Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šéfovi ČT sáhli na peníze. Dostane „jenom“ milion a půl. Potápějící se Titanic, vyčetli Dvořákovi

Autor: Sabina Dračková - 
24. června 2020
15:20

Generální ředitel Petr Dvořák dostane odměny za rok 2019 ve výši 1,6 milionu, rozhodla Rada ČT. Tak málo Dvořák ještě nedostal. Vášnivá byla už debata o výroční zprávě o hospodaření, od které se výše Dvořákova bonusu odvíjí. Tu sice radní odsouhlasili, zároveň ale prošlo usnesení o tom, že co se týče hospodaření, to lidově řečeno „už takhle dál nejde“. Ve hře byl i návrh, aby Dvořák nedostal nic. To mimo jiné i kvůli finanční krizi způsobené pandemií koronaviru. Za to, jak vypadalo vysílání v době pandemie, ale zároveň zazněla směrem k Dvořákovi pochvala.

Aby se generálnímu řediteli Dvořákovi „nepřikleply“ žádné peníze navíc, chtěla kontroverzní radní Hana Lipovská. Dvořák mohl dostat až desetinásobek svého platu. Minule dostal 2,4 milionu korun. 

Tentokrát radní vyčítali Dvořákovi horší komunikaci s Radou o přípravě rozpočtu na rok 2020. Nakonec radní schválili, aby Dvořák dostal dvě třetiny maximální možné odměny. To dělá 1,6 milionu. Dvořák si tak oproti minulému roku pohorší o 800 tisíc.

Radní Zdeněk Šarapatka ale už dříve řekl, že by bylo vhodné, aby nováčci v Radě tentokrát nehlasovali, protože jde o odměny za minulý rok, kdy v Radě ještě neseděli. Problém je také v tom, že pro to, jaké má Dvořák dostávat odměny, neexistují přesná kritéria.

Šarapatka: Je to na politickou objednávku

Obecně se kritéria pro udělení odměny týkají vyhodnocení hospodářských výsledků, úrovně televizního vysílání (kvalita programu a podíl na trhu), manažerských výsledků a plnění dalších povinností, například dodržování právních předpisů, Statutu a Kodexu ČT, plnění usnesení rady a komunikace s ní, komunikace s veřejností a podobně.

„Ukazuje to, že výkon pana ředitele nebyl tak výborný jako v minulých letech,“ okomentoval radní Pavel Matocha.

On i radní Hana Lipovská argumentovali přidělení nižší odměny pro Dvořáka ekonomickými důvody v souvislosti s koronavirem. Kritizovali ale také pokles sledovanosti programů ČT nebo ekonomicky nevyrovnané hospodaření televize, která čerpala z fondu koncesionářských poplatků.

Pro nulový bonus hlasovali čtyři radní – konkrétně Hana Lipovská, Pavel Matocha, Luboš Xaver Veselý a Roman Bradáč.

Už v průběhu jednání tyto své kolegy ostře kritizoval radní Zdeněk Šarapatka. „Křičte si, jak chcete,“ řekl a projevil svůj názor, že kritika, kterou tito radní rozhodně nešetřili, je na politickou objednávku. Radní podle něj určitě mají v plánu odvolat generálního ředitele Petra Dvořáka z jeho funkce.

„Dlouhodobě neudržitelné,“ varuje Rada ČT

Výroční zprávu o hospodaření radní České televize schválili. Ne ale jednohlasně, zdrželo se pět členů. Deset kontrolorů bylo pro. Radní Pavel Matocha však navrhl usnesení, že hospodaření za rok 2019 bylo účetně vyrovnané, ale čerpání televizních poplatků do výnosů bylo vyšší než příjmy z nich, což je dlouhodobě neudržitelné. K tomu bylo pro devět radních.

V roce 2019 totiž podle radních, kteří vycházejí ze složitých výročních zpráv České televize, byla fakticky ztráta, která musela být uhrazená z Fondu televizních poplatků, minus 189 milionů korun. To bylo hlavním argumentem pro neschválení plné výše odměny pro Dvořáka.

To, jestli ředitel Petr Dvořák dostane odměny, záleží na tom, jak zvládá jím vedená televize hospodařit s penězi od koncesionářů. Výroční zpráva o hospodaření ČT je ale podle některých radních velice složitá. O tom, že orientovat se ve více než stostránkovém dokumentu je náročné, byla řeč i na diskusi Českého filmového a televizního svazu FITES. Že se v něm těžce orientuje, podotkl radní a bývalý šéf ČT24 Roman Bradáč. „Vytváří to až možná zkreslený obraz,“ komentoval zprávu o hospodaření České televize.

Proti tomu se ale ohradil  finanční ředitel ČT David Břinčil. Upozornil, že nezávislý auditor konstatoval, že „zpráva je věrným a poctivým obrazem hospodaření“.

Na to si vzala slovo kontroverzní ekonomka Hana Lipovská, která budí emoce kvůli tomu, že se radí s významnou aktérkou televizní krize Janou Bobošíkovou. „Zpráva je účetně absolutně správně, tam není jediná chybička,“ přiznala radní Lipovská. Zároveň ale řekla, že nejde o formu, ale o obsah. Složitou debatu ale radní vedli o tom, že rozpočet má zřejmě deficit, což není v oficiálních dokumentech jasně uvedeno.

Břinčil také uvedl a na grafu ukázal, že stav kasy – tedy to, kolik má Česká televize teď reálně peněz – je na tom lépe, než bylo v plánech minulého vedení.

Rada zároveň uložila vedení doplnit dlouhodobé plány ČT do roku 2024 o střednědobý plán, jak naplnit cíl, aby ČT měla na konci roku 2024 rezervu 700 milionů korun. Radní zároveň doporučili přistoupit k jednorázové hloubkové analýze nákladů.

