Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Putin na odložené přehlídce velkolepě slavil porážku nacistů. Zeman cestu do Moskvy zavrhl

Aktualizováno -
24. června 2020
10:39
Autor: ČTK - 
24. června 2020
07:25

Na Rudém náměstí v centru Moskvy ve středu proběhla vojenská přehlídka na počest 75. výročí vítězství nad nacistickým Německem. Ta se původně měla konat v tradičním termínu 9. května, ale pandemie covidu-19 si vynutila její odložení. Český prezident Miloš Zeman, který měl přijet v květnu a pak kalkuloval s přesunem akce na září, 24. června nedorazil.

Dnešní termín vybral prezident Vladimir Putin se zřetelem na historii: před 75 lety se totiž na Rudém náměstí konala přehlídka vítězných sovětských vojsk. Středeční ukázka ruské vojenské síly měla podle komentátorů vyvolat vlastenecké nadšení ruských voličů, kteří zakrátko přistoupí k urnám v celostátním referendu o ústavních změnách.

Pokud budou přijaty, umožní Putinovi, aby se po dokončení nynějšího mandátu v roce 2024 případně znovu ucházel o nejvyšší funkci na dvě šestiletá období. Putin je v čele státu od května 2012; předtím byl od května 2008 čtyři roky premiérem a prezidentskou funkci zastával i v období 2000-2008.

Video  Monumentální vojenská přehlídka v Moskvě! Putin slavil 75. let vítězství nad Hitlerem  - Reuters
Video se připravuje ...

Cestě Zemana zabránila pandemie

Účast na květnové přehlídce původně přislíbil i český prezident Miloš Zeman, v novém termínu se ale defilé nezúčastnil. Důvodem jsou podle jeho mluvčího opatření v souvislosti s pandemií. Prezidenta v Moskvě zastoupil český velvyslanec Vítězslav Pivoňka. Podobně Spojené státy podle tisku zastupil americký velvyslanec.

Ze zahraničí na přehlídku v Moskvě přijeli ruští spojenci z postsovětských republik, i to ale ne všech. Do Ruska ale dorazil srbský prezident Vučić a srbský zástupce ve vedení Bosny.

Původně se přehlídky měli zúčastnit i nejvyšší představitelé Činy, Německa nebo Francie, ale ti nakonec svou účast zrušili. Z Evropy tak do Moskvy dorazili jenom reprezentati států mimo EU, napřiklad prezident Moldavska Dodon nebo běloruský diktátor Lukašenko.

Putin v projevu na přehlídce připomněl miliony obětí ze všech národů Sovětského svazu na válečné frontě i v zázemí. Řekl, že sovětská vojska nesla hlavní tíži boje proti nacistickému Německu a statisíce sovětských vojáků zaplatily svým životem za osvobození Evropy a ukončení holokaustu. Tuto pravdu o válce musí Rusko podle šéfa Kremlu nadále hájit a předávat potomkům. Nikdy také nezapomene na příspěvek svých spojenců. Zdůraznil, že jen společně lze mír uchránit před novými hrozbami.

Koronavirová nákaza v Rusku podle úřadů postihla skoro 600 000 lidí a vyžádala si více než 8300 obětí. Denně přibývají tisíce nových případů. Nejhůře z ruských regionů je postižena Moskva. Přehlídka má podle analytiků symbolicky Rusům předvést, že epidemie je překonána a že se tedy referendum může konat.

.tg.bb ( 24. června 2020 11:44 )

Zemák se pochopitelně bojí, že by chytil koronu. Neměl se chvástat, že tam pojede.

Ing.Makoň Jiří ( 24. června 2020 10:34 )

Zeman cestu do Moskvy zavrhl,takže je špatnej. A kdyby jel, tak taky. Chudák si nevybere

Zobrazit celou diskusi