Centrum porodní asistence, kterého jsou nově otevřené apartmány součástí, funguje v Nemocnici Na Bulovce už od minulého roku. Jejich vybudování stálo 15 milionů korun a jde o speciální službu rodičkám, které tak mohou rodit pouze s porodní asistentkou. Zároveň však mají jistotu odborného lékařského personálu, který je připraven zakročit v případě nenadálých komplikací.

Směr, kterým se ubírá péče o matku a dítě v Nemocnici Na Bulovce, ocenil i ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch (ANO): „V říjnu loňského roku jsme s panem ředitelem Janem Kvačkem diskutovali velký zájem budoucích maminek o porod s porodní asistentkou v Centru porodní asistence. Jsem rád, že nezůstalo jen u této diskuse a dnes tu společně otevíráme dva nové porodní apartmány. Příjemnější prostředí, větší komfort pro rodičku a současně lékařská péče v blízkosti v případě, že by došlo ke komplikacím, je koncept, který velmi prosazujeme,“ řekl ministr.

Návrat porodních asistentek

„Kompetence porodních asistentek byly v minulosti velmi potlačeny. My se snažíme jim ty kompetence zase navracet. U 70–80 % zdravých žen probíhá porod naprosto přirozeně a není tedy důvod k větším zásahům ze strany lékařů. Ti tak mohou být uvolněni pro těžší případy,“ vysvětlil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. V roce 2018 vedly porodní asistentky asi 40 procent porodů, dnes už je to více než polovina.

Apartmány nabízejí luxus a pohodlí

Dva nové porodní apartmány v Centru porodní asistence stály asi 15 milionů korun. V příštích letech nemocnice plánuje vybudovat další čtyři. Samotný apartmán je rozdělen do dvou částí. V jedné je místo na samotný porod a druhá část je odpočinková, kde mohou čas trávit partneři a blízcí nastávající maminky.

Apartmány jsou navržené tak, aby co nejvíce respektovaly soukromí rodiček a navozovaly jim pocit domova. Máme tu k dispozici nejrůznější pomůcky, od porodní stoličky přes balony až po relaxační bazének,“ popsal Michal Zikán.

Cena za apartmán je 4500 korun za 24 hodin a není možné ho rezervovat. Pokud je volný, bude budoucím maminkám nabídnut, ty ho ale samozřejmě mohou odmítnout. „Rodička v apartmánu stráví dobu od příchodu do porodnice až do doby asi dvě hodiny po porodu. Bezprostředně po porodu okamžitě provádíme bonding, to znamená, že novorozence ihned dáváme k mamince na hruď, aby se mezi nimi začaly ihned vytvářet vazby. Poté jsou společně převezeni na oddělení šestinedělí, kde maminkám laktační poradkyně pomáhají s kojením. Cílem je, aby novorozenec byl co nejméně času od matky,“ vysvětlila Alena Wernerová, hlavní sestra porodního oddělení.

Novorozenecká ambulance

Dalším krokem ke zvýšení standardu péče na Gynekologicko-porodnické klinice a Neonatologickém oddělení NNB je otevření nové Novorozenecké ambulance. Tato ambulance umožní, kromě nutných zdravotních vyšetření, i provádění novorozeneckých screeningů u předčasně propuštěných dětí.

„Od září 2020 rozšíříme péči o již propuštěné novorozence. To znamená, že pokud by se u novorozence projevily jakékoli komplikace, bude hospitalizován u nás. Do teď byly tyto děti umisťovány na pediatrii. Tuto službu budeme poskytovat jako jedna z prvních nemocnic v ČR. Novinkou bude i rozšíření oddělení šestinedělí o nové prostory,“ uzavřel MUDr. Martin Čihař, primář Neonatologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Fotogalerie
51 fotografií