Vypsání konkurzu ministr kultury Lubomír Zaorálek oznámil přesně rok poté, co jeho předchůdce Antonín Staněk (oba ČSSD) odvolal tehdejšího ředitele galerie Jiřího Fajta. Spolu s ním zbavil funkce i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba dva šéfy Staněk odvolal s odkazem na hospodářská pochybení. Staněk před rokem vedením NGP dočasně pověřil ekonoma Ivana Morávka a vypsal výběrová řízení na nové ředitele obou institucí. Zaorálek je po svém nástupu na ministerstvo zrušil. V případě NGP odvolal Morávka a řízením galerie pověřil Anne-Marii Nedomu, manželku ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy.

„Nedovedl jsem si představit, že bych se ještě někdy ucházel o pozici generálního ředitele Národní galerie Praha, z níž jsem byl loni o Velikonocích tehdejším ministrem kultury odvolán na základě vykonstruovaných obvinění. Od té doby se ale některé věci změnily,“ uvedl ve středu Fajt. Policie odložila obě trestní oznámení a Česká republika se Fajtovi za odvolání z funkce ředitele NGP omluvila.

„Za normálních okolností by bezesporu bylo spravedlivé, abychom začali jednat o rekonstrukci původního stavu, v situaci již běžícího mezinárodního konkurzu by to však bylo složité,“ domnívá se Fajt. Podle něj se za uplynulý rok změnily některé věci, které budou pozitivně ovlivňovat chod NGP - tím je třeba vznik Garanční rady NGP jako poradního orgánu působícího mezi ministerstvem a NGP.

„Jak jsem si ověřil, na straně všech zainteresovaných existuje významná vůle k pokračování tolik nutných změn, které galerii umožní fungovat v lepších podmínkách a veřejnosti i nadále nabízet atraktivní mezinárodně relevantní program. A také nerad odcházím od rozdělané práce, obzvlášť, když jsem neodešel, ale byl odejit. Po zvážení všech těchto důvodů jsem se rozhodl, že se výběrového řízení zúčastním,“ uvedl Fajt.

Odvolán po 5 letech

Staněk Fajta loni odvolal po téměř pěti letech jeho působení jako ředitele NGP. V galerii pracoval již předtím, v roce 2000 z ní odešel na výraz nesouhlasu s tehdejším vedením Milana Knížáka. Výběrové řízení je vyhlášeno jako otevřené a vícekolové. Ministr kultury Lubomír Zaorálek také uvedl, že ministerstvo některé osobnosti samo osloví.

Kritéria výběrového řízení pro ministerstvo připravovala Garanční rada Národní galerie, jíž předsedá architekt Josef Pleskot a kterou loni v září Zaorálek po svém nástupu do čela resortu zřídil. Zaorálek řekl, že Pleskot bude předsedat i výběrové komisi.

Fotogalerie
8 fotografií