„Sešla se velmi široká plejáda navržených osobností, letos jich bylo 22. Pracovní komise, která z nich vybírala, se sešla v této věci dvakrát,” řekl starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Sochař a představitel českého konceptuálního umění Stanislav Kolíbal čestné občanství městské části získal u příležitosti svého významného jubilea za přínos ve výtvarném umění a vybudování galerie v ateliéru v Praze 6. Umělec, který působil i jako pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze, je autorem například Opěrné zdi pankráckého předmostí Nuselského mostu nebo památníku v Praze-Kbelích, který připomíná začátek pravidelného rozhlasového vysílání v Česku. Své sochy a skulptury vystavoval po celém světě. Držitel státního vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění letos v prosinci oslaví 95. narozeniny.

Ocenění in memoriam

Fischer ocenění od Prahy 6 získal mimo jiné za popsání Alzheimerovy choroby a působení v psychiatrickém sanatoriu ve Veleslavíně. Stařeckou demenci, dnes známou pod jménem Alzheimerova nemoc, popsal v roce 1907, tedy ve stejné době jako německý psychiatr Alois Alzheimer. Lékař židovského původu se narodil roku 1876 ve Slaném, lékařskou praxi vykonával v Praze a zemřel v únoru 1942 v Terezíně.

Architektu Podzemnému bylo čestné občanství uděleno za přínos v architektuře a za realizaci Skleněného paláce v Praze 6. Mezi další stavby podle jeho návrhů patří plavecký stadion v Podolí či obecní a rodinné domy. Podzemný studoval architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, od roku 1950 pracoval v Pražském projektovém ústavu a zemřel v roce 1987 v hlavním městě.

Čestné občanství udělují radnice osobám, které se zasloužily o rozvoj městské části. Čestný občan má podle zákona právo se vyjadřovat na zasedání zastupitelstva.

Ceny městské části obdržel Pavel Krchov za zásluhy na obnovení vydávání lokálního časopisu Břevnovan a vědci z ČVUT za významný vědecký přínos a dlouhodobou podporu Prahy 6. Radnice ceny může podle zákona udělovat za umělecká, vědecká a další díla, která mají vztah k městské části. Vyplývá to z důvodové zprávy k usnesení.

Loni získali čestné občanství Prahy 6 bývalý voják a náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Pezl (92), senátor a koaliční zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička (TOP 09), ředitelka Domova seniorů Elišky Purkyňové na Břevnově Eva Kalhousová (73) a arciopat Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek (62). Cenu městské části loni získali bývalý primář a ředitel LDN Chittussiho Jiří Malý a vojenský historik a ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík (55), který se v nadcházejících volbách do senátu bude ucházet o senátorské křeslo.

Mezi další oceněné patří bývalá loutkoherečka a ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová (†72), český kubistický malíř a sochař Emil Filla (†71), profesionální handicapovaný cyklista Jiří Ježek (45) či gymnastka Věra Čáslavská (†74).