Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Barbína a podvodnice!“ slízla to Ivanka. Podpořila Trumpa, který staví vzdělání na 2. kolej

Autor: Darina Jíchová - 
29. června 2020
21:50

O víkendu se stala hlavním terčem útoků uživatelů twitteru dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka, která současně působí jako jeho nejdůvěrnější poradkyně. Lidi si proti sobě poštvala, když podpořila otcovo výkonné nařízení, ve kterém upřednostňuje zkušenosti pracovníků před jejich vzděláním. „Nikdy nepracovala jinde než u tatínka. Je to podvodnice,“ pustili se lidé do Trumpové. Narážejí na to, že získala vysoce postavené zaměstnání bez dostatečného vzdělání. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Prezident společně se svou dcerou v pátek 26. června představili novou pracovní iniciativu, jejímž základem je upřednostňování zkušeností před dosaženým vzděláním pro státní pracovníky. Zdánlivě nenápadný krok ale na sociálních sítích rozpoutal peklo, nařízení totiž „ospravedlňuje“ to, jak se Trumpová mohla stát prezidentovou poradkyní.

Trumpovo nové nařízení nutí federální vládu, aby změnila svůj dosavadní proces příjmu zaměstnanců tak, aby byly zvýhodněny žadatelovy zkušenosti nad mírou dosaženého vzdělání. Vláda je ve Spojených státech zaměstnavatel s největším množstvím zaměstnancům, pracuje pro ni 2,1 milionu lidí.

Trumpová: Modernizujeme

Uživatelé twitteru rychle poukázali na to, že Trumpová a její manžel Jared Kushner svá místa v Bílém domě získali jen díky nepotismu, a první dcera si tak vysloužila novou přezdívku „Nepotistická barbína“. Na twitteru rovněž koloval hashtag #SbohemIvanko.

Podle Trumpové však změna v přijímání zaměstnanců přinese do vlády větší inkluzi a přiláká zkušené a talentované lidi. „Modernizujeme proces příjímání zaměstnanců, abychom našli kandidáty s relevantními schopnostmi a znalostmi, spíše než s titulem odpovídajícím pozici,“ vysvětlila Trumpová v rozhovoru pro agenturu AP.

Ivanka Trumpová, poradkyně Bílého domu, s otce, prezidentem Donaldem Trumpem, představila revizi v přijímání vládních zaměstnanců, (29.06.2020). Ivanka Trumpová, poradkyně Bílého domu, s otce, prezidentem Donaldem Trumpem, představila revizi v přijímání vládních zaměstnanců, (29.06.2020). | Reuters

„Nepotistická barbína s falešným úsměvem.“

Uživatele sociálních sítí ale nepotěšila, podle nich práci v Bílém domě dostala jen díky otcovu zvolení. „Tvrdí, že její tatínek přijímá ty nejlepší lidi na základě jejich schopností a zkušeností, a přesto Trump zaměstnal ji, kremelskou barbínu a neználka Kushnera,“ obuli se do první dcery v komentářích. „Co je strašidelnější než socialismus? Nepotismus,“ reagovala také komička Marie Connorová.

„Zrušení požadavku na vzdělání u vládních zaměstnanců je přesně to, co potřebují lidé jako Trumpovi, kteří závisejí čistě na nepotismu než na svých skutečných úspěších,“ přidávali se další. „Nepotistická barbína není nic jiného než pokrytecká podvodnice s falešným úsměvem, stejně jako jejímu tatínkovi jí jde jen o peníze a moc. Ve vládě nemá co dělat. Měla by odejít,“ shodli se uživatelé twitteru.

Velké společnosti hledají alternativu 

S vysokým postavením Trumpové nesouhlasí ani demokratka Kim Mangoneová, ta dokonce na twitteru zveřejnila výzvu: „Sdílejte, pokud si myslíte, že Ivanka Trumpová dělá ostudu.“ Její přípěvek sdílelo na 9 tisíc dalších lidí. Trumpová si ale kritiku nepřipouští, na svého otce pěla chválu a jeho iniciativu označila za „inspirativní“. „Znovu jdeš příkladem. Vybudoval jsi tu nejinkluzivnější ekonomiku v historii země,“ chválila prezidenta.

Velké společnosti jako Apple nebo IBM se rovněž pomalu přesouvají k přijímání zaměstnanců nejen na základě dosaženého vzdělání, ale také čistě na základě zkušeností. Nicméně tyto společnosti zároveň hledají alternativní cesty ke vzdělání pro svoje zaměstnance, kteří by díky tomu mohli získat odpovídající titul nebo certifikát, což by představovalo jistý kompromis.

sekebo ( 30. června 2020 00:13 )

Jestli ta Barbína zdědila geny po Trumpovi, tak opravdu v Bílém domě nemá co pohledávat. Teď tam ale vládne Trumpeta, který si z toho udělal Family podnik a rodina, jakkoliv hloupá, je pro něj nade vše.

frantacizek ( 29. června 2020 23:38 )

tak ono je i na duckovi vidět, že to vzdělání tak nějak staví na druhou kolej

krapotkin ( 29. června 2020 22:30 )

U nás také "pracují" v leckterých úřadech lidi, jejichž jediným vzděláním je členství jakékoliv partaji.

Zobrazit celou diskusi