Když se před pětapadesáti lety zrodil a v neděli 2. ledna 1965 děti poprvé uvítal pohádkou Kluk a kometa, nikdo nemohl tušit, na jak dlouho se Večerníček stane průvodcem celých generací malých diváků „do hajan“.

Výstava Večerníček má narozeniny! v Galerii České televize na Kavčích horách nyní až do května příštího roku připomíná jeho nejkrásnější pohádky. „Tématy jsou prožitky, dětský svět a svět fantazie, ale také důležitý odkaz české animované tvorby pro děti,“ řekla kurátorka výstavy Jana Sommerová. Návštěvníci ale mohou poznat i ty, kdo za všemi rozpustilými příběhy stáli.

Malí i velcí si také mohou zkusit umění dabingu a namluvit si některou ze scén oblíbených Večerníčků.
Autor: Jakub Poláček, Česká televize

Premiéra kluka s čepicí

Pohádku Kluk a kometa o setkání malého Petra s rozpustilou kometou hrála a vyprávěla Štěpánka Haničincová (†68). Dodnes používaná znělka se pak objevila v srpnu téhož roku, barevně pak v roce 1973. Poprvé uvedl kluk s papírovou čepicí pohádku namluvenou Vlastimilem Brodským (†81) O televizním strašidýlku, které zlobí a točí se okolo antény.

Dostaveníčko s Trautenberkem

Návštěvníci během procházky výstavou odhalí i taje řemesla animátorů. Milovníci pohádek na dobrou noc mají možnost vstoupit přímo do jejich scén: pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky, do domku Josefa Lady zve kocour Mikeš i zvířecí kapela z Hrusic, od střechy po sklep lze prozkoumat hrad Kulíkov se zvířátky pana Krbce, vyfotit se lze s krkonošským vládcem Krakonošem i jeho věčným rivalem Trautenberkem, v Krtečkově autíčku nebo si zkusit dabing některého z pohádkových hitů.

Vstoupit do Krakonošových pohádek zkusil i redaktor Blesk.cz prostřednictvím filmové magie. Stačí si vybrat scénu, správně se postavit a – cvak! Hotový obrázek vám pak přijde na email.
Autor: Jakub Poláček, Česká televize

Stovky příběhů, tisíce epizod

Za 55 let odvyprávěl Večerníček na 400 seriálů. „Donedávna byl nejdelším Bob a Bobek, překonali je až Pat a Mat s celkem 129 epizodami. V současné době připravujeme nové tituly, třeba Jezevec Chrujda namluvený Jiřím Lábusem,“ řekl dramaturg dětského programu Déčko Miloš Zvěřina.

„Večerníček stále přichází s novými a  kvalitními autory literárními, výtvarníky a režiséry. Na živou tradici i ve světě uznávané ‚české školy animace‘, jíž zastupují jména jako Jiří Trnka, Hermína Týrlová, Břetislav Pojar a další, navazují nové výzvy a vize, žánrová rozmanitost i technologická pestrost zpracování,“ dodal.

Kde: Galerie ČT (budova „Rohlík“), Na Hřebenech II, Praha 4, Kavčí Hory.
Kdy: Do května 2021 denně 10:00 až 18:00 hodin.
Za kolik: Výstava je přístupná zdarma.

Fotogalerie
25 fotografií