Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Policie vyšetřuje skandál v porodnici: Odhalili stovky případů, kdy děti zahynuly nebo utrpěly poškození mozku!

Policie vyšetřuje skandál v porodnici: Odhalili stovky případů, kdy děti zahynuly nebo utrpěly poškození mozku!
Policie vyšetřuje skandál v porodnici: Odhalili stovky případů, kdy děti zahynuly nebo utrpěly poškození mozku!  (Autor: google maps, archiv)
Autor: jžk - 
3. července 2020
20:39

Britská policie odhalila zatím největší skandál v rámci porodnictví, informoval o tom zpravodaj Daily Mail. Jedná se o porodnici ve Shrewsbury, kde se od 70. let vyskytlo abnormální množství případů pochybení ze strany pečovatelů. Mnohé z nich vedly k úmrtí dítěte nebo jeho rodičky.

Detektivové zahájili vyšetřování v noci 30. června, když zareagovali na obavy rodičů Kate Stanton-Davesové, která v porodnici hrůzy zemřela šest hodin po narození v roce 2009. Dramatický zvrat nastal ve chvíli, kdy reportéři Daily Mail odhalili, že se od 70. let dá dohledat na 1200 případů, kdy došlo k pochybení! Jedná se tak o největší skandál v porodnictví ve Velké Británii.

Obavy poprvé vznesl otec malé Kate, když zjistil, že smrti malé holčičky se dalo zabránit. Kritizoval tehdy dvě porodní asistentky, které ignorovaly faktor rizikového těhotenství a neuposlechly žádosti rodiny. To spustilo vlnu stížností od desítek vystrašených rodičů, kteří tvrdili, že jejich novorozeňata přišla o život, nebo utrpěla doživotní poranění mozku v důsledku špatné zdravotní péče.

V roce 2017 situaci přezkoumal bývalý ministr zdravotnictví jako reakci na 23 nahlášených případů. Výzkum však odhalil neuvěřitelných 1250 údajných pochybení, některé dokonce z předchozího roku!

Jedná se tak o jeden z nejhorších skandálů britské zdravotnické služby. „Nemocnice se za celá ta léta očividně nepoučila ze smrtí, kterým bylo možné se vyhnout,“ okomentoval situaci otec Kate, Richard Stanton. Právní poradkyně pro zdravotnickou nedbalost Laura Prestonová poznamenala: „Jedná se o skutečně šokující případ, který narůstá již řadu let. Zatím se zdá, že vyšetřování odhaluje hluboko zakořeněné systémové selhání.“

Mezi nejzávažnější problémy patří úmrtí kojenců a matek při porodu, mezi další patří děti, které přišly k doživotní újmě. Dle některých výpovědí rodičů byly ženy porodními asistentkami nuceny k přirozenému porodu, zaznělo i tvrzení, že dítě zemřelo kvůli tomu, že nebyl správně sledován jeho srdeční tep. Revize odhalila nejméně 45 úmrtí, jimž šlo předejít. Od roku 1979 do roku 2017 se také vyskytlo 51 případů poškození mozku či mozkové obrny u kojenců a 47 dalších případů nedostatečné péče.

Vedení nemocnice se však k pochybení odmítá přiznat. Označilo zprávy o skandálu jako „nepřesné“ a trvá na tom, že v žádném z dosud přezkoumaném případu nedošlo k žádným známkám selhání péče. „Naznačovat, že existuje více případů, které nebyly odhaleny, když to není pravda, je nezodpovědné,“ uvedlo vedení v tiskové zprávě. „Způsobí to zbytečnou úzkost mezi ženami, které si prochází jedním z nejdůležitějších období jejich života.“

Přesto byl nucen vrchní ředitel Simon Wright minulý červen na svou funkci rezignovat. Ředitelka svěřeneckého fondu Dedire Fowlerová své místo náhle před čtyřmi měsíci opustila, aby nastoupila v jiné nemocnici. Mateřské služby nemocnice byly komisí pro kvalitu péče hodnoceny jako nedostatečné. V tuto chvíli čelí celá porodnice ve Shrewsbury trestnímu řízení obrovských rozměrů a rodiny, které skandál zasáhl, mohou konečně doufat ve spravedlnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání