V září 2017 město vystavělo na Staroměstské náměstí žlutočerné betonové bloky jako ochranu proti teroristickým útokům. Umístění zábran souviselo s bezpečnostní situací ve světě a útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem.

Po třech letech nahradilo tyto nevzhledné bloky dvaatřicet žulových kvádrů. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) jsou nové bloky estetičtější a do historického centra se hodí. „Žula je nejčastěji používaný kámen v městské dlažbě, takže dokonale zapadnou. Zároveň stále plní svou bezpečnostní funkci,” vyjádřil se Hlubuček. 

Pochvalně o nových žulových kvádrech hovořil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který by je nicméně z místa raději odstranil úplně. „Pařížská ulice není jedinou ulicí, kterou je možné vjet autem na Staroměstské náměstí,” pravil primátor. „Když nemůžeme z důvodu bezpečnosti nevzhledné citybloky odstranit, jsem rád, že je alespoň můžeme vyměnit za esteticky přijatelné žulové kostky, které vhodně dokreslí celé náměstí,” dodal.

»Je to prasárna«

Z nové varianty ale nejsou nadšeni obyvatelé hlavního města, ani odborníci. Velká diskuse se například strhla na facebooku městské části Praha 1. „Jsem z “úprav“ v ulicích zoufalá, zhyzděná Sedmička, Jednička, ach jo,” píše uživatelka Ludmila Š. na Facebooku. „Je to úplně stejně neestetická a nepraktická prasárna jako před tím,” reaguje rozhořčeně další uživatelka Metteorwa.

Ironicky tleská Vincenc s dalším nelibým komentářem: „Trvalo to jenom necelé tři roky a hnusné je to furt, bravo.” Uživatel Jan M. tvrdí, že se nad novou variantou mělo více přemýšlet. „Hezčí to je. Ale pořád je to odporné. Ty žluté aspoň omlouvalo, že to bylo narychlo udělané řešeni. Po třech letech už se nad tim ale mohlo přemýšlet.”

Výměna betonových citybloků za žulové kvádry proběhla na Staroměstském náměstí 19. června 2020.
Autor: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

Jak již bylo řečeno, přisadili si odborníci: „Je samozřejmě dobře, že jsou citybloky pryč. Hlavním důvodem je to, že cityblok nefunguje jako protiteroristická zábrana. Nezastaví ani osobní automobil a funguje opravdu jen jako provizorní svodidlo. Podobný inventář skutečně neměl na Staroměstském náměstí co dělat. Jejich nahrazení žulovými kvádry je však z našeho pohledu opět jen nouzové a neodpovídající charakteru a významu náměstí,” uveřenil Instut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) na svém facebooku.

Prakticky týž názor zastává architekt a urbanista Petr Kučera, toho času ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad. „Je třeba dojit ke kultivovanému řešení jako v jiných západních metropolích. Avšak chce to čas a přesvědčováni, které je zvláště v českých legislativních podmínkách velmi složité. Hlavni nyní je, že se tím město konečně aktivně zabývá.”

Položené žulové kvádry pochází z Mrákotína a mají rozměry 50 x 50 x 100 centimetrů. Vždy dva bloky jsou k sobě přišroubované, aby splnily nároky na bezpečnost. Lidé na sociální síti kritizovali jejich vzhled ale i celkové provedení a funkčnost.

Fotogalerie
49 fotografií