Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mynář může ignorovat Sněmovnu, shodli se Zeman s Vondráčkem. Vzniknou ale nová pravidla

Autor: Jakub Veinlich - 
25. června 2020
17:52

Podle sněmovního zahraničního výboru hradní kancléř Vratislav Mynář i šéf hradního zahraničního oboru Rudolf Jindrák ignorují výzvy poslanců. Nepřišli totiž vysvětlit psaní čínské ambasády, která zrazovala zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (†72, ODS) od cesty na Tchaj-wan. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) se na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodli, že na to měli právo. Napříště ale chtějí nastavit pravidla, aby k takové situaci nedocházelo. Výbory budou mít komunikaci s Hradem složitější.

Na začátku března Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny přijal usnesení, ve kterém „odmítá výhružný tón sdělení zaslaného velvyslanectvím Čínské lidové republiky 10. ledna 2020, neboť ani jeho forma, ani jeho obsah neodpovídají standardní diplomacii.“

Druhého dubna pak vyzval výbor prezidentova kancléře Vratislava Mynáře i šéfa zahraničního odboru pražského hradu Rudolfa Jindráka, aby přišli vysvětlit okolnosti čínského psaní. Nedočkali se. „(Zahraniční výbor) konstatuje, že vedoucí Kanceláře prezidenta ČR opakovaně znevažuje okolnosti tlaku na bývalého předsedu Senátu Parlamentu ČR a zamlčuje důležité informace týkající se jeho komunikace s velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze,“ usnesli se pak poslanci například 30 dubna.

Video  Drahoš: Chování Číny se mi nelíbí. Na Tchaj-wan jedu jako vědec  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

V polovině května proto výbor zaúkoloval svého předsedu Ondřeje Veselého, „aby požádal předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Mgr. Radka Vondráčka, aby projednal s prezidentem České republiky Ing. Milošem Zemanem otázku ignorování zahraničního výboru ze strany úředníků Kanceláře prezidenta České republiky.“

Vondráček dohodl nová pravidla

Tuto středu už Radek Vondráček seděl na Hradě a s prezidentem danou věc probíral. Oba se shodli na tom, že poslanci neměli právo nutit Mynáře ani Jindráka, aby za nimi do Sněmovny čínský dopis přišli vysvětlit, a dodat prý nemuseli ani požadované materiály včetně další komunikace s čínským velvyslanectvím v Praze.

„Vysvětlili jsme si právní aspekty celé záležitosti, kdy na základě platných předpisů (zákon o Kanceláři prezidenta republiky a zákon o jednacím řádu PS) nelze nutit vedoucího ani úředníky Kanceláře prezidenta republiky, aby se dostavili na schůzi sněmovního výboru, aby sdělili informace či postoupili dokumenty požadované sněmovním výborem,“ popsal jednání s prezidentem Zemanem předseda poslanců Radek Vondráček.

Podle jejich závěrů totiž není prezidentská kancelář úřadem, který by se musel Sněmovně nějak zpovídat. „Nejedná se totiž o úředníky správního úřadu - Kancelář prezidenta republiky nevykonává veřejnou správu,“ dodal pro Blesk Zprávy Vondráček.

Pokud bude chtít napříště někdo ze Sněmovny mluvit s někým z Hradu, nebo po něm chtít dodat nějaké dokumenty, pak to má udělat podle dohody z Hradu prostřednictvím šéfa Sněmovny, což prý prezident přijal.  

„Pan prezident souhlasil s tím, že ačkoli je právní rozbor jasný (viz výše), budeme v obdobných případech postupovat ve zdvořilostní rovině a v respektu k oběma ústavním institucím. Pokud se bude někdy v budoucnu podobná situace opakovat, Poslanecká sněmovna a její výbory budou komunikovat s Kanceláří prezidenta nebo s panem prezidentem prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny,“ řekl Blesk Zprávám Vondráček, podle kterého se tak v budoucnu může předejít zbytečným nepříjemnostem. „I tam, kde neexistuje legislativní donucovací nástroj, je možné vyhovět žádosti dobrovolně, a to právě vzhledem k vzájemnému respektu a dobrým vztahům,” doplnil šéf poslanců.

Veselý je spokojený jen částečně

Předseda zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) se závěrem schůzky nemá podle svých slov problém – jednání prý splnilo to, co poslanci po Vondráčkovi požadovali.

„Pokud tu žádost budeme formulovat přes předsedu Sněmovny a pak ji bude skutečně vyhověno, tak jsem spokojený. Pokud je to tedy tak opravdu myšleno,“ doufá v dodržení dohod Veselý.

Výbor chtěl prý situaci řešit v klidu, což se podle Veselého nepodařilo, teď věří, že se situace uklidní. „Poslední praxe byla všelijaká, a protože se oba pánové v minulosti odmítali dostavit, tak jsme vnímali, že náš výbor ignorují,“ dodal Veselý, podle kterého je tak situace vyřešená.

Podle Vondráčka už je navíc kauza čínského psaní uzavřenou záležitostí, ke které už se Hrad ani Sněmovna nebude vracet. „Vyhodnotili jsme dále, že po obsahové stránce je otázka oné listiny velvyslanectví ČLR doručené Kanceláři prezidenta ČR již uzavřenou kapitolou, vše již bylo řečeno a vysvětleno.“  

Veselý s takovým závěrem ale nesouhlasí. „Ze strany čínského velvyslanectví v Praze rozhodně nic vysvětleno nebylo,“ dodal šéf zahraničního výboru. Za uzavřenou záležitost považuje pouze dohadování mezi Sněmovním výborem a Kanceláří prezidenta republiky.

Na Tchaj-wan nakonec poletí na přelomu srpna a září Kuberův nástupce Miloš Vystrčil (ODS).

Video  Předseda Senátu Miloš Vystrčil vysvětluje, proč se rozhodl jet na Tchaj-wan  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jaro20 ( 25. června 2020 20:06 )

Tak Milošek už neví, která bije.

Michal nobl ( 25. června 2020 20:01 )

Ten hradní Pandrhola přeci ignoruje vše. Darmoplatnej člověk a falešnekrivej od pohledu.Uz aby jim na hradě ty funkce skončili.

janikmirek ( 25. června 2020 18:42 )

Boha, to musela být debata, podle toho by se asi dala natočit nová komedie....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa