeho!

Znalcem osudů Viktora Lustiga je u nás publicista a spisovatel Stanislav Motl (68), který tajemství jeho života odrýval v letech 2002 až 2015. V USA studoval archivní zápisy, policejní protokoly i záznamy proslulé káznice Alcatraz, kde Lustig deset let seděl!

Alcatraz

„Svého času jsem v USA připravoval projekt na téma slavné útěky z Alcatrazu. V archivních složkách této ostrovní věznice u San Franciska jsem našel seznam takzvaně slavných vězňů. A bylo tam, hned za jménem Al Capone, i jméno Viktora Lustiga. To byla první indicie, pak jsem na jeho jméno narážel opakovaně v souvislosti s nechvalně proslulým mafiánským bossem. Tak jsem si řekl, že to nemohu nechat být a dal se do pátrání,“ prozrazuje spisovatel.

Jelínek

V případě Viktora Lustiga si spisovatel uvědomil, že jeho život má jisté paralely s životem jiného českého podvodníka, Harryho Jelínka, který údajně prodal hrad Karlštejn. „Zjistil jsem také, že příběhem Viktora Lustiga se u nás již zabýval autor literatury faktu V. P. Borovička,“ dodává.

Hostinné

Lustig rozhodně nepocházel z žádné nuzné rodiny, aby si na živobytí musel vydělávat podvody. „Naopak, jeho rodina byla stejně jako v případě Harryho Jelínka zámožná. Viktorův otec, vážený obchodník, byl načas starostou v podkrkonošském Hostinném,“ uvádí spisovatel a dodává: „Byl jsem v Hostinném, kde se Lustig narodil, ale jeho rodný dům jsem už nenašel, nedochoval se. Zjistil jsem ale, že jeho táta mu umožnil dosáhnout kvalitního vzdělání. Střední školu vystudoval v Drážďanech, kde odmaturoval. Byl velký talent na jazyky, v 17 letech plynně hovořil anglicky, francouzsky, italsky a jidiš. A samozřejmě také česky a německy,“ uvádí spisovatel.

Poker na lodi

První peníze vydělával podle Stanislava Motla tak, že jezdil na zaoceánských parnících mezi Evropou a Amerikou a hrál poker. Byl prý výborný hráč. „Nevím, zda podváděl, ale je fakt, že vyhrával. Jeho učitelem byl jeden z předních newyorských mafiánů Arnold Rothstein, ten ho zasvětil do tajů

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.