Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Peklo na silnicích na začátku prázdnin? Policie na víkend chystá masivní kontroly řidičů

Autor: ČTK, tsv - 
26. června 2020
13:45

Policisté chystají o nadcházejícím víkendu rozsáhlou bezpečnostní akci na českých silnicích. Na různých místech Česka budou kontrolovat dodržování pravidel provozu, nově se zapojí i letecká služba Policie ČR. Na tiskové konferenci o tom v pátek informoval šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Řadě dětí skončil školní rok, jedná se tedy o první prázdninový víkend, se kterým tradičně přichází rušné silnice, hustý a v některých letech až „pekelný“ provoz. Do akce se v celé zemi zapojí stovky policistů.

„Jedná se celkem o nasazení 23 hlídek navíc, které budou působit dnes, po celou sobotu a celé nedělní odpoledne. Primárně budou dohlížet na plynulost provozu, zejména na dálnici D1, kde je čilá stavební činnost a mohou zde vznikat různé krizové situace, ale také samozřejmě na dodržování pravidel silničního provozu,“ řekl Zlý.

Policejní vrtulníky budou o víkendu pomáhat hlídkám s informacemi dopravního zpravodajství o plynulosti provozu, ale i o mimořádných situacích. „Zároveň také budou dokumentovat různé přestupky, jako je nesprávné předjíždění či porušení zákazu předjíždění nákladních vozidel nebo nedodržování bezpečné vzdálenosti mezi nákladními vozidly,“ vysvětlil Zlý.

Loni podle Zlého policie o letních prázdninách evidovala okolo 1000 dopravních nehod, při kterých zemřelo 118 lidí. V letošním roce se zatím počet dopravních nehod snížil, během nouzového stavu klesl v meziročním srovnání o třetinu. Počty usmrcených ale podle Zlého zůstávají stejné, od začátku roku do včerejšího dne zemřelo na silnicích 222 lidí. Nárůst je podle něj u nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, jako jsou chodci, cyklisté či motocyklisté.

bullshit ( 26. června 2020 16:23 )

Vir zeslábl tak začnou "masivně" prudit slušné řidiče. Nevím jak tomu může někdo tleskat.

poky-f ( 26. června 2020 14:57 )

V rámci plynulosti provozu na silnicích , budou policajti dělat MASIVNÍ KONTROLY ! ČUČKAŘI !!

Ing.Makoň Jiří ( 26. června 2020 14:35 )

budou kontrolovat dodržování pravidel provozu - a jindy dělají co?

Zobrazit celou diskusi