Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zneužívání, bití, teror. Na světě trpí miliarda dětí, šokuje OSN. Ročně jich zemře 40 tisíc

Autor: ČTK - 
20. června 2020
21:24

Zástupci různých organizací, které spadají pod OSN, informovali, že až miliarda dětí může být vystavena psychickému nebo fyzickému násilí. Uvedli to ve čtvrtek v Ženevě.

Miliarda dětí na celém světě je podle OSN vystavena fyzickému, sexuálnímu nebo psychickému násilí. V Ženevě o tom informovali zástupci několika organizací spadajících pod OSN, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) a Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF), podle nichž tak ve velmi problematických podmínkách žije téměř polovina nezletilých obyvatel planety.

„Pro násilí vůči dětem nikdy neexistuje omluva,“ zdůraznil dnes podle agentury DPA šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle šéfky UNICEFU Henrietty Foreové se situace mnoha ohrožených dětí mohla ještě zhoršit v důsledku pandemie koronaviru. Kvůli uzavření škol a zákazům vycházení totiž řada z nich musela zůstat doma s lidmi, kteří je zneužívají.

Organizace spadající pod OSN také informovaly o tom, že sice téměř 90 procent zemí má zákony na ochranu dětí, ale jen zhruba polovina států je systematicky prosazuje. Jen zhruba třetina zemí nabízí dětským obětem násilí podporu ze strany úřadů.

OSN odhaduje, že jen v roce 2017 zemřelo násilnou smrtí na 40 000 dětí.

vaber ( 21. června 2020 08:28 )

přemnožený člověk nemá růžovou budoucnost, těch co trpí bude jen přibývat

krapotkin ( 21. června 2020 08:02 )

Je hezké, že se děti nemají bít, ale u některých spratků je škoda rány, které padne vedle.

Lubomír Babáček ( 20. června 2020 23:39 )

Člověk je jediným životním druhem na planetě, který je predátorem sám k sobě. V živočišné říši nic podobného neexistuje. Myslím, že žádný Bůh neexistuje, protože by jistě nikdy nevytvořil něco tak zvráceného, jako je lidská bytost.

Zobrazit celou diskusi