Za pár desetikorun můžete mít k mání nádobí, ze kterého jedli a pili třeba Karel Roden, Jiří Lábus, Zdeněk Svěrák, Eva Holubová, Milan Kňažko nebo Bolek Polívka se svou Chantal a Aničkou.

Hotel se totiž snaží originálně zbavit svého zařízení před celkovou rekonstrukcí. Tu urychlila v březnu koronavirová epidemie.

Nábytek "za hubičku"

Vybavení hotelu, které bylo během posledního půlstoletí svědkem pobytu či opulentních večírků mnoha českých celebrit, rychle mizí. „Takové krásné židle!,“ zajásala nad stylovými tonetkami jedna ze zákaznic obchůdku, který zřídili manažeři v bývalé jídelně. „A jen za čtyři stovky! Nové by přišly na pět šest tisíc,“ počítala paní.

V místě, kde si ještě nedávno s oblibou pochutnávali při obědech ústavní soudci, teď lidé přebírají předměty, kterých se dotýkala historie. Brňáci na dotek slávy slyší. Vybavení slavného hotelu jim rychle mizí pod rukama.

Dočasný obchůdek je otevřený v jídelně hotelu Slavia vždy v úterý a ve čtvrtek dopoledne.

Zrcadla, ubrusy i lednice mizejí

V nabídce retro zařízení jsou kromě nábytku a peřin i počítače, zrcadla nebo lednice. Rychle mizely třeba ubrusy. Velké množství vybavení už nové majitele našla. „Zájem byl i z penzionů, kterým se hodily protipožární dveře i celé pokojové sestavy,“ řekla hospodářka hotelu Ludmila Juránková.

Slavia fungovala v Brně od roku 1899. Kompletní rekonstrukce za stovky milionů korun potrvá dva a půl roku. „Chceme propojit secesi s modernou. Hotel získá částečně nový půdorys, ale původní atmosféru si i díky historickým prvkům zachová,“ tvrdí jednatel Slavie Libor Daněk. Část zachovalých starožitností proto najde místo i v nové Slavii.

Fotogalerie
21 fotografií