Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Metnar poslal na pietu za parašutisty mladou náměstkyni. Kdo je Kateřina Blažková?

Autor: sab - 
19. června 2020
15:55

Představitelé státu ve čtvrtek uctívali památku československých parašutistů a vojáků exilové armády Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří jsou za svůj atentát na tyranského protektora Heydricha považováni za české hrdiny. V kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kde výsadkáři zahynuli, ale po boku náčelníka generálního štábu chyběl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Místo sebe poslal mladou dámu, která je šéfkou v jeho resortu a od začátku své kariéry jeho pravou rukou. Na sociálních sítích ho za to ale nepochválili. Spíš naopak.

„Ministr obrany Lubomír Metnar poslal do krypty náměstkyni. Předpokládám, že byl unesen marťany, je v nucené karanténě, nebo zemřel. Jiný důvod mě v případě připomenutí zrovna dnešního výročí fakt nenapadá,“ rozpoutal debatu na sociálních sítích starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Sdílel totiž fotografii z webu ministerstva obrany, která ukazuje momenty z pietního aktu v pražské Resslově ulici u chrámu svatých Cyrila a Metoděje. Významní představitelé státu si tam připomínali hrdinství československých parašutistů. Ti právě zde před 78 lety bojovali proti nacistické přesile, protože národ zbavili diktátora. 

Dorazil Vystrčil i Schillerová

„Nikdy. My jsme Češi. Nikdy se nevzdáme,“ reagovali výsadkáři na výzvy gestapa, aby se vzdali. Po osmihodinovém boji s Němci vojáci zemřeli. Říšský protektor Reinhard Heydrich vedl popravy a nechal zastřelit i dva přední představitele československé armády a odboje. 

Ukázalo se, že tento kontext je v současnosti pro mnohé důvodem, aby právě ministr obrany, a tedy potažmo šéf armády, na takové pietní akci nechyběl. „Každý rok je tak pět akcí, na kterých se ministr obrany prostě musí ukázat, a tohle je jedna z nich. Úplně zbytečně si naběhl,“ komentoval Metnarovu nepřítomnost mediální expert Ondřej Fér.

Události se zúčastnili významní představitelé státu v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem. Nechyběl britský velvyslanec Nick Archer či slovenský velvyslanec Peter Weiss.

Památku Gabčíka, Kubiše a dalších přišla uctít i ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). „Toto jsou okamžiky, kdy si člověk uvědomí, co všechno jsme si prožili, čím jsme si prošli a jak silný národ stále jsme,“ komentovala pak se srdíčkem.

Schillerové uvědomění s ní však v kryptě nesdílel její vládní kolega Lubomír Metnar. Toho totiž nahradila veřejnosti spíše neznámá mladá náměstkyně.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Šéf obrany uctíval na internetu

Metnar nejprve na twitter umístil fotografii od svého resortu s komentářem: „Hrdinný poslední boj československých parašutistů v kryptě chrámu sv. Cyrila a Metoděje je navždy zapsán do naší vojenské historie. Dnes od něj uplynulo 78 let.“

Hned hodinu po tom, co se začaly množit negativní reakce na jeho nepřítomnost, začal sdělovat, jaký měl dnes program. „Na videokonferenci jsme dnes s aliančními kolegy také schválili operační plán pro případnou druhou vlnu pandemie covid-19,“ sdělil Metnar.

Důvod nepřítomnosti pak Blesk Zprávám konkretizoval mluvčí Metnarova resortu Jan Pejšek: „Důvodem včerejší neúčasti bylo jednání ministrů obrany zemí NATO.“

Metnar ještě k večeru na sociální síť doplnil, co dělal po zbytek dne: „Letošní 75. výročí konce 2. sv. války jsme museli slavit komorně. Proto mám velkou radost, že jsem se po delší době viděl s generálem Bočkem a dalšími veterány, kterým jsem mohl osobně předat Čestný pamětní odznak právě k 75. výročí!“

Blažková je roky Metnarovou pravou rukou

Pozornost však vzbudila i ministrova zástupkyně. V kryptě kostela položila květiny náměstkyně sekce správy a řízení organizací Kateřina Blažková. „Zastoupila ho náměstkyně, která má v kompetenci mj. péči o válečné veterány,“ zdůvodnil Pejšek.

Blažková není ve vládních institucích žádným nováčkem. Kariéru začínala v srpnu 2013 v kanceláři 1. náměstka ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost. Tím byl v té době čerstvě právě současný ministr obrany Lubomír Metnar. Blažková v té době zaměstnání musela skloubit se studiem policejní akademie. Blažková je tak velmi mladou úřednicí na tak vysokém postu, loni oslavila osmadvacáté narozeniny.

Když pak vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) vybral Metnara jako budoucího ministra vnitra, povýšila s ním i Blažková. Od prosince 2017 byla pověřena řízením kanceláře ministra vnitra. V červnu 2018 Metnar změnil resort - začal šéfovat obraně. A s sebou si zřejmě vzal i kolegyni Kateřinu Blažkovou. Ta má teď na starost také Armádní sportovní centrum Dukla, Vojenský historický ústav a Vojenský lesní úřad.

Pozornost v odborných kruzích Blažková vzbudila ještě předtím, než do své současné funkce nastoupila. Některým se totiž nezdálo, že v armádním odvětví ne úplně zkušená úřednice by měla šéfovat společnostem, u kterých se očekává intenzivní zapojení do strategických zakázek.

„Má moji naprostou důvěru, o které mě přesvědčuje její vzdělání, bezpečnostní prověrka na stupeň ,Tajné' a profesionální přístup k práci,“ popsal důvody, proč si ji tenkrát vybral přímo Metnar.

Video  Pieta na Vítkově: Zeman měl doprovod v modrém obleku a hnědých botách.  - abl
Video se připravuje ...

Kvazimoda ( 19. června 2020 17:24 )

Nejspíš to vypadá jako Monika Lewinské a Bill Clinton....

weberon ( 19. června 2020 16:37 )

hora lysá - hlava prázdná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa