Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Eiffelova věž se znovu otevírá: Žádný výtah, všude dezinfekce a povinné rozestupy

Autor: ČTK, mj - 
25. června 2020
16:25

Eiffelova věž ve čtvrtek přivítala první návštěvníky po třech měsících od svého uzavření v důsledku protikoronavirových opatření. Šlo o nejdelší uzávěru světoznámé turistické atrakce od druhé světové války.

Otevření doprovázejí přísná hygienická opatření. Až do začátku července se návštěvníci dostanou na 324 metrů vysokou věž pouze po schodech, protože výtahy zůstanou mimo provoz kvůli nutnosti dodržovat společenský odstup. Od druhého patra výš bude navíc věž nadále uzavřena: „Ze začátku budou návštěvníci muset využívat pouze schody,“ uvedla Victoria Klahrová, mluvčí organizace, která má památku na starosti.

Zatím bez výtahu

„Abychom zajistili, že se návštěvníci nepotkají na schodišti s těmi, kdo půjdou opačným směrem, se nahoru bude chodit východním pilířem, zatímco dolů pilířem západním,“ řekl stanici France 24 jeden ze správců objektu. Omezen bude také celkový počet návštěvníků.

Nejznámější pařížská pamětihodnost byla dokončena v roce 1889 a obvykle ji každoročně navštíví na sedm milionu lidí, z nichž tři čtvrtiny bývají cizinci. Po nucené odstávce budou teď návštěvníci starší 11 let muset nosit ochranné roušky, píše web Time.

Správci vyjádřili naději, že ke zcela normálnímu provozu se Eiffelova věž vrátí koncem léta. „Doufáme, že počty návštěvníků budou růst, ale v prvních týdnech počítáme s tím, že k nám zavítají především místní turisté,“ dodala Klahrová.

Pravidelné čistění a dezinfekce

„Platí u nás nový protokol,“ říká Alain Miralles, který pracuje jako konzultant v oblasti hygieny. „Během dne budou zaměstnanci čistit všechna exponovaná místa od otevření až do zavření.“ Podobná opatření platí i na jiných turistických místech v hlavním městě Francie.

Od nástupu pandemie v březnu klesla turistická návštěvnost v Paříži přibližně o 80 procent v porovnání se stejným obdobím minulého roku, uvádí pařížské turistické kanceláře. „Návštěva Paříže v tomto období je skutečně výjimečná, jelikož tady nemáme tolik návštěvníků jako jindy. A letošní letní sezóna nedosáhne úrovní minulých let,“ komentuje situaci Corinne Menegauxová, ředitelka pařížské agentury pro turismus.

Boj o turisty

I majitelé hotelů se už těší, až se do města vrátí turisté. Musejí ale soupeřit i s ostatními evropskými zeměmi. Po uvolnění opatření se teď mnohé regiony budou ucházet o přízeň turistů, kteří se budou o svých cestovatelských destinacích rozhodovat podle nových kritérií, a bezpečnost cílové země bude určitě jedním z nich.

„V evropských zemích se teď všichni snaží nalákat ostatní Evropany. Italové chtějí přitáhnout Francouze, Němci by rádi přivítali Dány,“ říká Serge Cachan, prezident francouzské hotelové skupiny Astotel. Od 1. července se schengenské hranice otevřou i třetím zemím, a tak je možné očekávat alespoň mírný nárůst v počtu návštěvníků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa