Středeční ranní výbuch převrátil místním obyvatelům život naruby. Ještě ráno v poklidu snídali, když je ohlušující rána a dým vyhnaly kolikrát jen v županu na ulici. Obrovský výbuch v jednom z bytů ve Strojnické  vyvalil obvodovou zeď, takže se plameny dostaly i do sousedního bytu ve vedlejším domě. V něm také přišel o život jeden muž. Evakuována musela být zhruba padesátka lidí.

Sousedé nabídli peníze, oblečení i byty

I v tomto případě se ukázala síla sociálních sítí. Lidé okamžitě začali koordinovat nabízenou pomoc. Sousedskou aktivitu ocenil i starosta Prahy 7 Jan Čižinský. „Zapojila se celá sousedská komunita. Lidé dali zdarma k dispozici své byty, darovali oblečení, posílají finanční příspěvky na konto solidarity. Sousedé a známí těch, kdo byli bezprostředně dotčeni, dokonce přespávají v půjčených bytech s těmi seniory, kteří přišli o byt, aby jim pomohli, pokud by v noci senioři byli v cizím prostředí zmatení, a nenechali je napospas depresi. Zdejší sousedská komunita prostě umí zabrat a ukazuje, že nenechá souseda ve štychu. Jste skvělí. Díky,“ napsal na svůj facebookový účet starosta, který podle svých slov jednu ze zasažených ubytoval v bytě, který patří jeho rodině a který byl momentálně prázdný.

Jeho slova potvrzují i další statusy lidí, kteří žijí poblíž. „Bydlím kousek od místa, kde dnes hořelo. Nevíte, zda mohou být ostatní lidé ve svých bytech? Mohu se například na týden odstěhovat k rodičům a poskytnout svůj prostor. Hlavně pro starší lidi nebo matku s dětmi,“ napsal na facebook Jiří B.

Hrdinové

Našlo se i několik neohrožených, kteří bezprostředně po výbuchu vběhli do postiženého domu a obíhali byty, jestli tam nikdo nezůstal. „Obrovské uznání zaslouží člověk, který tam ještě před příjezdem hasičů obíhal všechny partaje, bušil na dveře a snažil se zachraňovat sousedy. Bylo to slyšet až na ulici. Doufám, že je v pořádku,“ napsala Michaela N. pod příspěvek k výbuchu ve facebookové skupině Letenská parta.

Odpovědí ji bylo ujištění, že dotyčný pán je naštěstí v pořádku. I jeho hrdinství určitě pomohlo, i přesto si však výbuch vyžádal jednoho zemřelého a 15 zraněných.

Statika domu je v pořádku

Přivolaní odborníci se původně strachovali i o statiku celého domu, její narušení se však naštěstí nepotvrdilo. Nadále se vyšetřuje příčina, která tento ohromný výbuch způsobila. „Stále probíhá šetření výbuchu a požáru bytů v Praze 7,“ řekl den po tragédii mluvčí hasičů Martin Kavka. Většina obyvatelů se již do svých bytů mohla vrátit.

„Neobyvatelné zůstávají tři nejvíce zasažené bytové jednotky. Ve spolupráci s hlavním městem jsme pro jejich obyvatele zajistili možnost ubytování v náhradních bytech,“ stojí na facebookové stránce MČ Praha 7.

MČ založila transparentní účet

Městská část zřídila na pomoc postiženým i transparentní konto s názvem SOLIDARITA OD SOUSEDŮ SOS P7, kam mohou lidé přispívat. V řádu několika hodin se vybralo přes 60 tisíc a částka roste.

Zároveň jsou podle Čižinského potřeba další věci: „Aktuálně musíme vybavit jeden nouzový byt od hlavního města, který bude potřeba již o víkendu. Ten byt je úplně prázdný, zavážíme tam nábytek, který máme k dispozici, a na sousedy jsme se obrátili, zda by nám byt nepomohli dovybavit – momentálně tam schází menší lednička, pračka, televize nebo jídelní stolek,“ požádal o pomoc starosta s tím, že v dalším týdnu se bude vybavovat další nouzový byt, proto bude potřeba více věcí. Ozvat se můžete na e-mail socialnipomoc@praha7.cz nebo požadované věci přivézt na radnici Prahy 7 na adrese U Průhonu 38.

Fotogalerie
58 fotografií