Dvořák se bojí úbytku peněz z poplatků

Debata sklouzla i k tomu, zda se mají zvyšovat koncesionářské poplatky. To je však fakticky práce a starost poslanců. „Ve Sněmovně teď leží novela, kterou připravila SPD a vyjímá některé domácnosti z placení poplatků. Kdyby prošla, přišla by ČT bez náhrady ze dne na den o podstatnou část rozpočtu a nebyla by schopna ani plnit úkoly definované zákonem a kodexem,“ reagoval Petr Dvořák na kritiku radního Pavla Matochy.

Tomu se nelíbilo, že ČT nechala udělat společně s Českým rozhlasem průzkum, jak jsou Češi spokojení s placením koncesionářských poplatků. Jeho výsledkem bylo, že osm z deseti lidí v ČR souhlasí s financováním České televize a Českého rozhlasu formou koncesionářských poplatků.

ČT jako potápějící se Titanic, tvrdí radní

Radní Zdeněk Šarapatka v souvislosti s tím připomněl, že televizní poplatek se za posledních 12 let nezvýšil. A to i přes inflaci. A vytáhl slova svého kolegy Romana Bradáče, který před devíti lety neúspěšně jako šéf zpravodajství kandidoval proti Petru Dvořákovi na post generálního ředitele ČT. Ten tenkrát říkal, že v budoucnu bude potřeba koncesionářský poplatek valorizovat. Teď je ale proti jeho zvyšování.

„Podepsal bych to znovu, ale je potřeba říct to b), a to je způsob hospodaření,“ zareagoval Roman Bradáč a dodal: „Nejsem zásadně proti valorizaci, ale v momentě, kdy se ucpou všechny díry v Titaniku,“ dodal. 

To se ale nelíbilo Petru Dvořákovi a proti označení ČT za Titanic se ohradil. „Omlouvám se za Titanic, na palubě sice hraje hudba, ale v podpalubí je hodně vody,“ reagoval ostře Bradáč.

Dvořák dostal pochvalu za koronavirus

Dvořák hned na úvod zmínil aktuální mezinárodní průzkum agentury Reuters, který hodnotí Českou televizi jako nejdůvěryhodnější médium v zemi. „Úroveň důvěryhodnosti ČT je na úrovni britské BBC,“ citoval generální ředitel z průzkumu. Za veřejnoprávní televizí se umístily regionální deníky a veřejnoprávní Český rozhlas.

Před radními Petr Dvořák také shrnul, jak jím vedená ČT upravila vysílání kvůli pandemii koronaviru. Zmínil třeba úspěšný projekt UčíTelka, který pomáhal žákům v učení na dálku. „Rád bych vyjádřil uspokojení s prací ČT v době pandemie koronaviru,“ řekl pochvalně radní Zdeněk Šarapatka s tím, že televize ukázala svoji roli veřejné služby a dokázala, že je důležitá. Ocenil také vysílání pro seniory.

Rada ČT také konečně zvolila nového předsedu. Tím se stal René Kühn. Dostal 11 hlasů, čtyři hlasovací lístky byly neplatné. S jedenácti hlasy se stal místopředsedou Daniel Váňa a s devíti hlasy Pavel Matocha.

Staroduchodce ( 28. června 2020 15:07 )

ČT je socialistický moloch žijící z daní obyvatel. Ani tam věichni nemluví spisovnou češtinou a nebo jí nemluví všichni komentátoři vůbec - viz. manželka jednoho z úzkého vedení Kubalová. Nechápu, proč je státní, když prosazuje protistátní jednání. Zprivatizovat, stejně by si ji asi koupili ti z vedení, mají "odkloněno", alespoň bychom viděli, jak jsou opravdu šikovní i na změny v počtu personálu (konec socializmu v provozu ČT).

Staroduchodce ( 28. června 2020 14:56 )

Soudruch Palcát Dvořák se drží rčení "nejlepší obranou je útok" a to díky podpory politických soudruhů z doby jejich nadvlády (včetně Komunistické strany lidové a Komunistické strany socialistické) a podpory soudruhů odborářů z ČT, stále jich tam je z doby socializmu dost.. ČT- státní majetek v socialistické soukromé péči vybrané skupiny zlodějů a ně napojených kamarádů/kamarádek, hlavně umělců zlepšujících socializmus.

manunu ( 24. června 2020 20:27 )

9vox9: Naopak, ČT má velmi kvalitní pořady. Naše rodina ráda sleduje ART,Déčko a přírodopisné pořady. Na ČT1 je hodně nových pořadů, myslím, že si vybere každý. Jejich zpravodajství je objektivní.

hejhej ( 24. června 2020 19:54 )

fandasever:
Právě nyní se má šetřit státnímu prostředky.
Dvořák je bezcharakterní haj.zl, stejně jako většina poslanců.Pan premiér navrhl snížení platu poslancům, první byl proti předseda ODS Fiala.

fandasever ( 24. června 2020 19:30 )

ČT oprášila staré propagandistické seriály z let 1960 - 1990, ve kterých se to jen hemží komunistickou propagandou, dále se snaží zaujmout zábavnými pořady typu Televarieté a opakované silvestry s Vladimírem Menšíkem, koho tím chce zaujmout?? Peníze na vlastní tvorbu nedává žádné, maximálně utrácí za licencované formáty zábavy. Ředitel si nezaslouží ani odměnu ani plat který bere. Zpravodajství je prolezlé politickými aktivisty kteří za naše peníze dělají propagandu určitým stranám, ČT je zralá na zrušení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa