Video
Video se připravuje ...

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition - trailer Nintendo

Kdysi dávno existovaly ve světě, kde se odehrává toto epické japonské RPG, pouze nekonečné oceány. Z nich pak povstali titáni Bionis a Mechonis. Sváděli spolu téměř nekonečnou bitvu, která stále neměla konce. Ten přišel po mnoha tisíciletích a titáni po něm zůstali semknuti v bitvě. Na jejich hřbetech poté začal vzkvétat život. Na Bioniosu se zrodili Homsové – lidsky vypadající rasa. Na Mechonisu vznikli Mechonové – mechanická rasa. A prastará rivalita pokračovala.

Životnost klidně i 100 hodin

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition je finální verzí kultovního JRPG, které vyšlo původně už před 10 lety na konci aktivního života konzole Wii. Později se dočkalo povedené konverze pro handheld New Nintendo 3DS, ale až nyní se hra prezentuje v té nejlepší podobě pro hybridní mašinku Nintendo Switch. Příběh hry je skvělý a hráčovu pozornost udrží až do samotného konce. Ten může přijít po 70, 80, 90, ale i klidně 100 hodinách hraní. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition je velmi dlouhá hra.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition pro Nintendo Switch
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Nově je navíc příběh, který sleduje osud Shulka, jemuž se dostane do rukou magický meč Monado, rozšířen o několikahodinový epilog Future Connected. Svět, ve kterém se budete pohybovat, je krásný a roztodivný. Zavítáte do tajemných jeskyň, kouzelných hvozdů, na rozlehlé pláně i do starobylých staveb. Soubojový systém hry je propracovaný a kombinuje v sobě prvky bitev v reálném čase i na tahy. Pohybujete se ve skutečném čase a zadáváte úkoly, které probíhají na tahy.

Arty jsou ty nejsilnější útoky

Kromě klasických útoků, zdravení a podobně jsou to arty (umění), které zastávají roli speciálních a hodně silných útoků. Rychle se však vyplýtvají. Doba, než se obnoví, je mnohdy kritická, ale o tom to je. Souboje jsou vždy napínavé a využijete v nich i své společníky, kterými jsou nejčastěji silný Reyn a podpůrná Sharla. Těm můžete zadávat rozkazy a také spojit své síly v trojitý útok. Arty lze vylepšovat a možnosti vybavení vaší postavy jsou neskutečné. Hračičkáři si při nich vyhrají.

Xenoblade Chronicles: Definitive Edition pro Nintendo Switch
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Jak příběhové úkoly, tak ty vedlejší hráče zabaví. Jelikož jde o Definitive Edition, hra je vypilovaná až téměř k dokonalosti. Uživatelské rozhraní bylo upraveno, takže je nyní vše mnohem přehlednější a jasnější. Přidány byly také dvě nové obtížnosti – casual a hard, z nichž první je zaměřena na méně zkušené hráče a ta druhá naopak na ty, kteří mají rádi výzvu. A to se týče čistě hratelnosti. Vizuální stránka hry byla přetvořena k obrazu modernímu. Hezčí je téměř naprosto vše.

Hezčí než kdykoliv předtím

Už samotné modely postav jsou ostřejší a mají více polygonů. I prostředí prokoukla. Jenže hra je 10 let stará a ne všem místům byla věnována stejná pozornost jako ostatním. Jednak se obraz lehce trhá v handhled i dock módu při rozhlížení. Jednak je vidět, že při konverzi nebylo věnováno stejné pozornosti všem prostředím. Narazíte proto i na nějaké 2D relikvie z dob minulých. Nejde však o nic hrozného. Soundtrack je navíc nesmírně uším lahodící. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition je proto veledílo, které by si na Switchi neměl nikdo nechat ujít.

Fotogalerie
94 fotografií

P.S. Pokud jste hráli Xenoblade Chronicles 2, čeká vás hezká odměna.

Hodnocení Blesk.cz: 85 %

Plusy:
Jedno z nejlepších JRPG vůbec
Parádní soubojový systém
Nádherný a rozmanitý svět
Poutavý příběh
Epilog Future Connected
Vylepšená grafika prokoukla
Úctyhodná životnost
 
Minusy:
Některé vizuální pozůstatky z originálu
 
 
Infobox
Datum vydání: 29. květen 2020
Platformy: Switch
Cena: 1499 Kč
Výrobce: Monolith Soft
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry