Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivanka bojuje o záchranu tváře: Virus zhatil operaci, na cestu do Japonska chybí peníze

Autor: ula - 
3. července 2020
06:20

Slovenka Ivanka Danišová (33) stále bojuje o záchranu své tváře a hlavně svého života. V červnu měla odletět na finální operaci do Japonska, vše však zkomplikoval koronavirus. V listopadu 2019 navíc přišla o jeden z nejdůležitějších implantátů a musela odletět na další neplánovaný zákrok v prosinci 2019. Ten se ukázal jako úspěšný a v dubnu Ivanka pomocí implantátu udělala první oční pohyb. Nyní ji čeká závěrečná operace, jenže kvůli jednomu neplánovanému zákroku navíc Ivance  schází peníze na cestu. Pokud Ivanka neodcestuje, dojde k zničení implantátu a rána bude zdrojem infekcí.

„Přišla jsem i přes veškeré úsilí profesorů o svého druhého transplantovaného kamaráda, o kterého jsme všichni tolik bojovali,“ naznačila Ivanka už na konci února. Lékaři zhodnotili, že její případ je velmi těžký.

„Pevně věřím, že poslední a nejdůležitělší kraniofaciální operaci stihneme včas. V této chvíli je akutní, protože se mi neujal transplantovaný implantát v orbitální části,“ svěřila se Ivanka Blesk Zprávám v březnu s tím, že se světovými špičkami v odborné angličtině prakticky denně na dálku svůj stav konzultujte. 

První pohyb pomocí implantátu

Nakonec přišel velký zvrat a oční kranio implantát začal spolupracovat, i navzdory původně špatným prognózám. Ukázalo se, že druhá operace v Japonsku byla natolik úspěšná, že v dubnu, během videokonference s profesory, udělala Ivanka s pomocí očního kranio implantátu první pohyby.

Ačkoliv Ivanka patří do skupiny ohrožené koronavirem, během pandemie stále jezdila metrem do práce. Během toho řešila přes videokonference svůj stav s lékaři v USA a Japonsku.

5. května si navíc zde v Česku vyslechla od onkoložky dobrou zprávu.

„Dosáhla jsem kompletní remise po všech důležitých stránkách boje s leukémií, i když ne tak tak velké. To znamená, že jsem vyhrála ten nejtěžší boj s leukémií, což je velký úspěch. Stále ale užívám udržovací léčbu,“ přiznala Blesk Zprávám Ivanka.

Na další cestu schází 100 tisíc

Peníze, které lidé Ivance posílali v rámci kampaně v roce 2019, byly na plánovanou závěrečnou operaci. Ivanka se všemi penězi nakládá velmi úsporně a doslova „zvažuje každé sousto“. Díky velmi úspornému nakládání s financemi zvládla zaplatit i neplánovaný návrat do Japonska kvůli závažným komplikacím. Jenže kvůli tomu jí nezbyly peníze na poslední cestu do Japonska, na závěrečný zákrok.

„Tato operace se týká finálního dořešení očního kranio implantátu, aby se uchytil napevno v orbitálním prostoru a fungoval do konce života. Následně jde o dořešení měkkých tkání na pravé straně a také svalů a nervů. Kostní struktura a měkká struktura obličeje jsou důležité pro správné fungování tváře a dalších funkcí, což si málokterý zdravý člověk neumí představit,“ sveřuje se Ivanka.

Mladé ženě ale schází na cestu ještě okolo 100 tisíc korun. 260 000 už za tímto účelem zvládla vybrat formou veřejné sbírky, která potrvá po prodloužení do 5. července.

„Pokud operaci nepodstoupím, dojde k nespolupráci orbitálního implantátu, dojde ke zničení záchrany udržet kranio implantat za účelem napojení na svaly a nervy. Současně tím definitivně přijdu o možnost vyřešení nevyvinuté orbitální kraniální oblasti a neucelená rána bude zdrojem ložiska infekcí,“ bojí se mladá žena, které lékaři po narození předpovídali smrt.

Operace byla kvůli pandemii odložena až na září, protože Japonsko zakázalo nemocnicím přijímat zahraniční pacienty. Ivanka doufá, že se jí v září podaří odletět, a podstoupí tak operaci, na kterou čeká celý život.

Chcete pomoci Ivance? Přispět můžete na transparentní účet: 4257171073/0800

Odkaz na transparentní účet najdete zde.