Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trumpova neteř píše temné věci o prezidentovi. Ale rodina zvítězila a kniha má zatím smůlu

Aktualizováno -
1. července 2020
10:55
Autor: ČTK - 
24. června 2020
08:05

Soudce v New Yorku v úterý 30. června dočasně zablokoval vydání kriticky naladěné knihy o prezidentovi Donaldu Trumpovi z pera jeho neteře Mary Trumpové (55). Soud tak vyhověl stížnosti Trumpova mladšího bratra Roberta. Po sporu kolem pamětí jeho bývalého poradce Johna Boltona prezidentova rodina žádala o nařízení proti vydání díla jeho neteře, zjistil deník The New York Times (NYT). Publikace knihy, jejíž název Trumpa označuje za „nejnebezpečnějšího muže na světě“, byla plánovaná na 28. července.

„Robert Trump je velice spokojený se soudním příkazem newyorského nejvyššího soudu směřujícím proti Mary Trumpové a (nakladatelství) Simon & Schuster,“ uvedl ve vyjádření právník prezidentova bratra Charles Harder. Dodal, že bude v kauze pokračovat, dokud nedosáhne trvalého zákazu vydání díla.

„Okamžitě se odvoláme,“ řekl právní zástupce Trumpové Ted Boutrous, podle nějž rozhodnutí soudu nepochybně porušuje práva plynoucí z prvního dodatku ústavy, který garantuje svobodu slova a vyjadřování. „Tato kniha, která pojednává o důležitých veřejných záležitostech o nynějším prezidentovi v roce, kdy se konají volby, by neměla být blokována ani jediný den,“ dodal právník.

Kniha už je připravená v knihkupectvích

Šéf nakladatelského domu Simon & Schuster ve vyjádření uvedl, že rozhodnutí knihu nevydat by jeho společnosti způsobilo značné ekonomické ztráty. Sdělil také, že už existuje zhruba 75 tisíc kopií díla, přičemž nakladatelství už některé výtisky rozeslalo do knihkupectví a prodejcům knih na internetu a nemá je už pod kontrolou.

Vydavatelství Simon & Schuster knihu popisuje jako silný portrét současného prezidenta Spojených států a „toxické rodiny, která jej formovala“.

Autorka prý ukáže „temnou“ rodinnou historii a vysvětlí, jak se z jejího strýce stal „muž, který teď ohrožuje zdraví, ekonomickou bezpečnost a soudržnost společnosti ve světě“. Celý název knihy zní Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man, což lze přeložit jako „Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže na světě“.

Žádost o příkaz, který by vydání zablokoval, podal u soudu prezidentův mladší bratr Robert Trumpkterý podle NYT uvádí, že Trumpová porušuje dohodu o mlčenlivosti podepsanou v souvislosti s urovnáním sporu o majetky jejího dědečka a prezidentova otce Freda Trumpa.

Trumpův tým chtěl zabránit i vydání knihy exporadce Boltona

Bratr prezidenta se obrátil na soud po neúspěchu podobné snahy Trumpovy administrativy zabránit vydání Boltonovy knihy The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu).

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu v ní píše o údajně chaotické zahraniční politice současné americké vlády a „vzorci nepřijatelného chování“ prezidenta, který prý sleduje především osobní zájmy. Paměti byly publikovány v úterý 23. června a už druhý týden jsou v žebříčku společnosti Amazon nejprodávanějším titulem.

Trump: Neteř nemá dovoleno knihu psát

Konglomerát Trump Organization se ke stížnosti na chystanou knihu Trumpové nechtěl vyjadřovat, píše NYT. Prezident Trump předtím v rozhovoru se zpravodajským webem Axios uvedl, že zmíněná dohoda o mlčenlivosti „pokrývá všechno“ a že jeho neteř „nemá dovoleno psát knihu“. „Víte, když jsme se vyrovnali s ní a s jejím bratrem, se kterým máme dobré vztahy, ona má bratra, Freda, se kterým mám dobrý vztah, ale když jsme to urovnali... podepsala mlčenlivost,“ citoval šéfa Bílého domu Axios.

Bestseller, který nevyšel

Mary Trumpová je dcerou prezidentova již zesnulého staršího bratra Freda Trumpa juniora. Podle internetového popisku její dílo odhaluje „traumata, ničivé vztahy a tragickou kombinaci zanedbávání a zneužívání“ v Trumpově rodině. Vyjít měla původně 28. července a už teď je nejprodávanější knihou v americkém internetovém obchodě Amazon.

Mnoho podrobností ale o obsahu nové knihy zatím není známých. Čeká se ale, že autorka mimo jiné odhalí, že byla hlavním zdrojem reportérů The New York Times, kteří předloni popsali „podezřelé daňové praktiky“ jejího strýce. Za tyto investigativní reportáže pak novináři obdrželi prestižní Pulitzerovu cenu.

Robert Trump se snažil dosáhnout zablokování vydání knihy již u soudu v newyorské čtvrti Queens, ten ale minulý týden odmítl jeho žádosti vyhovět s tím, že je to mimo jeho pravomoc.

spania ( 1. července 2020 13:58 )

Nevěřila bych v té knize vůbec ničemu.Je to jen osobní pomsta někoho za něco.

Zobrazit celou diskusi