Przemyslaw (28) je pendler, který koncem března dorazil do práce přes Olši do polského Těšína, zpět ale toho dne už nesměl projet. „Hranice mezi ČR a Polskem byly uzavřeny. Já zůstala doma a on se tam musel najednou protloukat sám,“ říká Anna.

Její manžel našel azyl u známého, ale lidé na polské straně stejně nesměli za nikým k hranici.

Společná dovolená se nekoná

Anna se za manželem nedostala ani na základě negativního testu na covid-19. „Ještěže dnes máme mobily s kamerou a mohli jsme se vidět online,“ říká žena.

Poté, co nařízení na hranicích povolila, mohli se konečně krátce obejmout. „Pravidelně mu nosím tašku s oblečením a jídlo, miluje hlavně svíčkovou,“ usmála se Anna, ale vzápětí posmutní: „Zrovna teď máme dovolenou, kterou jsme měli trávit spolu…“

Zavřené hranice? Nechápeme to!

Město Těšín, rozdělené mezi dva státy řekou Olše, se stále vnímá jednotně. Lidé na obou stranách hranice přišli například na akci Tichý protest, což bylo setkání a zároveň protest proti zavřeným hranicím. Lidé v nich nevidí smysl.

„Třeba Polák, který bydlí v polském Těšíně, jede do své práce až do Varšavy nebo někam k moři, ale příhraniční pendleři nemůžou překročit hranici kvůli pár kilometrům,“ uvádí Anna.

Kdy se konečně oba manželé zase shledají a budou konečně spolu, záleží na vývoji epidemiologické situace v Polsku. Jih území, sousedící s Českem, je totiž stále silně zasažen koronavirem.

Fotogalerie
4 fotografie