Program sedmnáctého ročníku, který se bude konat od 18. do 25. srpna v Letenských sadech i tak nabídne řadu představení od českých i zahraničních umělců. Původně se počítalo se čtyřmi zahraničními soubory, nakonec přijedou jen dva.

Program zahájí „vzdušné představení“ souboru Voalá ze Španělska. Jedná se muzikál Voalá Station, ve kterém se herci doslova vznášejí ve vzduchu.Je to s živou hudbou zpěvem, a myslím si, že to bude velká zážitek,“ láká diváky Jiří Turek.

Druhý zahraniční host je ansámbl Galapiat Cirque z Francie a přiveze představení nazvané Osel a Mrkev. Jedná se v podstatě o sólové představení, ve kterém hlavní postava skrze sérii různých čísel vypráví tragický příběh cirkusového umělce.

Film o provazochodkyni

Kromě cirkusových představení nabídne festival i promítání dokumentu, který se ohlíží za loňských „husarským kouskem“ provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga, která na přešla bez jištění přes Vltavu po 350 metrů dlouhém laně v výšce více než třiceti metrů.

Původně se zamýšlelo natočit jen pětiminutový film ze zákulisí celé akce „Když jsme zjistili, že jejím učitelem byl československý rodák, tak jsme se rozhodli, že by stálo za to se tomu věnovat víc,“ řekla manažerka festivalu Ivana Vrbíková. Natočilo se nakonec 30 hodin materiálu, ze kterého vznikl 50ti minutový film. „Je velmi dojemný a a energie celého projektu se tam otiskla,“ dodala. Film se bude promítat zdarma třetí den festivalu.

Zkoušelo se i online

Na Letné vystoupí samozřejmě i umělci z Česka. Například skupina Losers Cirque Company předvede své představení The Loser(s) se speciálním živým hudebním doprovodem beatboxera EnDrua.

Cirk La Putyka zase připravil nové představení Kaleidoskop, které vznikalo nelehkých podmínkách během v době pandemie nemoci covid-19. „Zkoušelo se hodně zvláštním způsobem, kdy režisér by Helsinkách, umělci byli u nás ve zkušebně a zkoušelo skrze online aplikaci,“ představil nelehké podmínky umělců umělecký šéf souboru Petr Horníček.

Bude se také improvizovat

Spolu s kolegy z Lossrs Company připravili také společné představení, které bude překvapením pro diváky. Jedná se totiž o společnou improvizaci, která bude i určitou oslavou toho, že se po dlouhém odloučení lidé mohou alespoň nějak spolu scházet. Do děje chtějí vtáhnout i diváky.

Festival toho nabídne ještě mnoho, mimo jiné dětský program, velkou žonglérskou show, různé worshopy i příměstský tábor Letní Letňák.

Fotogalerie
31 fotografií