Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Horníci peskují Vojtěcha s hejtmanem. Zmínili společné sprchy, jídlo i cesty autobusem

Autor: ČTK, tsv - 
1. července 2020
08:40

Sdružení hornických odborů OKD (SHO) se v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách ohradilo vůči vyjádřením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) či hejtmana Iva Vondráka (ANO) o šíření koronaviru na Karvinsku, za něž můžou nezodpovědní a neukáznění horníci, kteří nedodržují karanténu. Horníci podle odborů museli pracovat, přestože neměli možnost dodržovat protiepidemická opatření.

Vojtěch v pondělí uvedl, že poslední skokové nárůsty pozitivních případů na Karvinsku jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a také neukázněností občanů. Podle něj lidé, kteří evidentně mají příznaky, navštěvují hromadné akce nebo oslavy.

Také podle Vondráka jsou problémem lidé, kteří nedodržují karanténu. Hejtman v pondělí také apeloval na vedení OKD, aby zajistilo, že jejich pracovníci přijdou na testy. „Ohledně vyjádření o šíření kvůli nezodpovědnosti bych rád řekl to, že pokud je nařízeno plošné testování na dvou provozech v OKD a třetina horníků se vůbec nedostaví, přestože 25 procent jejich kolegů je pozitivních, a dál chodí do hospod a jinde mezi lidi... Omlouvám se, jestli jsem se někoho dotkl, ale jak byste to nazvali Vy?“ napsal hejtman na facebooku. Ve středu na facebooku sdílel grafy, podle kterých je situace špatná jen na Karvinsku.

„Je s podivem, že všem výše jmenovaným nevadilo, že od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech,“ napsali odboráři. Horníci podle nich vše dělali bez možnosti rozestupů či aktivního používání doporučených postupů. „Museli, nic jiného jim totiž nezbývalo, pokud nechtěli ztratit práci!“ napsalo SHO.

Odboráři: Horníci museli pracovat navzdory růstu nákazy

„Pro nikoho nebyl ani problém, když se nemoc začala šířit na lokalitě Darkov. Začalo se hromadně testovat, když zde bylo více jak 20 pozitivních případů. Na lokalitě ČSM se začalo hromadně testovat, až když se objevilo více jak 100 pozitivních případů! A lidé dál museli pracovat!“ doplnilo SHO.

Odborářské sdružení uvedlo, že v březnu upozorňovalo vedení firmy na to, že práce v dole je extrémně riziková a ze samotné její podstaty není možné dodržovat protiepidemická doporučení, a navrhovalo práce omezit na bezpečnostní minimum. „Teď, když situace na Karvinsku a okolí začala nabývat nebývalých rozměrů, se najednou všichni chovají, jako by se stalo něco nečekaného,“ napsali odboráři.

„Media nás staví do role roznašečů nebezpečné nemoci po celé zemi a jsou i tací, kteří navrhují uzavřít okres Karviná a Frýdek-Místek do nepropustné karantény. Některá media si dokonce dovolují prezentovat názory nás odborářů, které nikdy nezazněly,“ píše SHO v prohlášení.

Frustrace v dolech a podpora z OKD

Zaměstnanci OKD jsou podle odborářů ze situace velmi frustrovaní. „Mnoho z nás je v karanténě, protože jsme se setkali s pozitivními kolegy. Mzda v karanténě činí 60 procent. Většina pozitivních byla infikována v práci, protože do té museli docházet, aniž by to mohli nějak ovlivnit, jsou postiženi oni i jejich rodiny,“ uvedli odboráři. Vadí jim také, že okresy Karviná a Frýdek-Místek jsou touto situací stigmatizovány.

Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že zaměstnanci, kteří byli v seznamech pro testování a neměli absenci kvůli dovolené nebo nemocenské, se k testování dostavili. „Pro ostatní připravujeme náhradní termíny, aby byli otestovaní, než se vrátí do práce,“ řekla mluvčí.

Zdůraznila, že společnost OKD si náročné práce svých zaměstnanců nesmírně váží. „Zaslouží si naši podporu a respekt. Procházejí náročným obdobím. Vyjádření, která se na jejich adresu teď objevují na sociálních sítích, se nás také velmi dotýkají. Takové hodnocení si rozhodně nezaslouží,“ uvedla Chattová.

První ohnisko v OKD se objevilo před dvěma měsíci v karvinském Dole Darkov. Celkem tam bylo dosud pozitivně testováno včetně příbuzných zaměstnanců 511 lidí. Další ohniska vznikla tento měsíc v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. Potvrzeno je tam dohromady přes 500 případů, ještě ale nejsou vyhodnoceny všechny vzorky z plošného testování.

Video  Hasiči ve speciálních oblecích se chystají 1. června 2020 vydezinfikovat prostory karvinského Dolu Darkov, kde je ohnisko koronaviru.  - Hasiči Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

jiznicechy ( 3. července 2020 01:36 )

Kde Vy, madam, račte žíti? To jsou vskutku hraběcí rady" Nepracujete u Vojtěcha, že takhle blábolíte? To si jako představujete, že nějaký horník se může obrátit na vedení OKD a upozornit je na to, co mají dělat? To se skutečně domníváte, že se s ním bude někdo bavit? To je jako by se řidič České pošty obrátil na vedení České pošty a poradil jim co a jak mají dělat! Jak by asi dopadli?

zdravymozek ( 1. července 2020 09:16 )

Měli by poslat všechny ty MAĎARY na měsíc dolů,aby věděli o čem mluví a rozhodují !!!!!! Pak se maďarů zeptejte jestli chce zrušit pivo !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa