Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teplické kočky zachránila obří solidarita. Z nového azylu už je nikdo „nevyhodí“

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
5. července 2020
06:00

Když spolek Teplické kočky dostal nečekaně ze stávajících prostor na nádraží v Úpořinách výpověď, vypadalo to beznadějně. Hrozilo, že se svou více než stovkou svěřenců skončí na ulici. Zvedla se ale obrovská vlna solidarity, díky které si za necelé čtyři měsíce mohl spolek koupit nový domov.

Když se členové spolku o výpovědi dozvěděli, vyhlásili sbírku a začali se poohlížet po nové nemovitosti. Do oka jim padl dům v Dubí za 1,1 milionu korun, který se jim nakonec díky obrovské podpoře dárců podařilo koupit.

Tento dům v Dubí spolek koupil. Nyní jej přeměňuje v nový kočičí azyl. Tento dům v Dubí spolek koupil. Nyní jej přeměňuje v nový kočičí azyl. | Jana Ulrichová

Zbylo i na okna

„Vybralo se 1,4 milionu korun, takže nám ještě zbyde na opravy a úpravy, například na nová okna, která bude potřeba vyměnit,“ řekla předsedkyně spolku Lenka Šiková. Dodala, že štědrost lidí je zaskočila. „Nepočítali jsme s tím, že dáme dohromady celou částku. Byli jsme připraveni, že budeme muset investovat formou půjčky i vlastní peníze,“ uvedla.

Dvě patra pro kočky

Dům je velmi prostorný a světlý. „V přízemí jsou čtyři místnosti, v patře také. Budeme to tu ale ještě různě upravovat, budeme předělávat dveře tak, aby místnosti nebyly průchozí, ale byly do nich jednotlivé vchody,“ popsala jednatelka spolku Hana Müllerová s tím, že v přízemí bude příjmová místnost a čistá a špinavá karanténa, v patře pak budou pro kočky pokoje a herny.

„Tady bude příjmová místnost,“ ukázala Hana Müllerová. „Tady bude příjmová místnost,“ ukázala Hana Müllerová. | Jana Ulrichová

Hledají řemeslníky

Spolek už má v novém domě připravenu část vybavení, které jim věnoval zaniklý litvínovský spolek Jasmína. Další věci budou navážet postupně po ukončení úklidu a nezbytných úprav. „Na to budeme potřebovat chlapy, takže budeme rádi, když se nám přihlásí řemeslníci, kteří nám s tím pomohou,“ řekla vedoucí spolku. Hledají i šikovné umělce, kteří by byli ochotni čelní stěnu budovy vyzdobit například graffiti s kočičí tématikou.

Stávající prostory, které má spolek pronajaté na nádraží v Úpořinách, jsou naprosto vyhovující. Musí je ale opustit. Stávající prostory, které má spolek pronajaté na nádraží v Úpořinách, jsou naprosto vyhovující. Musí je ale opustit. | Jana Ulrichová

Je to zázrak

Do nových prostor se Teplické kočky i se svými svěřenci musí přestěhovat do konce prázdnin. To, že se v tak krátké době podařilo koupit nový azyl, ze kterého opuštěná zvířata už nikdo nevyhodí, považují dobrovolnice spolku za zázrak. „Když jsem dávala v polovině února výzvu na facebook, bylo to zoufalství, byl to takový výkřik. V životě by mě nenapadlo, že to takhle dopadne. To, co se stalo, je zázrak,“ řekla Hana Müllerová. „Jsme z toho nadšení, lidi jsou fantastičtí,“ dodala dojatě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi