Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch mírnil emoce v „promořené“ Karviné: Město neuzavřeme. Ocenil uzavírku v OKD

Aktualizováno -
2. července 2020
19:00
Autor: ČTK - 
2. července 2020
18:21

Těžební společnost OKD od pátku zastavuje těžbu ve všech dolech na Karvinsku, kde přetrvávají přísnější omezení, než ve zbytku republiky. Do Moravskoslezského kraje ve čtvrtek zavítal i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „V tuto chvíli skutečně neplánujeme uzavřít region ani město. Ta situace to nevyžaduje,“ prohlásil Vojtěch v Karviné.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyrazil ve čtvrtek na inspekci Ostravska. S hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO) řešil situaci „promořeného“ Karvinska, setkali se i se zástupci OKD.

„Bylo dobře, že jsme si to vyjasnili všichni u jednoho stolu, kteří nějakým způsobem ten problém řešíme,“ uvedl ke čtvrtečnímu jednání Vojtěch, kterého na Karvinsko doprovodil i epidemiolog Rastislav Maďar a hlavní hygienička Jarmila Rážová. Z jednání měl dobrý, konstruktivní pocit, atmosféra nesvědčí prý o tom, že by byl na Karvinsku nějaký „zásadní chaos a nervozita z kolapsu“.

Vojtěch ocenil zastavení dolů v OKD

Posílit se mají v Moravskoslezském kraji odběrová místa, kapacita laboratoří je dostatečná, míní ministr. „Cílem je skutečně, abychom co nejrychleji testovali, aby se trasovalo,“ podotkl Vojtěch k problematickému kraji a ohnisku nákazy, kde je důležité umisťování kontaktů co nejrychleji do karantény.

„Situace v tuto chvíli nikam neeskaluje, spíše vidíme sestupný trend,“ pokračoval na tiskovce Vojtěch. „Já věřím tomu, že ta situace se bude zlepšovat i tím, jak jsme se domluvili s OKD a že OKD udělalo tento krok a dočasně uzavře provoz. Věřím tomu, že to pomůže zklidnit situaci a že to společně zvládneme,“ dodal.

Vojtěch odmítl, že by se Karvinsko uzavřelo, jako před časem Olomoucko. „Určitě tady neplánujeme scénář Litovle ani Uničova, ta situace to nevyžaduje. My jsme to diskutovali velmi detailně. Byť ta data jsou poměrně vysoká, ty denní přírůstky, tak na druhou stranu se musíme podívat skutečně na průběh toho onemocnění u těch lidí. Drtivá většina jsou bezpříznakoví nebo s velmi mírným průběhem. Nepozorujeme nějaké zahlcení nemocničních kapacit, jednotek intenzivní péče,“ podotkl.

Havlíček: Logický krok

Za logický krok, který byl v dané chvíli nutný, považuje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) rozhodnutí společnosti OKD zastavit od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Těžba v OKD by měla být přerušena na šest týdnů.

„S managementem OKD jsme dnes jednali. Pozastavení těžby z důvodu šíření koronaviru je logický krok, který byl v dané chvíli nutný. S ohledem na dodávky uhlí do regionu je to v tuto chvíli řešitelné, podniky v kraji mají možnost nakoupit jinde,“ řekl Havlíček ČTK. „Ministerstvo průmyslu a obchodu je jinak plně součinné v oblasti sanací a rekultivací po těžbě, a to prostřednictvím podniku Diamo,“ dodal.

Nakažení jsou i fotbalisté

V Dole Darkov, kde bylo první ohnisko covidu-19 v OKD, už se situace stabilizovala. Dosud tam bylo evidováno včetně příbuzných horníků 511 případů, ale od pátku žádný nový nepřibyl.

Nakažené přitom hlásí i prvoligový fotbalový tým Karviné. Celkem má jít o sedm případů nákazy. „Přinesl to do klubu asi kondiční trenér mládeže, který dělá na dole. Kluci s ním byli ve styku,“ uvedl asistent trenéra Petr Mašlej.

Nespokojenost s opatřeními

Proti přísným opatřením na Karvinsku, potažmo napříč Moravskoslezským kraje se přitom objevila i kritika. Podle starosty Petra Víchy (ČSSD) z Bohumína, který je rovněž senátorem, plošně zaváděná opatření napříč karvinským okresem dokazují, že chytrá karanténa v praxi nefunguje.

„Kdyby fungovala, tak by se opatření zaváděla pouze tam, kde jsou lokální ohniska, a ne napříč celým okresem. Proto jsem zvědav, zda vláda počítá i s plošnými kompenzacemi pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, když u nás značně omezuje život i podnikání,“ řekl.

V Epicentru ve středu promluvil o situaci v Karviné mluvčí tamního magistrátu Lukáš Hudeček, promluvil i o životu ve městě. „Samozřejmě lidé by rádi roušky sundali, protože hlavně v těch teplých dnech se s nimi velmi špatně dýchá. Jinak lidé normálně chodí do parku, do restaurací na obědy, sedí na venkovních zahrádkách. Lidé už říkají, že nechtějí poslouchat o koronaviru. Chtějí žít klidným životem. Vědí, že to tady je, ale nechtějí o tom pořád poslouchat,“ říkal v pořadu Blesk.cz.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pro Karvinsko dál platí povinnost nošení roušek, dodržování rozestupů, akce jsou omezeny počtem 100 lidí. „Prosím všechny, aby ta opatření dodržovali a respektovali. Jen tak to můžeme zvládnout,“ uvedl dnes ministr Vojtěch. Plošná karanténa dle něj nutná není.

„To nejjednodušší je vždycky zavřít. Zavřít restaurace, zavřít podniky atd. To jsme dělali samozřejmě na začátku, když byl plošný problém a bylo to legitimní,“ podotkl. Nyní je dle ministra riziko pro místní obyvatelstvo méně výrazné. „Je třeba ocenit krok OKD. Když se k tomu OKD rozhodlo dobrovolně, jsme za to rádi, ale pokud bychom to měli nakazovat zeshora a říct: zavřete, tak skutečně na těch datech, která vidíme, to není proporcionální. Ale je to něco, co tomu pomůže. To dobrovolné rozhodnutí oceňujeme,“ zopakoval.

Maďar: Vydržte několik týdnů

Epidemiolog Maďar podotkl, že nejvyšší stupně, které by vedly k uzavírání regionů, městi či obcí, jsou spojené s nárůstem počtu těžkých stavů, což se nyní na Karvinsku neděje. „Každý vidí, že toto na Karvinsku není a nikdo se teď v této době obávat nemusí,“ podotkl.

OKD by dle něj za šest týdnů nemělo být již ohniskem nákazy, míní. Podle Maďara je však mimořádně důležité, aby se nákaza nešířila v komunitě, k čemuž by měla přispět mimořádná opatření v okresech Karviná a Frýdek-Místek. „Já prosím všechny, ať to skutečně ještě těch pár týdnů vydrží a pak by se už skutečně ta situace mohla normalizovat. Roušky, odstupy, omezení koncentrace osob, to klíčové, co teď Karvinsko dokáže v nadcházejících týdnech té zvýšené incidence nemoci zbavit, “ apeloval i Maďar.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa