V dolech se budou od pátku dělat práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku. „Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek.

„Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů,“ doplnil Hájek.

Že jsou nemocní, nevěděli

Naprostá většina nakažených neměla žádné příznaky nebo velmi mírné. „Oni to neberou jako nemoc. Netušili, že jsou nakažení a nebylo na nich navenek nic poznat. Těžko jim něco vyčítat, vypadali zdravě a mysleli, že jsou zdraví,“ řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě.

Stop na šest týdnů

Těžba v OKD by měla být přerušena na šest týdnů. Dosud byla přerušena pouze v Dole Darkov, kde se před dvěma měsíci objevilo první ohnisko nákazy v OKD.

„K dnešnímu dni (čtvrtek 2. 7. - pozn. red.) se nám po nemoci vrátilo 158 zaměstnanců převážně z lokality Darkov. Převážná část našich nemocných zaměstnanců má bezpříznakový průběh onemocnění, i přes to považujeme za odpovědné přerušit těžbu na dobu šesti týdnů a přizpůsobit provoz aktuální situaci,“ uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

VIDEO: Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících Blesk TV