Trolejbus Škoda se do Ameriky dostal v devadesátých letech, kdy se firmě Škoda Ostrov podařilo prosadit na americkém trhu. První trolejbus české konstrukce vyjel v Daytonu v Ohiu 10. června 1998. Pro místní dopravní podnik jezdil až do loňského 7. prosince, tedy slušných 22 let. Poté byly poslední trolejbusy Škoda 14 TrE vyřazeny z provozu. Díky nápadu zapáleného milovníka trolejbusů a šéfredaktora časopisu Československé dopravák Liboru Hynčicovi se podařilo trolejbus dostat zpět do České republiky.

Láska k trolejbusům, co oceán přenáší

Libor Hinčica miloval trolejbusy už odmala, proto když dostal nabídku, že mu daytonský dopravní podnik trolejbus věnuje, neváhal. „V šesti letech jsem dostal fotku a na ní byl trolejbusu Škoda 14TrE brázdící americké ulice. Už tehdy jsem zatoužil se tam s ním svézt, což se mi nakonec i podařilo. Zároveň mě i napadlo, že by takových „bláznů“ jako jsem já mohlo být více, a tak jsem zkusil oslovit dopravní podnik v Daytonu, za jakých podmínek by bylo možné ho sem dostat. A oni se nakonec rozhodli, že nám ho darují," vypráví Hinčica.

Trolejbus tedy dostal dostal Hynčica zdarma, problém byl ale s dopravu do České republiky. „Když jsme propočítali všechny náklady spojené s převozem, došli jsme k částce asi 700 tisíc, což bylo absolutně mimo rozpočet našeho časopisu. Rozhodli jsme se tedy, že zkusíme crowdfundingovou kampaň, ve které se peníze na převoz vybraly,“ vysvětlil Hinčica.

Za Dopravní podnik cítíme trochu dluh, že jsme o přesun tohoto trolejbusu neiniciovali sami. Jsem tedy moc rád, že nakonec trolejbus alespoň dočasně skončil u nás v muzeu,“ řekl Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Svezeme se?

Jestli se milovníci trolejbusů budou moci tímto „čecho-američanem“ projet v pražských ulicích není zatím jasné. „Ten vůz je výrazně širší než běžné trolejbusy, které kdy v Praze jezdily nebo jezdí. Pokud se ale panu Hynčicovi podaří na drážním úřadu zajistit povolení, aby tento vůz mohl v Praze jezdit, milerádi vyjdeme vstříc a budeme ho na naší skromné trolejbusové dráze prezentovat,“ ujistil Šurovský.

Dopravní podnik má v současné době tři trolejbusy a další přikoupil. Dva z nich -Tatra 400 a Škoda 8 Tr jsou vystaveny ve Střešovicích. Třetí z nich - trolejbus Praga TOT  je nyní na generální opravě v dílnách v Hostivaři. "Kromě zmíněných vozidel jsme před nedávnem pořídili ještě jeden starší trolejbus s Plzně, který budeme používat pro výcvik našeho dílenského i jízdního personálu," řekl Šurovský.

Muzeum bude je otevřeno do 17. listopadu, a to vždy v soboty, neděle a státní svátky. Otevírací doba bude od 09:00 do 17:00. Do 2. září bude výjimečně otevřeno také každou středu odpoledne od 13:00 do 18:00.

Fotogalerie
13 fotografií