Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velký návod, jak cestovat v povirové době: Co udělat před cestou, co nás čeká na letišti a v místě dovolené?

  • Autor: Adam Jaroš - 
    30. 6. 2020
    10:04

    Pro cestování do většiny evropských zemí máme zelenou a sezona se příští týden rozjede naplno. Jenže stejné jako dřív to rozhodně nebude. Pokud i vy plánujete vyrazit s cestovkou na prosluněné pláže, připravte se na řadu změn.

    Když vyrazíte autem do populárního Chorvatska, bude vaše cesta možná nachlup stejná, jako v minulosti. Pravděpodobně i včetně obvyklých kolon na silnici. S leteckou dopravou do zahraničí je ale všechno jinak, než bylo dřív. A to nejen kvůli samotnému viru, ale i kvůli krizi, kterou přinesl letecké dopravě.

  • 1.Před cestou: Buďte v kontaktu s cestovkou

    Oproti minulosti se musíte mnohem více zajímat o samotnou cestu. Letecká spojení se pomalu obnovují, ale původní šíři nabídky ještě nedosáhly. „Jednotlivé cestovní kanceláře vyjednávají dopravu svých klientů samostatně. Je tedy věcí jednotlivých kanceláří, jak se jim zajištění bude dařit. Bohužel situace se Smartwings není vyjasněná a díky tomu je mnoho destinací, kde není doprava v tuto chvíli potvrzena. Vše se mění den po dni, takže je nutné být v kontaktu se svou kanceláří,“ upozornil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

    V pondělí ale pro Smartwings, která je  pro české cestovky nejdůležitějším dopravcem, svitla naděje. Firmy z odvětví cestovního ruchu a dopravní společnosti, jako například právě Smartwings, budou moci získat státní záruku od pěti milionů do dvou miliard korun. Dosáhnou tak nově na podporu z programu Covid Plus. Na Twitter to napsal ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

  • 2.Na letišti: Povinné roušky a rozestupy

    Stejně jako v minulosti se doporučuje, abyste byli na letišti 2 hodiny před odletem. V prostorách letiště musíte nosit roušku a dodržovat odstup od ostatních, připraveno je i přes 250 nádob s dezinfekcí. Na přepážkách odbavení a informací jsou instalované plastové štíty a doporučuje se využívat elektronické samoobslužné odbavení nebo on-line aplikace. Pasová i bezpečnostní kontrola probíhá podobně jako dosud.

    Funguje už i celá řada prodejen a restaurací. „K dnešnímu dni jsou otevřeny kavárny jako Starbucks, Costa Coffee či Bread&Co., rychlé občerstvení KFC nebo obchod Rituals, Aelia Duty Free a Relay. Po celou dobu je otevřený také obchod s potravinami Billa a lékárna ve veřejné části letiště,“ říká Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Letiště Praha. Na letišti jsou i místa, kde se můžete nechat otestovat na nemoc Covid-19. Podobná pravidla platí i na letištích v Brně a Ostravě.

    Nový Runway Park

    Díky sníženému provozu na pražském letišti vznikl unikátní projekt Runway Park. Od 4. července přímo na dříve nepřístupné letištní ploše (dráha 22) vznikne jen pro toto léto rodinný park, kde si můžete prohlédnout z blízka letadla a letištní techniku, užít si atrakce a doprovodný program nebo stánky s občerstvením.

  • 3.V letadle: Rouška po celý let

    Podle mluvčí společnosti Smartwings, Vladimíry Dufkové, nás čeká řada změn i na palubě. Při nástupu do letadla budete muset dodržovat dvoumetrové rozestupy a mít nasazenu roušku. Tu budete mít nasazenu i po celý let a výjimku mají jen děti do 2 let. Sundat ji můžete jen při jídle a pití. Palubní personál vybavený respirátory, štíty a latexovými rukavicemi vás usadí, pokud to obsazenost letadla dovolí, s patřičnými rozestupy.

    Občerstvení bude k dispozici jen v omezené podobě. Končí kupříkladu nákupy z katalogu na palubě i magazíny a tiskoviny zdarma. Případné placení bude probíhat výhradně bezkontaktně.

