Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na křídlech letadel měli hákové kříže. Finské letectvo nenápadně odstranilo svastiku z loga

Autor: kso - 
2. července 2020
21:42

Hákový kříž nahradili orlem. Finské letectvo se nenápadně zbavilo svastiky ze svého loga. Tento symbol používalo téměř sto let. Od svého založení v roce 1918, kdy se svastiky ujali dva roky předtím, než ji jako svůj symbol přijali nacisté. I přes hrůzy druhé světové války svastika Finům v logu zůstala. Nenápadně ji odstranili až v roce 2017, upozorňuje BBC, která pátrala po důvodech odstranění.

Finsko zcela nenápadně změnilo logo své vzdušné síly, aniž by to bylo oficiálně oznámeno. Změny si však povšiml Teivo Teivainen, profesor z Helsinské univerzity. A proměnu loga nyní řeší i v zahraničí.

Zatímco středobodem nového loga je orel, to staré tvořil hákový kříž – světle modrý v bílém poli – tedy v barvách finské vlajky. Z letadel jej sice odstranili hned po konci druhé světové války, ale z odznaků, uniforem a vlajek svastika nezmizela. A čas od času se objevila i na křídlech historických letounů při armádních přehlídkách.

Dekorativní symbol z východu

Mluvčí finského letectva britskému serveru BBC nyní potvrdil, že loga Finové sjednotili v lednu roku 2017. „Protože se odznaky nosí na uniformách, bylo nepraktické a zbytečné používat staré logo,“ řekl. Dodal, že občas způsobovalo nedorozumění.

Profesor Teivainen serveru BBC sdělil, že svastika, která má kořeny ve východních kulturách, byla také často zobrazována na obrazech finských malířů v 19. století. Do dvacátých let minulého století také zdobila ve Finsku některé budovy. „Ve Finsku se to bere tak, že je to jen dekorativní symbol. A to do určité míry je,“ dodal Teivainen.

Hrabě příznivcem nacistů

Švédský hrabě Eric von Rosen daroval v roce 1918 finské vzdušné síle letadlo, které na sobě mělo namalovanou modrou svastiku. Pro hraběte to byl symbol štěstí. Tento symbol pak začala používat i ostatní finská letadla. Rosen neměl s Hitlerovou nacistickou stranou tou dobou nic společného. Později se však stal lídrem místní nacionálně-socialistické strany potom, co se oženil se sestrou manželky Hermanna Göringa.

frantacizek ( 3. července 2020 00:11 )

to je podle mě fake, Finové? To je tak svobodomyslná země, vždyť tam měli snad první prezidentku na světě.

Zobrazit celou diskusi