Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Neomalený“ Babiš lákající Slováky: Premiér točil na zakázku, od experta to schytal za „hrubost“

Autor: Sabina Dračková - 
20. června 2020
06:20

Potřebujeme vaše eura, říká premiér Andrej Babiš (ANO) na videu Slovákům a zve je tak lámanou slovenštinou na návštěvu Česka. Na vlastních sociálních sítích se s touto pozvánkou, za kterou teď schytává kritiku, nepochlubil. Ven ji pustila agentura CzechTourism. A na českém internetu se video stalo hitem. Místo turistů tak Babiš přilákal opět hlavně pozornost.

„Zdravím všetkých Slovákov. Neviem, či ma sledujete, v neďelu večer vždycky hovorím k českému národu a oslovujem ich ‚čau lidi‘. Takže hovorím ‚čau Slováci‘,“ začal premiér, který se netají tím, že má problémy s češtinou.

Nyní se však pokusil o slovenštinu a jak to dopadlo, už viděly tisíce lidí. Snímek budí pozornost, a to se ani neobjevil na oficiálních sítích premiéra. Dá se totiž říct, že byl určený spíš pro zahraniční „trh“.

Video s Babišem se objevilo na youtubových stránkách Visit Czech Republic, tedy v překladu Navštivte Česko. Účet spravuje agentura CzechTourism. Tady ji však vidělo pouhých 10 tisíc lidí. Snímku si ale všimli uživatelé Twitteru a začali ho sdílet. Tak se dostalo k předsedovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Když ho sdílel i on, video se dostalo na 140 tisíc přehrání.

To zřejmě nečekal ani Babiš, ani agentura, která má obvykle u svých videí sotva pár tisíc zhlédnutí - a to ať už jde o videa zamířená do Ruska,  do Číny nebo dalších různých států.

Expert sepsul premiéra za hrubost

Video plánované jako svérázná pozvánka premiéra začalo žít vlastním životem. Lidé se pohoršují a posmívají zároveň zejména kvůli Babišově projevu. „Slovensky zapomněl a česky se nenaučil,“ stručně okomentoval jeden z diváků. Babiš se totiž ve videu snaží napodobit svůj rodný jazyk.

„Když necháme bokem jazyk, který je ještě méně podobný češtině nebo slovenštině než obvykle, tak zejména obsah je nešťastný,“ nastínil mediální expert a politolog Miloš Gregor. Podle jeho slov na něj video působí „dosti neomaleným dojmem“.

Lidé se podivovali i nad celkovým smyslem videa. Premiér v něm totiž Slovákům vzkazuje, že by měli přijet, protože česká ekonomika „potřebuje jejich eura a DPH“. Což může působit jako poněkud zvláštní pozvánka.

„Premiér ve videu přímočaře až hrubě redukuje vztah mezi Čechy a Slováky na pouhý ekonomický zisk,“ hodnotí Gregor z Masarykovy univerzity a dodává: „Videem neříká nic jiného, než ‚přijeďte k nám, chceme vaše peníze‘. I to se však dá říci i elegantnějším způsobem.“

Ostatně podobnou nelibost dal najevo i zmíněný Kalousek. Ten k videu napsal: „Čau Slováci. Za mnou vidíte fantastický ‚zámok‘, který jsme my, komunisti, ukradli Liechtensteinům. A když přijedete, tak okradneme i Vás.“

Falešné video? Jen Babišův styl

Některým se zřejmě dokonce nechtělo ani věřit, že jde o vystoupení českého premiéra. „Teda zírám. Ta deep fake videa jsou čím dál propracovanější. Třeba tohle vypadá úplně jako opravdový Babiš,“ napsal jeden z diváků, který na video narazil na Twitteru.

Myslel si, že video je dalším z podvodů, které se už ve světě několikrát objevily. S drobnými chybami k nerozeznání jsou na nich počítačem vytvoření Barack Obama, Vladimir Putin a další státníci. Mediální analytik Miloš Gregor, který se zaměřuje právě na téma dezinformací, má ale jiný názor.

„Video na mne jako deepfakes nepůsobí,“ říká jasně a dodává argumenty: „Jednak po internetu koluje již několik dní, takže kdyby se od něj Andrej Babiš chtěl distancovat, měl k tomu dost času.“

Další indícií je to, že video vzniklo na zámku v Lednici, kde byl premiér na jednání států V4. „Pochází z doby a místa, kde se Babiš skutečně pohyboval, úpravě nenasvědčují ani ‚chyby‘, které u deepfake videí bývají stále ještě docela běžné,“ dodává Gregor.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Pak je tu obsahová stránka – ve videu Babiš neříká nic, co by neodpovídalo jeho stylu nebo bylo v rozporu s tím, co říkává běžně,“ upozorňuje také politolog. Pravost videa serveru iDnes potvrdila i agentura Czech Tourism. Podtrženo sečteno: I když je vyjadřování více „od rány“, je to se skleničkou vína v ruce stále „starý známý“ Andrej Babiš (ANO).

Agentura také přiznala, že si u premiéra video „objednala“. „Přišlo  nám vhodné, aby to byl právě on, kdo po otevření hranic pozve formou video pozvánky návštěvníky ze Slovenska k nám do Česka,“ sdělil iDnesu ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. Pozvánku jim dodal Úřad vlády. Herget také podotkl, že ji poskytl kompletně zpracovanou a k využití zdarma. Hnutí ANO, které Blesk Zprávy oslovily s dotazy na video, ani po urgencích neodpovědělo.

e.lesanova ( 20. června 2020 15:05 )

"Expert a politolog" se vyjádřil?? Fakt už na Babiše nemáte silnější munici ???

gejzovic ( 20. června 2020 12:58 )

Mam takovy dojem ze tomu rozkladu pomahas nejvic ale jestli se tomu da ric ze neco delas, kecalisto

BoziMilda ( 20. června 2020 12:27 )

Naše zemědělce ? Myslíte Babiše a Tomana, největší příjemce dotací u nás ?

BoziMilda ( 20. června 2020 12:01 )

Co dělá výborně ? Stát je v rozkladu, nic nefunguje, dálnice se nestaví, je nedostatek lékařů, v lesích kalamita, policie místo zlodějů chytá řidiče, soudy rozhodují, jak se zrovna vyspí, inkluzi nezastavil, žije se tu čím dál hůř, jenom pořád tahat z lidí peníze, to je samá revize na kdeco, poplatky pomalu i za dejchání.

adeso ( 20. června 2020 11:55 )

děláš z lidí hlupáky? Proč? Protože nekope jen za hraboše?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa