Nápad uspořádat společnou výstavu umělkyně a šperkařky Evy Eisler a architekta Jana Šépky vznikl tak trochu náhodou. „S Winternitzovou vilou naše škola dlouhodobě spolupracuje, většinou zde ale představujeme díla studentů. Mě napadlo, že by bylo fajn uspořádat výstavu i přednášejícím,“ zahájil úvodní řeč Jindřich Vybíral, rektor UMPRUM. „Eva i Honza měli nedávno u nás ve škole společně přednášku a mě napadlo, že bychom je mohli propojit i na výstavě,“ dodal.

Jeden z modelů bude realizován nedaleko

Architekt Jan Šépka se na výstavě prezentuje třemi modely svých vil. Dům s klenbami bude stát jen pár minut chůze nedaleko Winternitzovy vily, která stojí ve vilové zástavbě na Malvazinkách. „Vždy se snažím, aby dům ode mě přinesl majitelům povznášející pocit. Konkrétně tato vila bude tak trochu současná verze zámecké noblesy. Jednotlivé místnosti betonové vily jsou zastropeny klenbou, místo ornamentu je tu však výhled velkým oknem,“ popsal architekt svůj návrh.

Vila Prolínání, kde se příroda v zahradě prolíná s interiérem
Autor: Winternitzova vila

Další z modelů představuje úplně jiný typ obydlí. Tentokrát architekt majitelům nabídl unikátní propojení interiéru se zahradou. „V tomto projektu vznikl takový ekosystém na pomezí přírody a architektury. Vlnité stropy připomínají mraky a podpírají je kusy žuly jako skály,“ vysvětluje Šépka. Třetí Dům v sadu je mnohem skromnější, i tady se ale sešly požadavky investorky s architektovým osobitým rukopisem. Díky tomu došlo na dům, který připomíná obří žampion.

Venuše jako patronka nadčasovosti

Šépkovy modely soukromých vil doplňují Venuše Evy Eisler z hutního skla. „Věci, objekty, prostory, domy vnímáme v kontextu s prostředím, do kterého je vkládáme. Venuše jsem pro tuto výstavu zvolila z toho důvodu, že výjimečné domy vznikají na základě spolupráce a souznění architekta a zadavatele - budoucího majitele, který domu následně vdechne život. Skleněné Venuše jsou v tomto případě symbolem patronky nadčasových hodnot domů Jana Šépky," řekla k výstavě Eva Eisler.

Kde: Winternitzova vila, Na Cihlářce 2092/10.
Kdy: Do 30. srpna, otevřeno neděle až středa v čase 12 –18 hodin.
Vstupné: Základní 180,- Kč, snížene 100,- Kč.

Fotogalerie
15 fotografií