Jak na tmavé?

Když chcete uchránit sytou tmavou barvu, přilijte do prádla během máchání dva šálky uvařené kávy nebo hodně silného čaje. V případě, že chcete udržet na svém oblíbeném tričku tmavě modrou barvu, zkuste přidat při máchání malý šálek kuchyňské soli!

Jak na bílé?

Abyste nepotřebovali bělení, perte bílé prádlo pouze s jiným čistě bílým oblečením. Perte ho častěji než barevné a na co nejvyšší teplotu, kterou vám prádlo dovolí – tedy u bavlněného zvolte 60 stupňů Celsia, u prádla z umělých vláken pak 40 °C.

Může být nadýchané

Jestli chcete mít prádlo nadýchané, přidejte do pračky trochu prášku do pečení nebo jedlé sody.

Prádlo by se mělo prát na 60 stupňů Celsia, jinak v něm přežijí bakterie, tvrdí experti.
Autor: Profimedia.cz

Trik na vybělení

Místo bělicích přípravků zkuste vsadit na citron. Jak na to? Do horké vody s citronovou šťávou (100 ml) namočte prádlo na několik hodin a nechejte ho pořádně odmočit. Poté ho přeperte v ruce.

Vyplatí se čistění

Usazený prací prostředek, aviváž i vodní kámen mohou být příčinou šednutí. Nepěkné a neodstranitelné skvrny od rzi může vyrobit i zatoulaná kovová mince. Jednou za čas pračku také důkladně vymyjte, nechte proprat naprázdno a nezapomeňte vyčistit filtr!

Místo aviváže kondicionér

Když vám dojde aviváž, použijte trošku kondicionéru na vlasy. Může mít někdy i lepší účinky než drahé přípravky na změkčení prádla. Pokud se vám nechce riskovat, další možností je vinný ocet.

 Neustále ztracené ponožky

Taky máte doma ponožkožrouta? Dáte do pračky obě ponožky, a když věšíte prádlo, je tam jen jedna? Vyzrajete na ně tím, že je před praním spojíte gumičkou!

Ručníky a aviváž?

Ne! Pamatujte si... Když perete ručníky, nepoužívejte aviváž! Sice vám přijde, že jsou měkčí a voňavější, ale z dlouhodobého hlediska je to špatně! Ručníky totiž časem začnou ztrácet savost.

Praní džínů oddalujte

Pokud opravu nejsou špinavé nebo na sobě nemají nějaký flek, neperte džíny! Chcete-li je zbavit pouze zápachu, dejte je na noc do mrazáku. Praní totiž džíny ničí.

Skvrny pryč díky holení

Skvrn od jídla se zbavíte pěnou na holení. Zkuste tento trik. Stačí vmasírovat pěnu do skvrny a pak jen opláchnout vodou.