Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete zářivou a čistou koupelnu? Vyzkoušejte 8 jednoduchých a levných fíglů

/
  • (iStock)
    15. července 2023 ● 06:00

    Udržet koupelnu čistou je občas nadlidský výkon. Pokud ji chcete dát do kupy rychle a bez použití chemie, budou se vám hodit osvědčené triky. Uvidíte, že vaše koupelna bude opět zářit...

    Koupelna patří vedle kuchyně snad k nejužívanějším prostorům našich domovů. Pokud nejste příznivci drahých čističů a chemických prostředků, pak můžete sáhnout po vyzkoušených přírodních čističích. Jejich velkou výhodou je nízká cena i dostupnost. Většinu z nich už máte navíc pravděpodobně doma! Zkuste to tentokrát jinak a přesvědčte se sami, že i triky našich babiček skvěle fungují...

  • 1.

    Kypřicím práškem na spáry

    Autor: iStock

    Smíchejte 1 až 4 balení kypřicího prášku do pečiva (podle velikosti plochy) s vodou. Tuto pastu naneste na spáry mezi kachličkami a nechte krátce působit. Následně ji smyjte pomocí čisté vody a hadříku.

  • 2.

    Plíseň na sprchovém závěsu

    Autor: iStock

    Koupelnový závěs je ideálním ložiskem plísní. Určitě ho hned po sprše či koupeli nestahujte na jednu stranu. Záhyby totiž zůstávají dlouho vlhké a daří se v nich mikrobům. Lepší je závěs roztáhnout tak napůl, aby nezakrýval celou vanu či kout, ale aby kolem něj mohl proudit vzduch a aby dobře uschnul. Pokud vás trápí špinavý a flekatý sprchový závěs, můžete ho vyprat v pračce s přidáním octa, a to na nejšetrnější program. Plastový závěs perte spolu s několika ručníky, aby se materiál nepomačkal.

  • 3.

    Aby ručníky sály

    Autor: iStock

    Některé ručníky špatně sají vodu. To však hravě změníte: namočte ručníky na noc do kýble s teplou vodou a 100 g soli. Následující den ručník vymáchejte a usušte. Při dalším použití se jeho schopnost vpíjet vodu výrazně zlepší.

  • 4.

    Zubním kartáčkem do každého rohu

    Autor: iStock

    Staré zubní kartáčky nevyhazujte do koše. Dají se využít jako šikovní pomocníci na silně znečištěná místa, kde si tradičními technikami moc nepomůžete – například v okolí vodovodních kohoutků, případně odtoků. Také s nimi skvěle vyčistíte spáry mezi kachličkami.

  • 5.

    Staré ponožky jako čisticí rukavice

    Autor: iStock

    Určitě se vyplatí nevyhazovat ponožky, protože jsou staré nebo se jedna ztratila. Můžete je využít jako čisticí rukavici. Natáhněte si ponožku na ruku a můžete se pustit do smýčení úzkých rohů nebo mezer.

  • 6.

    Lesklé umyvadlo a vana

    Autor: iStock

    Drhnutí koupelny jste právě věnovali půl hodiny, ale stačí, aby se vrátil někdo z rodiny se psem z procházky, a všechno úsilí přišlo vniveč? Když vyleštíte po umytí vanu a umyvadlo aviváží, voda i špína budou po naleštěném povrchu lépe sklouzávat.

  • 7.

    Citron do sprchového koutu

    Autor: iStock

    Rozčilujete se pokaždé nad zaschlými kapkami vody, které hyzdí stěny vašeho sprchového koutu? Zapomeňte na chemické prostředky, kterými si povrch můžete poškodit. Mnohem lépe uděláte, když si vymačkáte šťávu z šesti citronů, a tu pak nalijete do rozprašovače. Kyselina citronová působí jako změkčovadlo, které vše dokonale rozpustí – jak zaschlé kapky tvrdé vody, tak i mýdlové skvrny. 

  • 8.

    Zrcadlo, ve kterém se uvidíte

    Autor: iStock

    Vadí vám, jak je zrcadlo po každé sprše a koupeli zamlžené? A různě ho otíráte, abyste se aspoň na kousku viděli? Tak jistě oceníte tento další trik. Celé zrcadlo vyčistěte pěnou na holení a nakonec otřete čistým suchým hadříkem. A příště se už zrcadlo mlžit nebude. Pěna totiž obsahuje složky, které vytvoří na povrchu ochranný film.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy