Městská část dostala Havlíčkovy sady včetně Viničního altánu do správy krátce po roce 2000. „Celé sady byly tehdy v havarijním stavu, a to včetně právě Viničního altánu. Proto jsme hned v roce 2002 zahájili generální rekonstrukci, abychom tuto unikátní dřevěnou stavbu zachránili,“ řekl místostarosta Prahy 2 pro správu majetku Michael Grundler (TOP 09).

Opravy po dvaceti letech i kvůli vandalům

Po téměř dvaceti letech, ale bylo třeba altán opravit znovu. Dřevo, ze kterého je postaven poměrně rychle podléhá povětrnostním vlivům a kvůli památkové ochraně nemůže být ani nijak speciálně ošetřeno. Kromě interiéru se opravoval i exteriér a odborně se restaurovaly dřevěné prvky nebo třeba břidlicová střecha altánu.

Ta břidlicová střecha není zcela nová, jen přeložená, protože je tento materiál poměrně drahý. Střecha se musela rekonstruovat hlavně kvůli vandalům, kteří na ni lezli a tím ji poničili. Někteří měli i potřebu zvěčnit zde svoje jméno fixy nebo spreji. Musím se přiznat, že toto chování opravdu nechápu,“ odsoudil nezodpovědné jednání místostarosta pro životní prostředí Václav Vondrášek.

Návrat k původnímu vzhledu

Celkové náklady stavebních prací byly necelých šest milionů korun. Jednalo se o komplexní práce týkající se také odpadů, podlah, elektroinstalace, ale i třeba kování na dveřích a oknech. Opravena byla také podlaha a stěny vinárny v přízemí, dveře a okna. Altán z osmdesátých let 19. století získal při rekonstrukci i důkladnou izolaci proti zemní vlhkosti.

Příchod k altánu lemuje kamenná zeď, u které jsou nově vysazené popínavé rostliny, což má městská část v plánu i u jiných objektů, aby tak snížila teplotu ve vyhřátých pražských ulicích. „Takhle zeď tu byla postavená při té první rekonstrukci v roce 2002. Popravdě se dost divím, že to tenkrát památkáři vůbec povolili. I když má lehce historizující vzhled, podle mě sem nepatří,“ řekl Michal Grundler. Nová zeď tehdy skryla zázemí a schodiště, vzniklo zde nové sociální zázemí a podlahy byly opatřeny osvětlením.

Příjemné posezení a relaxace

Po znovuotevření Viničního altánu by měly jeho prostory nabídnout kvalitní a vstřícný servis spojený s restauračním zařízením a dvěma terasami. Podle provozovatele – společnosti Winepro bude sloužit nejen pro nejrůznější společenské akce, jako jsou svatební hostiny či rodinné oslavy, ale i jako místo pro relaxaci návštěvníků oblíbených sadů. Unikátní prostor s výhledem do parku bude díky prosklené stěně využit jako vinárna.

Celková revitalizace Havlíčkových sadů v letech 2001–2014 stála téměř 366 milionů korun, Praha 2 zaplatila ze svého rozpočtu téměř čtvrt miliardy korun. Kromě kompletní rekonstrukce všech objektů v parku byly opraveny cesty, vysázeny stromy a dřeviny, za revitalizaci získala Praha 2 i několik architektonických ocenění

Historie

Reprezentativní objekt byl postaven v letech 1871 – 1888 jako součást honosného letního sídla průmyslníka Moritze Gröbeho. Romantickou dřevěnou stavbu vyprojektoval architekt Josef Schulz, podle jehož návrhu se postavilo třeba Národní muzeum nebo Rudolfinum.

Altán stojí na menší kamenné terase, má dvě úrovně a je sestaven z dřevěných prvků. Celá stavba je doplněna symetrickými křídly postranních pergol. Po druhé světové válce došlo k jeho postupné devastaci, dokonce hrozilo jeho zřícení, a tak musela být celá stavba podepřena. Dlouhou dobu sloužil také jako úryt pro bezdomovce. Viniční Altán byl po revoluci rekonstruován jako vůbec první objekt z celých Havlíčkových sadů a to v roce 2002.

Fotogalerie
16 fotografií