O obrovském štěstí může mluvit místostarosta Prahy 6 Jaromír Vaculík. Účastnil se výjezdního zasedání v rekreačním středisku ve Staré Živohošti u Slapské přehrady, které sousedí s vodními záchranáři. Právě ti svedli boj o jeho život, když po skončení jednání v pondělí podle informací mluvčí středočeské záchranné služby ve 22.37 v sedě u stolu zkolaboval.

„Během minuty jsme byli na místě zásahu. Identifikovali jsme, že jde o náhlou zástavu oběhu,” uvedl tiskový mluvčí Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Praha 6 Daniel Vičan, který se svými kolegy okamžitě začal místopředsedu Prahy 6 Vaculíka oživovat. 

„Zahájili jsme nepřímou srdčení masáž, umělé dýchání a resuscitovali pomocí defibrilátoru. Poskytli jsme sedm výbojů. Resuscitace trvala 25 minut, ve 30. minutě pacient došel do stavu vědomí,” doplnil Vičan. Jaromíra Vaculíka si od nich převzali středočeští záchranáři. „Byly mu podány nezbytné léky a transportovali jsme ho IKEMu,“ řekla pro Blesk.cz tisková mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Neměli tam být!

Dalším štěstím pro místostarostu Vaculíka také bylo, že vodní záchranáři v osudný okamžik na Slapech vůbec byli. Běžně v tuto dobu na přehradě ještě neslouží. „Letos poprvé jsme tu o 15 dní dříve. Předpokládali jsme, že kvůli koronaviru více lidí zůstane v České republice a že návštěvníků Slap, kteří budou potřebovat naši pomoc, bude víc,” dodal Vičan.

Radnice mlčí

U záchranné akce měl být jak starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09), tak statutární místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). Ten potvrdil, že k události došlo. Přesto, že Blesk.cz ví hned z několika zdrojů, že na výjezdním zasedání zkolaboval právě místostarosta Jaromír Vaculík, Stárek tuto informaci oficiálně nepotrvdil. „Nerad bych se vyjdařoval ke konkrétní osobě s ohledem na rodinu,” řekl.

Fotogalerie
3 fotografie