O programu diskutovali zastupitelé dlouhé hodiny a většinu času zabrala právě debata o návrhu podpory družstevního bydlení. Ten ve zkratce spočíval v tom, že by město poskytlo pozemky pro družstevní výstavbu.

„Velmi mě mrzí, že naši koaliční partneři - Piráti a Praha Sobě - odmítli podpořit návrh Hany Marvanové realizovat v Praze dostupné družstevní bydlení pro Pražany. Díky této obstrukci v tomto volebním období nebude možné žádný takovýto projekt realizovat,“ okomentoval situaci na svém twitteru Jiří Popíšil, šéf klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Spor kvůli pozemkům

Spor v koalici v minulých měsících vznikl ohledně budoucího vypořádání pozemků. Návrh Marvanové počítal s tím, že pozemek bude po splacení půjčky družstvu prodán za odhadní cenu. Naopak Piráti a Praha Sobě chtěli, aby město na stavbě vydělalo, čili aby cena pozemku v budoucnu odrážela hodnotu domu a bytů a také fakt, že město pozemky poskytlo.

Opozice a Marvanová kritizovali fakt, že primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si nechal udělat posudek řešící ekonomickou efektivitu navrženého modelu, podle nich navíc tajně. „Byla zadána z toho důvodu, že já opravdu chci, aby se v Praze realizovalo družstevní bydlení,“ řekl k tomu Hřib. Popřel tvrzení, že je posudek tajný.

S posudkem souvisí i jeden z bodů, které se nakonec na program dostaly - opoziční ODS požadovala, aby měly všechny zastupitelské kluby k dispozici peníze na vypracování posudků k různým projednávaným bodům.

Stopku dostala i další témata

Na program se kromě družstevního bydlení nedostal ani návrh primátora na změnu jednacího řádu, která by umožnila jednání zastupitelů online. Zastupitelé neodhlasovali ani projednání návrhu ANO ohledně plánovaného omezení příspěvku magistrátu na platy učitelů nebo snahu pirátské zastupitelky Evy Horákové prosadit usnesení, kterým by hlavní město podpořilo iniciativu zrušit mezinárodní úmluvu o prostituci z padesátých let. Podle Pirátů brání snahám o zákonnou úpravu prostituce.