Zdatní turisté si mohou 20kilometrovou cestu z vyhlídky nedaleko Hořic na Trutnovsku střihnout pěšky nebo vsaďte na vlak a nejlepší trasu do Kuksu si najděte v aplikaci pro chytré mobilní telefony Vlakem na výlet. 

Myslel na vysloužilce

Hrabě František Antonín Špork (1662 až 1738) nechal v malebném údolí Labe zbudovat lázně, zámek a zařízení pro hosty. Na protějším břehu pak nechal postavit špitál, zvaný také hospitál, pro vojenské vysloužilce. Ten byl až do roku 1938 spravovaný řádem milosrdných bratří a ve své době to byl nejvelkorysejší institut svého druhu u nás.

I takové slevové kupony v bedekru najdete.
Autor: archiv Blesku

Bohatá výzdoba

Ačkoliv byl špitál určen pro chudé, Špork na jeho výzdobě nešetřil. Dodnes dochovaná sochařská výzdoba z dílny Matyáše Bernarda Brauna mu dodala mimořádný význam umělecký i historický.

Úpadek a chátrání

Lázním se ale tak dobře nevedlo. Po Šporkově smrti začal areál upadat, zámek byl vypleněn, chátral a roku 1901 byl stržen. Dochovaly se z něj ale unikátní kaskádové schody, na které sochy mytických Tritonů pouští vodu z kukských pramenů. A v době vinobraní místo vody teče víno! 

Pokud chcete vidět, jak celý areál v době své největší slávy vypadal, nezapomeňte si na návštěvu vzít chytrý telefon. Díky aplikaci si totiž můžete prohlédnout, jak to v místě vypadalo roku 1724, kdy se do Kuksu sjížděla smetánka z širokého okolí na návštěvu.

Vlakem na výlet

Kuksem vede železnice už více než 160 let. Projíždějí tudy osobní vlaky Jaroměř – Stará Paka, které navazují na spoje z Prahy, Pardubic, Hradce Králové nebo Liberce. V Pardubicích se dá přestoupit také na expresy, které jezdí na Moravu. A místními motoráčky se dostanete i za dalšími dobrodružstvími. Využít můžete aplikaci Českých drah Vlakem na výlet, kde najdete kromě tras také zajímavé informace o místech, kterými projíždíte a procházíte. Ne nadarmo se od doby, kdy koňskou sílu nahradila pára, říká, že nejkrásnější pohled na svět je z okénka vlaku. Na rozdíl od aut frčí místy, kam se jinak nepodíváte. 

Rozhledny v okolí

V okolí Kuksu také můžete navštívit zajímavé rozhledny. Třeba tu v Žernově, která je vysoká 24 metrů. Stavba ze dřeva a oceli z roku 2014 nabízí výhledy na Krkonoše, Jestřebí hory, Orlické hory, Polabí nebo vodní nádrž Rozkoš.

Více tipů na výlety najdete v Blesk Extra Speciálu 111 nejkrásnějších rozhleden Česka. Kromě toho získáte také slevy na vstupné do okolních památek či na cestu vlakem s Českými drahami. Bedekr můžete za 69 korun koupit na stáncích nebo na ikiosek.cz.

Objevte betlém

Barokní sochy nekončí u plotu areálu hospitalu, ale jsou rozesety i po okolí Kuksu. V lese naleznete například Braunův Betlém. Pod širým nebem se tu ukrývá sochami ztvárněné divadlo biblických scén, doplněné o výjevy ze života poustevníků. Autorem soch je zase Matyáš Bernard Braun a vede kolem nich naučná stezka. S mobilní aplikací opět můžete srovnávat, jak vypadal v době svého vzniku, kdy býval barevný.

Bedekr Nejlepší výlety po Česku v prodeji od středy 3. června.
Autor: archiv Blesku

Blesk Extra Speciál Nejlepší výlety po Česku v prodeji na stáncích či na ikiosek.cz (s dopravou až do schránky). 132 stran jen za 69 Kč!  
Fotogalerie
9 fotografií