Hrobům Langobardů bude věnován v muzeu významný prostor. Kyjovské pohřebiště pocházející z první poloviny 6. století totiž mělo 240 hrobů. Archeologové přitom u koster našli i zbraně a keramiku.

Langobardi byli germánský kmen, který se v 6. století přesunulo do Itálie. Prosluli jako zemědělci, ale i válečníci. V 8. století začalo ohrožovat i samotný Řím. Jejich expanzi zastavil až Franský král Pipin III. řečený krátký. Jeho syn Karel Veliký následně roku 774 začlenil říši Langobardů do Franské říše.

Opravená sgrafita i nádvoří

„Nejvíce patrná je ovšem venkovní úprava muzea. Opadávající sgrafita, která v roce 1911 vytvořil akademický malíř Jano Köhler, byla zrestaurována a budova dostala nový „kabát“ a „čepici“. Vyměněná okna získala novou barvu tak, aby barevně ladila se sgrafity,“ uvedl Filip Zdražil, mluvčí kyjovské radnice.

Prokouklo také nádvoří muzea. „Dláždění je bezbariérové a za budovou čeká pro návštěvníky otevřený depozitář, kde jsou umístěny rozměrné sbírkové předměty. Například velké pražiče na kávu z bývalého obchodu na náměstí, čert na vyorávání brambor, nebo třeba stroj na motání provazů z dílny kyjovského provazníka Ctibora Bayera,“ dodal Zdražil.

Oprava muzea stála zhruba 13,5 milionu korun náklady na expozice dalších asi 9 milionů korun.

Fotogalerie
10 fotografií