Soud zrušil osvobozující rozsudek v části, která se týká smlouvy s papírnou Neograph. Podle předsedy odvolacího senátu Luboše Vlasáka v této části nalézací soud neprovedl veškeré dostupné důkazy. „Nalézací soud se některými věcmi řádně nezabýval,“ řekl Vlasák.

Ve zbytku zprošťující verdikt městského soudu Vlasák naopak potvrdil. Upozornil mimo jiné na to, že projekt elektronických jízdenek, kterých se část obžaloby týkala, funguje v dopravním podniku dodnes. „Služba je v podstatě úspěšná,“ řekl Vlasák.

V první větvi kauzy vinila obžaloba vedle Dvořáka dva další bývalé manažery DPP Ivo Štiku a Tomáše Petanu. Dále jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce, Jana Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets. Původně čelili obvinění i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, ani jeden z nich se ale soudu nedožil.

V druhé části případu jsou obžalováni i Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Dále Jaroslav Kubiska, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem Ferdinandem Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

Zrušená část rozsudku se týká Martina Dvořáka, Ivo Rittiga, Jana Janků, Štiky, Petera Kmetě, Valtra, Marka Stubleyho, Jany Šádkové, Davida Michala, Karolíny Babákové, Petra Michala a Jaroslava Kubisky. U zbytku obžalovaných v úterý soud zproštění pravomocně potvrdil.

Části obviněných včetně Dvořáka hrozí za zpronevěru téměř půl miliardy korun z DPP a za sjednání výhod při zadávání tendrů až desetileté vězení. Rittigovi a zbylým obžalovaným mohou soudy uložit maximálně osmiletý trest za praní špinavých peněz.

Vinu popírají

Státní zástupce Adam Borgula požadoval v hlavním líčení pro většinu obviněných včetně Rittiga a Dvořáka pětileté tresty vězení a peněžité tresty pět nebo deset milionů korun. Obžalovaní vinu popírají. Rittig dříve uvedl, že obžaloba je plná lží a výmyslů a že s DPP, natož s jeho tunelováním, neměl nic společného. Dvořák zdůraznil, že nikdy nezasahoval do výběrových řízení.

Fotogalerie
6 fotografií