Nejde začít jinak než karanténou, která nás všechny nedávno zahnala do domovů. Vy jste ji zachytila na půvabných fotkách ze Svatojánu, kde žijete. Zajímá mě, kde se ve vás pořád bere ten klid a dobrá nálada? A co vám pomůže, když se necítíte ve své kůži?

Klid a dobrá nálada u mě není samozřejmá. V některých obdobích, kdy se nám opakovaně vyhýbá déšť, mi dá velkou práci si dobrou náladu udržet a svoje chmury nepřenášet na okolí. Když se necítím dobře, tak mi vždy spolehlivě pomůže, když prší. To jsem ten nejšťastnější člověk pod sluncem.

Oblíbená blogerka Eva Francová ve své kuchyni.
Autor: archiv Evy Francové

Mnoho lidí vyděsily uzavřené hranice, nemožnost vyjet na dovolenou do zahraničí, letět k moři. Mám takový pocit, že tohle vás asi netrápí.

Ne, já necestuji ráda, nejspokojenější jsem doma ve vlastní zahradě. Moc ráda také objevuji okolní krajinu, divila byste se, kolik míst člověk vůbec nezná, ačkoliv jsou v jeho bezprostředním okolí. Kolik kouzelných zákoutí a výhledů poskytuje úplně obyčejná krajina. Chce to jen dobré boty a vyrazit za humna.

Chystáte se vydat Krizovou kuchařku. Můžete, prosím, prozradit některé praktické rady pro život nebo do kuchyně, které v ní najdeme?

Krizová kuchařka vyjde v červenci, vypadá to, že jsem měla snad nějaký dar vidění, ale není to tak, jen jsem zkrátka předvídavá a vím, že krize se cyklicky opakují. V knížce najdete množství praktických rad, jak uvařit z lokálních surovin zdravé jídlo, jak zpracovat úrodu ze zahrady, jak připravit například různá koření, jak vyrobit ocet, hořčici, jak upéct kváskový chleba a další pečivo, čím nahradit citrony nebo olivy. Jak si poradit s výrobou rostlinných mlék, smetany, majonézy nebo jogurtu.

Ale v knize najdete i rady jiné než kuchyňské – jak se vyrábí mýdlo, deodorant nebo opalovací olej, čím vyčistit koberec nebo zuby. A protože je mým koníčkem bylinná a obecně přírodní léčba, najdete v knížce i množství rad z této oblasti. Popisuji v ní výrobu tinktur, olejů a bylinných směsí pro léčbu ekzémů, horečky, kašle nebo vysokého krevního tlaku.

Najdou se tam třeba i rady, jak ušetřit? Nutno přiznat, že ceny potravin letí nahoru neuvěřitelným tempem. A je nějaká rada i pro ty, kteří třeba nemají možnost si něco sami vypěstovat?

Všechny recepty v knížce jsou z těch lacinějších. Samozřejmě ne každý může mít vlastní úrodu, ale snad každý zná někoho, kdo takovou možnost má a může s ním měnit za něco, co sám umí. Všichni bychom se měli naučit být kreativní a nápadití, vždyť skoro všichni umíme něco užitečného, co můžeme nabídnout.

V upoutávce ke kuchařce radíte, že by se pro budoucnost a možné další krize měl každý naučit nějakou praktickou věc, kterou by mohl sdílet třeba jako protislužbu. Což by u Čechů jako národa kutilů neměl být problém, co myslíte? Napadá mě třeba situace, kdy najednou všichni bůhví odkud vytáhli šicí stroje a vrhli se na výrobu roušek…

Přesně tak, mnoho žen umí šít nebo plést, jiné umí vařit a péct nebo znají léčivé byliny a ví, kde je sbírat. Někdo rád pohlídá děti, položí linoleum nebo opraví rozbitý mixér. Myslím si, že se neztratíme.

Velkým tématem jsou s každým létem klíšťata. Máte nějaký osvědčený tip, jak jim vzdorovat? 

Mně klíšťata nevadí, beru je jako nepříjemnost, se kterou toho moc neudělám. Ale prý pomáhají fenyklová semínka v kapse.

Žijete velice zdravě, přesto – máte nějaký hříšek, kterému neodoláte? 

Ano, mým hříchem jsou banány, každý den sním jeden k snídani. Kupuji alespoň banány z bio produkce, ale vím, že bych se bez nich mohla klidně obejít.

Vzpomenete si ještě na začátky blogu Kuchařka ze Svatojánu? A baví vás to vaření ještě?

Mě baví to vymýšlení nových receptů, ten tvůrčí aspekt vaření. Vlastně se to od začátku nezměnilo. Uvidíme, jak dlouho mi to ještě vydrží. Možná přijde čas, kdy budu muset vykročit dál a zkusit něco jiného, nového.

Fotogalerie
4 fotografie