  • 4.Po příletu: V každé zemi trochu jinak

    Před odletem se informujte na pravidla v dané zemi a po příletu se držte rad delegáta cestovní kanceláře. „Po příletu do destinace budou na zákazníky jako vždy čekat naši delegáti a ti je seznámí s aktuálními místními předpisy, které je nutné dodržovat. Transfery z letiště do místa pobytu a zpět budou probíhat standardním způsobem autobusem, mikrobusem nebo osobním autem, s tím, že v průběhu přepravy budou ve většině destinací vyžadovány ochranné roušky,“ upozorňuje Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria.

  • 5.Na dovolené: Na roušku nezapomínejte

    Rouška ve veřejných a uzavřených prostorách by se měla nosit ve všech populárních destinacích. Zatímco v Chorvatsku je povinná zatím jen v MHD, kvůli stoupajícímu počtu nakažených se ale chystá povinnost nosit ji i ve všech veřejných prostorách. Taková povinnost platí třeba i v Bulharsku nebo Řecku. V zemi pod Olympem dokonce hrozí při porušení pokuta až 150 euro. Na plážích a jiných otevřených prostorech ji ale nepotřebujete.

    Změní se i režim v hotelech, kde se kvůli větším rozestupům často upravila maximální kapacita, nebo zvýšily rozestupy lehátek na pláži. Skončily také bufety, kde jste si jídlo nabírali sami.

    „Obrovskou výhodou bude mnohem menší množství lidí v letoviscích i na plážích, takže to bude velmi komfortní, a navíc místní si budou každého turisty obrovsky vážit. Navíc většina opatření není nijak extrémně omezující – rozestupy v jídelnách, na plážích či u bazénů jsou spíše plusem, na roušky při přepravě jsme v hromadné dopravě zvyklí i u nás a to, že z bufetového stolu vám jídlo nabere číšník, by také neměl být ve finále nijak zásadní problém,“ dodává Šatný.

  • 6.Letů je méně

    Naprostá většina letů, které z Prahy odlétají, jsou pravidelné linky, těch nepravidelných (charterových) je minimum. Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové je současná frekvence letů oproti minulosti méně než poloviční. „Záleží od destinace. Některé jsme redukovali z 18 frekvencí týdně na 7, jiné ze 7 frekvencí týdně na 2 – 3 frekvence týdně,“ říká Dufková.

    Nebe nad Českem se ale začíná pomalu plnit a k místům, kam můžete letět už teď, rychle přibývají nová. „V prvním červencovém týdnu skupina Smartwings Group (Smartwings a ČSA) obnoví lety z Prahy do 20 destinací,“ dodává Dufková. Řadu dalších spojů otevírají v červenci i letecké společnosti Ryanair, easyJet, WizzAir a další.

    Sem už se z Prahy létá:

    Amsterdam, Barcelona, Bělehrad, Brusel, Budapešť, Bukurešť, Curych, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanem, Kefl avík, Kišiněv, Košice, Kyjev, Londýn, Madrid, Manchester, Minsk, Mnichov, Paříž, Řím, Sofi e, Split, Stockholm, Vídeň

    Sem se začne létat v červenci:

    Bari, Basilej, Benátky, Bordeaux, Bournemouth, Burgas, Cagliari, Dauhá, Dubaj, Dublin, Edinburgh, Fuerteventura, Göteborg, Helsinky, Heraklion, Karpathos, Kavala, Kefalonia, Korfu, Kos, Las Palmas, Lefkada, Liverpool, Madeira, Madrid, Malaga, Malta, Manchester, Marseille, Milán, Neapol, Oděsa, Oslo, Palma de Mallorca, Rhodos, Riga, Samos, Santorini, Tenerife, Tirana, Valencie, Varna, Varšava, Zadar, Zakynthos

    Sem se začne létat v srpnu:

    Bristol, Larnaka, Pisa

  • 7.3 tipy pro létání

    Vezměte si zásobu roušek a dezinfekci – Rouška nebo šátek či šála jsou povinné jak na letišti, tak v letadle a pravděpodobně i v cílové destinaci. Hotely ve většině destinací jsou vybaveny stanicemi s dezinfekcí, malá lahvička s sebou se ale může vždy hodit.

    Nakupte si do letadla – Pro jistotu si nakupte jídlo a pití do letadla už na letišti, nabídka na palubě může být omezená.

    V letadle nevypínejte větrák nad sedačkou – Vzduchotechnika v letadle je vybavena HEPA filtry, které zachytí 99,97 % virů. Kdyby byl v letadle někdo nakažen, je lepší dýchat vzduch proudící přímo z větráku.

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa