Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvořákova „hra“ o milionové odměny. Noví radní chtějí „šťourat“, šéfovi ČT dali podmínku

Autor: Sabina Dračková - 
22. června 2020
06:00

Plat skoro čtvrt milionu měsíčně pobírá za svoji funkci hlavní muž České televize Petr Dvořák. V minulých letech si vysloužil i vysoké odměny. Radní mu „přiklepli“ nejvíc, co mohli. Tedy 2,42 milionu. Letos má rada 6 nováčků a někteří z nich už dali najevo, že se chtějí „šťourat“ v rozpočtu. Ten musí být vyrovnaný, pokud chce Dvořák odměny dostat. Podle některých existují pochybnosti, že vyrovnaný není a Dvořák čerpá peníze, co na Kavčích horách zůstaly po jeho předchůdci.

Petr Dvořák může dostat jednorázovou odměnu za každý rok, kdy veřejnoprávní stanici vede. Jeho měsíční plat je 242 tisíc korun a má ho tak stanovený už od roku 2017. Maximální možnou odměnu může dostat ve výši desetinásobku měsíčního platu. Maximální možnou odměnu dostal Dvořák za rok 2017 a také za rok 2016, kdy byl ale bonus vzhledem k nižšímu měsíčnímu platu 2,3 milionu korun. I letos, tedy za rok 2019, by Dvořák mohl dostat odměnu ve výši téměř dva a půl milionu korun. Musí ji ale schválit Rada České televize.

Pro by však musela zvednout ruku víc než polovina členů Rady ČT. V minulosti už byl proti třeba bývalý radní Michael Hauser. Ten dokonce navrhoval Dvořákovi dát odměnu jen poloviční. S tím však další členové nesouhlasili.

V Radě ČT se ale posledním výběrem poslanců změnilo obsazení. Dříve radní generálního ředitele nijak zvlášť veřejně nekritizovali. Někteří nováčci v Radě se už ale proti současnému šéfovi Dvořákovi více či méně ohradili.

Čekají se „velmi nepříjemné otázky“

Že je Rada jako kontrolní orgán na vedení televize málo přísná a nedůsledná, kritizoval už před svým zvolením někdejší šéf zpravodajství Roman Bradáč. „Cílem té Rady je vědět, co se v té instituci děje, a pokládat managementu velmi nepříjemné otázky a velmi důsledně vyžadovat konkrétní odpovědi,“ řekl Bradáč pro Blesk Zprávy.

A Bradáč už se vyjádřil i k odměnám pro Dvořáka. To hned na půdě Poslanecké sněmovny. Aleš Juchelka, dnes poslanec ANO, dříve na ČT např. moderátor hudebního pořadu Medúza, kde působil i s Richardem Krajčem, se zajímal o to, jak to, že rozpočet České televize vždycky skončí jako vyrovnaný. 

Bradáč mu odpověděl, že je to dáno tím, jak se čerpá finanční rezerva z minulých let, kterou v televizi zanechal její exšéf Jiří Janeček. Rozpočet tedy podle něj není vyrovnaný, za což by si prý současný ředitel Dvořák nezasloužil tak vysoké prémie, jaké dostává. Bývalý novinář také mluvil o tom, že Rada podle něj České televizi málo „šlape na paty“ a je s ní příliš „na jedné lodi“. Teď ho čeká druhé jednání jako člena této instituce.

Video  Luboš Xaver Veselý na pohřbu Gotta: Známý moderátor se na Žofín nedostal! 
Video se připravuje ...

Xaverovi vadí smlouvy i nejasné platy

Společně s ním podruhé do křesla radního na jednání usedne i moderátor Lubomír Veselý známý pod přezdívkou Xaver. Ten se nechal slyšet, že se mu zdají podezřelé některé smlouvy ČT. A vadí mu, že nejsou zveřejněné platy moderátorů. „Občané koncesionáři si nezaslouží, aby ředitel takto důležité instituce řekl, že ještě nejsou lidé zralí na to, aby znali platy lidí v České televizi,“ řekl Aktuálně.cz.

V minulosti také on důrazně kritizoval výši odměn pro Dvořáka. Ve středu bude o finančním bonusu pro ředitele rozhodovat se svými kolegy on sám. Nad tím, k jakým názorům se bude přiklánět, podle svých slov Veselý přemýšlel už na prvním jednání.

„Nějak jsem si to vyhodnotil, že pan Bradáč radní, paní radní Lipovská a pan radní Kysilka, že jsou skvělými ekonomy a ty otázky, které tam mířily na finančního ředitele, jsou přesně ty věci, o kterých by se radní měli bavit,“ řekl Xaver a dodal, že těmto lidem bude krýt záda a pomáhat, aby se domohli informací. na které se ptají.

Právě i další nový radní Pavel Kysilka, který je někdejší viceguvernér Státní banky československé a později České národní banky, mluvil o tom, že financování není tak úplně vyrovnané, jak se prezentuje.

Podklady k financování ČT už radní k dispozici mají. „Některé věci mi tam nejsou jasné, budu se ptát pana Kysilky, paní Lipovské, třeba i pana Matochy nebo pana Bradáče, jak je to s tím vyrovnaným nebo nevyrovnaným rozpočtem,“ řekl Lubomír Xaver Veselý.

Lipovská s „notičkami“ z Hradu?

V posledních dnech se také zejména na sociálních sítích, ale také v některých médiích mluví o tom, že radní Hana Lipovská, která mimo jiné dříve spolupracovala s Václavem Klausem, se radí s Pražským hradem a lidmi kolem prezidenta Miloše Zemana.

Konkrétně se objevily spekulace, že si v úterý „jela pro notičky na Hrad“, když ji politolog a analytik České televize Kamil Švec vyfotil v prezidentské limuzíně se Zemanovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem. 

Lipovská poté uznala, že jízda v autě z vozového parku Kanceláře prezidenta republiky byla hrubou chybou. „Využila jsem totiž služeb automobilu organizace placené daňovými poplatníky ze státního rozpočtu. Ta chyba mě mrzí o to více, že jsem si jako členka Rady České televize měla uvědomit střet zájmů, do kterého jsem se v ten moment dostala, a do automobilu, který je financován ze státního rozpočtu, nikoli soukromý, vůbec nenastoupit,“ napsala si Lipovská na facebook a omluvila se s tím, že řeší, jak cestu uhradit.

Ovčáček pak reagoval, že Lipovská chtěla jemu a prezidentu Miloši Zemanovi předat svou novou knihu. „Vzhledem k tomu, že jsem právě v ten čas plánovaně odjížděl z kanceláře, nabídl jsem, že mi může publikaci předat po cestě vozem. Při této příležitosti jsem předal paní Lipovské dárek - papírový skládací Mariánský sloup,“ sdělil Aktuálně.cz.

Kalousek chtěl kvůli Lipovské pryč z církve

Za čím si ale Lipovská stojí, je její setkání s mluvčím prezidenta Miloše Zemana. „Jsem přesvědčená, že ve svobodné, demokratické společnosti se může člověk setkávat s kýmkoli. A v tom budu pokračovat,“ uvedla Lipovská, kterou do Rady ČT nominovala Česká biskupská konference. Její zvolení prosazoval i kardinál Dominik Duka blízký pražskému Hradu.

To se nelíbilo třeba šéfovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. „Otče kardinále, Vámi nominovaná osoba se vyjádřila, že nerozumí smyslu veřejnoprávních médií. Ideální kvalifikace pro radní ČT. Díky Vám jsem byl desítky let hrdý na to, že jsem katolík. Kvůli Vám dnes přemýšlím o tom, že z katolické církve vystoupím,“ vzkázal Dukovi.

Kontroverze budí také to, že radní Hana Lipovská spolupracuje a radí se s Janou Bobošíkovou. Ta totiž hrála významnou roli při krizi v České televizi na přelomu let 2000 a 2001, kdy jako manažerka tvrdě čelila vzbouřeným redaktorům, ovládala oficiální část vysílání a rozdávala padáky.

Video  Kalousek se na Národní letos dočkal i pusy.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Radní Šarapatka: Noví ať nehlasují

Jako „mazák v Radě“ by se dal označit Zdeněk Šarapatka. Sedí v ní od roku 2015. Některým politikům však není po chuti, odvolat ho nedávno chtěla třeba poslankyně z Babišova hnutí ANO Barbora Kořanová. Šarapatka také často kritizuje prezidenta Miloše Zemana.

Radní Šarapatka však jen pár dnů před schvalováním Dvořákových odměn řekl v DVTV, že by noví členové Rady hlasovat pro nebo proti odměnám vůbec neměli: „Nezažili poměry v té Radě, ale hlavně nemají zažitou ani z osobní zkušenosti například práci generálního ředitele Petra Dvořáka, tak si myslím, že za standardních okolností by se běžný člověk zdržel takového jednání.“

„Absolvovali jsme takové pracovní jednání,“ procedil mezi zuby Šarapatka. Tím naznačil, že o podobných tématech se mezi radními mluví ještě před oficiálním zasedáním.

Noví radní podle Šarapatky znají Dvořákovu práci pouze jako koncesionáři a diváci. „To je podle mého názoru v tuto chvíli málo na udělení odměn, ale už teď jsem si jistý, že ti lidé budou velmi aktivní v tom hlasování,“ dodal.

Dvořákova složitá hra s čísly

Vyrovnaný rozpočet je hlavním předpokladem pro schválení Dvořákovy odměny. Z koncesionářských poplatků ČT získá okolo 6 miliard korun. Náklady se ale předpokládají vyšší a generální ředitel by měl hospodařit tak, aby rozpočet končil nulou.

Radní také přihlížejí při schvalování odměn k tomu, jak transparentně to dělá. Jde totiž o poměrně složitou hru s odpisy a investicemi. Radní Kysilka mluvil o „ne tak úplně vyrovnaném“ rozpočtu. Dvořák v minulých letech, jak zaznívá od některých ekonomů, nepoměr dorovnával z rezervy po svém předchůdci Jiřím Janečkovi. To však oficiálně neuvádí, a i proto odměny zjednodušeně řečeno dostává.

Rozhodovat o výši se bude ale i podle počtu vyřešených stížností na ČT a dodržování kodexu. Záleží také na kvalitě vysílání a programu a manažerských výsledcích. Každoročně velké téma pro vedení veřejnoprávní stanice přijde na přetřes už ve středu 24. června.

Staroduchodce ( 26. června 2020 20:00 )

Soudruch Palcát Dvořák se drží rčení "nejlepší obranou je útok" a to díky podpory politických soudruhů z doby jejich nadvlády (včetně Komunistické strany lidové a Komunistické strany socialistické) a podpory soudruhů odborářů z ČT. ČT- státní majetek v socialistické soukromé péči vybrané skupiny zlodějů.

joz447 ( 22. června 2020 11:20 )

Mám takový dojem že opilec Mirda Kalousek už verbuje Rezavého Mináře a jeho hloupé Pražské poskoky na další divadlo na náměstí aby mohli chránit demokracii!!!

pieero ( 22. června 2020 11:14 )

Vámi nazývaná lůza platí koncesionářské poplatky, a já se ptám, nemá právo se zajímat, jak se s těmito prostředky hospodaří? Podle vás na to má právo jen slušní, inteligentní, kteří poplácávají nynějšího ředitele po zádech?

joz447 ( 22. června 2020 11:14 )

novakalex- nad tebou není třeba přemýšlet, Tebe Ty vole je třeba co nejdříve zavřít do cvokárny a izolovat i od ostatních bláznů proto že si opravdu velice nebezpečný psychopat

hejhej ( 22. června 2020 10:35 )

Dvořák bere statísicový plat, milionové odměny asi za to, že veřejně mohou redaktoři uvádět nepravdivé informace, štvát proti vládě ve zprávách a hloupých diskuzních pořadech s Moravcem a Jílkovou. Navíc běží podvodně reklama s názvvem " sponzor pořadu", pořady stále se opakující ještě z dob totality.Je vejvyšší čas udělat v ČT pořádek a vyhodit stávajícího ředitele a jeho podržtašky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa