Dokonale schovaný před ruchem metropole. To byl první pocit, který jsem měla, když jsme spolu s fotografem přijali pozvání do krásného domu Ondřeje Měšťáka, který těsně sousedí s lesem.

Bylo pondělí a Ondřej měl za sebou pracovní víkend v zahraničí. I přes znatelnou únavu byl ale příjemný, nabídl mi ovesnou kaši a ochotně nás provedl domem, na který je patřičně hrdý. Už jen proto, že si jej se svou ženou „nakreslili“ sami a architekt pak už jen minimálně měnil původní plány. I když… Zas tak růžová cesta to nebyla.

Realizace stavby totiž vznikala bez stavebního povolení. O čemž ale nastávající obyvatelé neměli ani ponětí. „Pan stavař byl sice špička ve svém oboru, ale jaksi zapomněl zkontrolovat dokument, který dostal od architekta. Jednalo se o územní rozhodnutí, ne stavební povolení. To, že stavíme bez povolení, zjistil až stavební dozor v době, kdy byla hotová hrubá stavba,“ vypráví Ondřej Měšťák.

To nejhorší ho ale teprve čekalo. „Dům nám naprojektovali o 20 m2 větší, než bylo povoleno. Byla nařízena likvidace a dostali jsme pokutu 100 tisíc korun. S architektem jsme se dohodli, že každý uhradíme polovinu,“ vzpomíná na stresující období. Nakonec požádal o odkup dalšího pozemku kunratickou městskou část, kde rodině vyšli vstříc. Když se nastěhovali, zanedlouho poté přišla další rána pod pás.

Dům jim vykradli zloději. „Naštěstí jsme zase o tolik nepřišli, my tady toho moc k ukradení nemáme, to tam klidně napište,“ říká Ondřej se smíchem.

S interiérem manželům pomáhala designérka, časem se ale rozhodli revitalizovat kuchyň a ložnici a tak na pomoc povolali dvě mladé šikovné architektky. V domě nesmí chybět ani prostorná pracovna.

Manželka Kateřina je také lékařka a tak nás zajímá, nakolik se doma baví o práci. „Žena by samozřejmě chtěla, protože s praxí začala nedávno, ale když přijdu z práce večer, moc chutí o ní mluvit už nemám, pracuju 80 hodin týdně,“ přiznává.

Když se přesuneme do patra, zaujme nás dětský pokoj. Tedy konkrétně nadstandardní mini koupelna pro malé obyvatele, která je jeho součastí. Pokojík mají sedmiletá Anna a čtyřletý Albert společný, o místo se tu ale rozhodně neperou. Vždyť které dítko se může chlubit, že má svou vlastní koupelnu?

Vedle dětského pokoje má Ondřej posilovnu, ale jak se dozvídáme, tento pokoj byl původně plánován pro další přírůstek. Aktuální to však prý zatím není.

Do ložnice z důvodu nadcházejících úprav taktně nevstupujeme, a tak se přesouváme na zahradu. Ondřej překvapuje tím, že i přes svou velkou pracovní vytíženost rád zahradničí – na zahradě pěstuje kromě bylinek všeho druhu třeba rajčata a salát.

Dům je vytápěn tepelným čerpadlem na vzduch. K tomu má pán domu taky „veselou“ příhodu. „Když nám dělali podlahy, chtěl jsem mít co nejdřív hotovo, tak mistři pracovníci zapnuli topení, ale nepustili čerpadlo. Faktura na 160 tisíc korun, která nám pak přišla, byla opravdu hezkým vánočním dárkem…“

Pozemek o rozloze 300 m2, respektive údržba zahrady, vyžaduje velké úsilí. „To řeším robotickou sekačkou, kterou jsem tak trochu vyměnil s kamarádkou za nová prsa,“ směje se Ondřej.

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak bydlí zpěvačka Michaela Nosková.

Video
Video se připravuje ...

 Videohub

Fotogalerie
13 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana červencového vydání magazínu Blesk Bydlení
Autor: archiv Blesk Bydlení