Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebyla to nehoda, tvrdí expert o zmizelém letu MH370. A přidal jasné důkazy

Autor: Darina Jíchová - 
20. června 2020
16:55

Letos v březnu uběhlo už 6 let od zmizení letu MH370 aerolinek Malaysia Airlines, který se 8. března 2014 vydal na rutinní cestu z Kuala Lumpuru do čínského Pekingu. Do cíle ale letadlo s 239 osobami na palubě nikdy nedoletělo, záhy po vzletu zmizelo z radarů. Do dnešního dne se neví, co se přesně s Boeingem 777 stalo. Oficiální pátrání po letounu i vyšetřování jeho zmizení skončilo před několika lety, případem se ale zabývá nespočet soukromých detektivů a leteckých expertů. Jeden z odborníků připomněl fakt, že letadlo bylo ještě hodinu po zmizení viditelné na speciálních vojenských radarech. „Nemohlo jít o nehodu,“ řekl ke ztracenému letu MH370 americký novinář Jeff Wise. Novinky k záhadě malajsijského letadla přinesl list Daily Express.

Novináře a leteckého experta Wisea, který je sám držitelem pilotního průkazu, záhada letu MH370 vždycky lákala. Věnoval jí několik článků, až své myšlenky shrnul do knihy, která vyšla v loňském roce. Na jejích stránkách Wise připomíná známé i některé neznámé údaje o malajsijském letadle.

Let MH370 odletěl z kualalumpurského letiště 8. března 2014 v 00:41 tamního času, v 1:19 proběhl poslední kontakt mezi pilotem a letovým dispečerem, který ho instruoval, aby se spojil s jeho vietnamským kolegou. O tři minuty později přestal reagovat radarový odpovídač letadla. V 1:30 se strojem navázal spojení kapitán jiného letadla, v radiu slyšel ale jen huhlání a praskání statické elektřiny.

Expert: Tohle mění vše!

Boeing 777 zmizel z radarů ve vietnamském vzdušném prostoru. Následně letadlo zachytily už jen vojenské radary, naposledy pak v 2:40 nad Malackým průlivem. Wise navíc dodal, že v té době „překvapivě“ znovu fungoval radarový odpovídač letadla, expert se shoduje s oficiální teorií, že se letoun prudce odklonil od své trasy. Podle Wisea to původně vypadalo, že Boeing míří zpátky k Malajskému poloostrovu, pak ale přišla další velká změna dráhy a stroj se vydal směrem k Malackému průlivu a Andamanským ostrovům.

Nad Indickým oceánem zmizel let MH370 i z vojenských radarů, radarový odpovídač ale znovu naskočil a hlásil aktivitu. „Tento fakt naprosto mění všechny teorie, náhlé zmizení nevypadá tak úplně jako nehoda,“ uvedl Wise. „Podle záznamů, do kterých jsem měl možnost nahlédnout, letadlo nekroužilo ani nekřižovalo oblohu, jak by vypadaly manévry na nouzové přistání,“ poukázal Wise, který je sám zkušený pilot.

Zmizení letu MH370 je největší záhadou v letecké historii. Na snímku shrnutí oficiálního vyšetřování. Zmizení letu MH370 je největší záhadou v letecké historii. Na snímku shrnutí oficiálního vyšetřování. | Reuters

Letadlo letělo z bodu do bodu

„Let MH370 ani nesledoval pevnou a jednotnou trasu, jak by tomu bylo na autopilotu. Což narušuje jednu z hlavních hypotéz, že pilot a kopilot byli neschopni řízení, ať už kvůli podtlaku v kokpitu, nebo například kvůli kouři, pokud by letadlo hořelo,“ zanalyzoval Wise. „Stroj letěl z bodu do bodu, přes dost ostré otáčky, to napovídá tomu, že za kniplem musel sedět někdo, kdo dobře rozumí tomu, jak řídit a navigovat velké komerční letadlo,“ zhodnotil novinář.

Wise se rovněž domnívá, že ten, kdo pilotoval letadlo, si byl vědom vojenských radarů a armádních letových dispečerů. „První hodinu po zmizení letěl stroj na hranici letové informační oblasti (FIR) Thajska a Malajsie, to je vychytralá strategie,“ vysvětlil Wise, že letoví dispečeři z obou zemí se domnívali, že s letadlem je v kontaktu jejich kolega, když je pilot nekontaktoval.

Stroj šikovně obelstil vojenské dispečery

„Známá a chytrá metoda,“ potvrdil Wiseovu myšlenku navigátor Britského královského letectva Steve Pierson. „U civilního letectva by se dispečeři navzájem kontaktovali, aby se ujistili, že jeden z nich má stroj pod kontrolou, vojenští dispečeři, o kterých tady mluvíte, tohle nedělají. Ti si jednoduše pomyslí: O to se starají na druhé straně, to není můj problém,“ objasnil Pierson.

Wise k záznamům letu MH370 podotkl, že ten, kdo pilotoval, letadlo „vedl dost agresivně“, novinář se osobně kloní k hypotéze, že se letadla zmocnili jeden nebo více únosců, kteří byli obeznámeni nejen s manuálem Boeingu 777, ale také s praktikami civilního a vojenského řízení letového provozu.

Zmizení letu MH370 je největší záhadou v letecké historii. Zmizení letu MH370 je největší záhadou v letecké historii. | Reuters

Pilot měl ve sklepě simulátor

Během oficiálního vyšetřování se pracovalo s myšlenkou, že za zmizením letu může být pilot Zaharie Ahmad Šáh nebo kopilot Fariq Abdul Hamíd, jedna z oblíbených hypotéz konspirátorů mluví o tom, že Šáh spáchal sebevraždu a s letadlem záměrně havaroval. Zabil sebe i zbylých 238 lidí na palubě. Šáh měl podle několika výpovědí psychické problémy a jeho manželství procházelo krizí. Vyšetřovatelé navíc u něj ve sklepě našli letecký simulátor, na kterém létal trasu podobnou té, na kterou se let MH370 odklonil.

Ani Hamíd podle všeho neměl „úplně čistý rejstřík“, v minulosti několikrát porušil pravidla a do kokpitu si „pozval hosty“. Podle psychiatričky Sally Leivesleyové žádný z mužů nevykazoval znaky, že by se připravoval na sebevraždu. Bohužel mezi několika troskami letadla, které byly objeveny, chybí černé skříňky, které by odhalily všechny letové údaje i to, co se dělo v kokpitu. Zmizení letu MH370 tak zůstává největší záhadou v dějinách letectví.

Konspirační teorie

Vyšetřování bylo dočasně ukončeno v lednu 2017, malajsijské úřady jsou připraveny případ znovu otevřít, pokud dostanou nějaké nové, zlomové a podložené důkazy.

Záhada je oblíbeným tématem konspirátorů, kteří kromě verzí, že pilot/kopilot spáchal sebevraždu nebo že letadlo někdo unesl, pracují s hypotézou, že ho mohl nechat sestřelit ruský prezident Vladimir Putin nebo severokorejský diktátor Kim Čong-un, oblíbená je i verze, že Boeing 777 omylem zasáhla malajsijská armáda. Možnost toho, že šlo o technickou závadu, konspirátoři nepřipouštějí. Různé bizarní teorie živí i fakt, že ještě den po zmizení letadla vyzváněly telefony některých pasažérů.

hruska1 ( 20. června 2020 23:30 )

Tak nic starej. Piloti ztratili v mlze orientaci a roztříštili se s letadlem o svah hory Lysé ! 🤣

Zobrazit celou diskusi