Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co dál s koronavirem? Vojtěch, Šmucler a další experti o kašli, panice a nárůstu nakažených

Aktualizováno -
29. června 2020
19:55
Autor: red, Jakub Veinlich - 
29. června 2020
18:10

Nedokážu si představit, že budeme testovat každého, kdo zakašle. I to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v diskusi s předními českými vědci a lékaři o životě s koronavirovou infekcí v ČR. V debatě se skupinou předních českých imunologů, epidemiologů a lékařů přiznal i to, že panice se na podzim nevyhneme, přesto chce testovat lidi především v ohniscích. Debatu ze sídla České lékařské společnosti J.E.P. moderoval v přímém přenosu Blesk Zpráv Roman Šmucler.

Podle ministra zdravotnictví není zatím doba nechat společnost promořit nemocí covid-19. „Není atmosféra to nechat proběhnout,“ řekl v diskusi Adam Vojtěch, který je teď zvědavý na imunizaci v rámci Moravskoslezského kraje, kde hygienici testují horníky. Výsledky prý zatím ukazují zhruba 10 až 15 procent nakažených.

Podle Vojtěcha jsou nyní už jen lokální ohniska, což ukazují záchyty nakažených v jednotlivých regionech. „Některé kraje jsou s nulovými záchyty. Až jednou dojde k většímu rozvolnění, tak to může vést samozřejmě k většímu šíření nákazy,“ míní Vojtěch s tím, že zatím nic takového nehrozí a nárůst je jen v určitých částech republiky, a zmínil například Důl Darkov na Karvinsku. 

„Horníci pracují ve velmi těžkých podmínkách a ani nevěděli, že jsou nemocní. Často si myslí, že jsou nemocní z práce, a přitom mají covid-19,“ zmínil Vojtěch. Podle ministra teď navíc Zdravotní ústav v Ostravě kultivuje virus a chce zjistit, jak se vir chová.

Video  Vojtěch, Šmucler, Roháčová i Zima v debatě o koronaviru: Co nás čeká na podzim?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Roháčová: Nakažených je až desetinásobek

Podle primářky kliniky infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hany Roháčové může být ve společnosti až 10x víc infikovaných lidí, než lékaři zachytili.

„Velmi často uvažujeme o tom, jak se virus bude chovat. Jinak je to s onemocněním v regionech. Řekla bych, že počet infikovaných může být až 10násobný, ale to je jen můj názor,“ řekla Roháčová v rámci diskuse. „Číslo infikovaných je určitě vyšší, než kolik se hlásí, ale je to velmi spekulativní,“ dodala primářka.

Podle rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimy by se teď odborníci měli dívat v rámci pandemie covid-19 na to, co přijde na podzim, tedy různá respirační onemocnění a to, jak se bude chovat vir koronaviru s těmito infekty. Podle Zimy není také jasné, jak dlouho zůstávají v lidském organismu protilátky u lidí, kteří covid-19 prodělali.

„Kladu si otázku, jaká hladina protilátek nás bude chránit a jaká ne. U jednoho viru je tu věnovaná pozornost s extrémními náklady a na druhé straně už víme, jak se ten vir chová, tak nevím, jestli nesměřovat to úsilí k tomu, jak se chovat, až tu bude vlna nachlazení a respiračních onemocnění, u kterých bude samozřejmě i koronavir,“ doporučoval odborníkům na dálku Zima, podle kterého se s koronavirem budeme setkávat i nadále.

„V 90% je to normální respirační onemocnění, jako je chřipka,“ překvapil sál rektor Karlovy univerzity. Podle něj by lidé s covidem-19 měli především zůstávat doma, dodržovat hygienická opatření. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha se při případné další vlně nebude určitě přistupovat k plošnému testování. „Panika tu do jisté míry bude. Budeme ale spíše sledovat rizikové skupiny pacientů a tam napneme úsilí. Nedokážu si představit, že budeme testovat každého,“ dodal Vojtěch.

Novinky v boji s virem i u roušek: Vojtěchovi vadí večírky a přitvrdí na Karvinsku

Podzimní kašel a rýma nemá podle primářky Roháčové vyvolávat paniku. A také žádná plošná opatření. „Nemůžeme se dostat do situace, kdy vytvoříme společenskou fobii. Uvědomme si, že všichni dostanou respiraci velmi brzy. Když se situace bude měnit, tak se na to zareaguje, ale s každým respiračním onemocněním nemůžeme dělat taková opatření,“ varovala lékařka, z Nemocnice Na Bulovce. Právě v tomto zařízení měli během posledních měsíců podle jejích slov asi 200 pacientů s onemocněním covid-19. Podle prezidenta Stomatologické komory Romana Šmuclera se kvůli podzimním respiračním onemocněním chystá klinicky doporučený postup, jak k sezonnímu nachlazení přistupovat.

Video  Vojtěch: Virus nezmizel. Vadí mu oslavy a večírky a promluvil o rouškách nejen v Praze. V metru zůstanou, co obchody?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Nařízené očkování zdravotníků?

Ministr zdravotnictví chce vydat nařízení ředitelům přímo řízených nemocnic, aby lékaři na rizikových odděleních byli naočkováni. „Vydám příkaz ředitelům nemocnic, aby pracovníci citlivých oddělení byli očkováni,“ řekl ministr Vojtěch, podle kterého se zájem o očkování stoupá.

„Kdo by měl být naočkován, jsou určitě lidé, kteří zajišťují chod státu. Tedy i zdravotníci. Při očkování nehrozí žádné komplikace. Chráníme sebe, chráníme své rodiny a chráníme i pacienty,“ je přesvědčená primářka Roháčová.

O vakcínách proti chřipce jedná stát podle ministra Vojtěcha se dvěma zájemci, třetí prý není schopný splnit podmínky. Ve velmi krátké době nejsme schopni získat nějaké velké množství. Spíše se připravujeme na sezonu 2022 a doufáme, že se nebude muset pálit tak velké množství dávek, loni to bylo asi 40 tisíc,“ řekl ministr k loňskému očkovací sezoně proti chřipce.

Účastníky pondělní akce byli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, mikrobioložka Blanka Říhová, místopředsedkyně Učené společnosti ČR, prof. Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, imunolog MUDr. Jaroslav Svoboda a MUDr. Milan Trojánek, lékař z I. Infekční kliniky Na Bulovce.

„Nevíme, zda jsme s koronavirem SARS-Cov-2 v poločasové přestávce, po úvodním oťukávání, či zda jdeme do finále,“ zmínil moderátor debaty doc. Roman Šmucler, „každopádně je čas si udělat poučení z krizového vývoje a medicínsky si říci, s kým ten zápas hrajeme, co o něm víme a jak ho porazit. Měla by to být nalívárna důležitých informací z různých pohledů od klíčových hráčů. Sám jsem zvědavý, co se dozvím,“ avizoval bývalý člen Ústředního krizového štábu.

Šmucler je prezident stomatologů a majitel sítě center estetické medicíny Asklepion, která je oficiálním sponzorem unikátní konference. Kromě diváků Blesku mají možnost připojit se online do sálu také všichni čeští lékaři, členové České lékařské společnosti. Ptejte se toho svého v ordinaci, pokud by vám cokoli o koronaviru nebylo jasné.

MAMKA2316 ( 30. června 2020 14:35 )

ŠMUCLER NA TE FOTCE se mi zdálo že už na něj leze koronavirus 20

MAMKA2316 ( 30. června 2020 14:33 )

Šmucler je nicka která tomu nerozumí !! Neni to rodina s FIALOU NEBO KALOUSKÉM TI TAKY JEN ŽVANÍ A NIČEMU NEROZUMÍ

malejavelkej ( 29. června 2020 22:53 )

Proč do toho žvaní Šmucler? Jako předseda stomatologické komory by se měl hlavně starat, aby byl dostatek zubařů. Najít nějakého normálního, který vás neoškube, pokud vás vůbec vezme, je nadlidský výkon.

marcelinka007 ( 29. června 2020 21:11 )

Já jsem se proti chřipce očkovat nikdy nenechala a nenechám ,ani když to dají příkazem. Rozkazovat si můžou leda sobě. Dělám celý život ve zdravotnictví a vím, že většina zdravotníků se očkovat proti chřipce nenechává ...a víme proč. Je to mé rozhodnutí a každý at si dělá co chce.

wp8t ( 29. června 2020 20:21 )

Co dál s Koronavirem? No třeba to co s nemocí šílených krav, prasečí chřipkou, ptačí chřipkou a podobně. Nechat vyšumět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa