Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus zesílil. U českých hranic zavřou Rakušané školy, Švýcaři nově s rouškami v MHD

Aktualizováno -
1. července 2020
17:38
Autor: ČTK - 
1. července 2020
17:07

V těchto alpských zemích se potýkají s létem se sílícím koronavirem. Rakousko proto uzavře dříve školy a školky, které měly zavírat 11. července. Švýcarsko přichází s jiným opatřením – od 6. července zavede roušky v MHD.

107 nových případů nákazy koronavirem za den zaznamenalo nyní poprvé od 16. dubna Rakousko. Zhruba 60 procent nově infikovaných přitom pochází z Horních Rakous, informovala dnes agentura APA.

Ve spolkové zemi u hranic s jižními Čechami se proto uzavřou některé školy, školky a jesle. Rozhodl o tom dnes hejtman Thomas Stelzer – od pátku uzavřou školy, školky a jesle v několika zemských okresech.

Týkat se to bude především metropole Lince a okolí, druhého největšího hornorakouského města Wels a jeho okolí a také okresu Urfahr-Umgebung, který přímo hraničí s Českem. Podle Stelzera se nákaza začala šířit z jedné z křesťanských skupin v Linci.

Letní prázdniny začínají v Horních Rakousech 11. července. Děti tak přijdou jen o jeden dodatečný týden výuky, kterou letos beztak významně ovlivnila celorakouská karanténní opatření.

V Rakousku se dosud potvrdila nákaza koronavirem u více než 17.800 osob, z nichž 705 s covidem-19 zemřelo. Z nemoci se už zhruba 16.500 lidí uzdravilo. V nemocnicích zůstává nyní 65 lidí, z toho devět na jednotkách intenzivní péče.

Video  Na dovolenou letos i se svetrem. Expertka zmínila i další víkendové bouřky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Švýcarsko: Do MHD s rouškami

Švýcarsko od pondělí 6. července zavádí kvůli koronaviru povinné nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy. Dnes to na tiskové konferenci oznámila prezidentka Simonetta Sommarugaová. Alpská konfederace v posledních dnech hlásí prudký nárůst případů nemoci covid-19, uvedla agentura Reuters.

Kvůli zhoršené situaci švýcarská média spekulovala, že se některé kantony pro roušky samy rozhodnou. Povinnost zakrývat si ústa a nos v dopravě nakonec nařídila vláda v celé zemi. Sommarugaová také řekla, že lidé, kteří do Švýcarska přijedou z rizikových oblastí, budou muset do karantény.

Za posledních 24 hodin se v zemi, kde žije zhruba 8,6 milionu obyvatel, nákaza potvrdila u 137 lidí, uvedl dnes Spolkový zdravotní úřad (BAG). O den dříve informoval o 62 nakažených a v pondělí o 35 případech infekce.

Švýcarsko s rouškami přišlo později než jiné země

„Povinné roušky jsou preventivním opatřením,“ řekla Sommarugaová. Na dotaz novinářů, zda švýcarská vláda nepřichází s rouškami pozdě, když ostatní země je zavedly už na vrcholu pandemie, ministr zdravotnictví Alain Berset odpověděl, že „člověk se neustále učí“. Nyní je podle něj nutné roušky nosit, aby bylo možné život vrátit k normálu.

K omezení roušek jen na hromadnou dopravu Sommarugaová uvedla, že mobilita je celošvýcarskou záležitostí a že o režimu v obchodech či restauracích mohou rozhodovat jednotlivé kantony.

Faktu, že Švýcaři nejsou zvyklí nosit roušky, si povšimla i německá média. Například jihoněmecký regionální list Südkurier nedávno zveřejnil reportáž o tom, jak jsou někteří obyvatelé německé Kostnice rozčarovaní z přezíravého chování Švýcarů, kteří sice do města jezdí za levnějšími nákupy, ústa a nos si ale nezakrývají.

Nošení roušek nebylo plošně nařízeno ani v nočních klubech, které se staly jedním z nových ohnisek nákazy. Podle vlády náleží kluby do kompetence kantonů.

Obtížné dohledávání možných nakažených

Kantony již nařídily, aby kluby od hostů požadovaly kontaktní údaje, které by v případě prokázání koronaviru usnadnily vyhledání ohrožených osob. Hosté ale často provozovatelům záměrně udávali neexistující e-mailové adresy či špatná telefonní čísla. Například kanton Curych bude od pátku po klubech vyžadovat, aby pravost čísel ověřily, než hosta vpustí. Návštěvníci budou muset předkládat také doklady k ověření bydliště.

Švýcarsko po několika odkladech v uplynulém týdnu zprovoznilo mobilní aplikaci, která pomáhá s kontaktováním lidí, kteří se dostali do blízkosti nakaženého člověka. Aplikaci SwissCovid, která je v nabídce pro telefony se systémy iOS a Android od čtvrtka minulého týdne, si do dnešního dne stáhlo 930 000 lidí. Zajímavostí programu je, že data nejsou umístěna v centrální databázi, ale v jednotlivých telefonech. To podle odborníků zajistí lepší ochranu soukromí.

Ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, které vedou společnou statistiku, se nákaza novým koronavirem dosud laboratorně potvrdila u 31 851 lidí. Z nich 1685 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa